Nové chlazení a myš Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Tukan
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Nové chlazení a myš

Příspěvekod Tukan » 08 lis 2015 01:33

Zdravíčko...

potřeboval bych poradit ohledně nového chlazení a myši...
Kvůli přehřívání procesoru jsem musel sundat dekly a šoupnout dovnitř další ventilátor, i přesto procák drží teplotu i 60°C a při překročení 70°C jednoduše vypne. Jedná se o docela nešťastnou sestavu

Procák: AMD FX-8320 Vishera Black Edition
Základovka: ASUS M5A97 R2.0
Grafika: GIGABYTE Radeon R9 280X OC 3GB
Operační paměť: CRUCIAL Ballistix Sport 8GB DDR3 1600MHz
Pevný disk: SEAGATE Barracuda 2TB
Vypalovačka: LG MultiWriter GH24NS
Bedna: ZALMAN Z3 Plus
Zdroj: SEASONIC 500W SS-500ET-T3 80Plus Bronze
Chladič: SilentiumPC Fera 2 HE1224
Fufráky: 5x ZALMAN 12 cm

Cenová relace nového chlazení je mi celkem u vejfuku.

Další věcí je dosluhující myška. Hledám myšku do 1000 kč. Velikost jednoduše na tlapu XXL Yetti... Nejlíp s 2 tlačítky nad palcem Celkově tedy 5 tlačítek (tlačítko DPI není potřeba) . Ingredience pro myšku: 2 lžíce tuhosti, 10 lžic odolnosti proti magorům, 5 lžic spolehlivosti a rychlosti, 3 lžíce optimalizace pro hraní CS:GO atd., protřepat, promíchat a podávat za studena. Podsvícení není nutné, nicméně když bude, preferuji spíš zelenou. Za svůj život jsem vystřídal víc počítačů jak myší a proto jsem v tomto směru docela lempl. Za každou radu zkušeného uživatele nějaké dobré myšky budu rád.

Reklama
Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Re: Nové chlazení a myš

Příspěvekod Speed_dead » 08 lis 2015 01:58

Nejprve, než tam dáš pořádný chladič na procesor, podívej se, zda máš v pořádku airflow. Zda ti nic nepřekáží v trase - nasávací otvor u předku PC - chladič na CPU - nasávací otvor zdroje - výfuk zdroje. Mám podezření, že grafika chladí jen tak, že jen rozhání horký vzduch po skříni (nevyfujkuje horký vzduch záslepkou jako některé grafiky) a fest topící procesor má problém, jelikož uvnitř bedny je tak horko, že chlazení kolabuje. Pokud se tato moje domněnka potvrdí, tak ti asi pomůže jen vodní chlazení, jenž odvede teplo z procesoru mimo skříň. Samozřejmě, že v případě, když budeš mít výměník (radiátor) vodního chlazení mino bednu a nejlépe i mimo dosahu horkého vzduch z PC.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

Kotik
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Kotik » 08 lis 2015 02:50

Taktéž bych se podíval po airflow. Napiš nám sem, jak máš airflow vyřešené (kde a směry proudění ventilátorů), mám pocit, že se ti ventilátory v bedně "perou". Už jenom ten počet - 5, tomu nasvědčuje. Chlazení zaprášené nemáš? Máš pořádně usazený chladič na procesoru? Ventilátor nasměrovaný dozadu? Fera je dostačující chladič. Plus by se hodily postnout teploty (třeba z HW monitoru) všech komponentů v zátěži. Třeba to vypínání není CPU, 70°C mi nepřijde tak brutálně moc, aby se vypínalo PC.
Ntb: HP Pavilion 13-a250nc
PC: i7-4770 + Noctua NH-U9B SE2 / GIGABYTE GA-B85M-D3H rev.1.1 / 2x Kingston HyperX Fury White 4GB 1866 MHz / Asus RX-570 OC / Samsung 870 EVO 500GB / Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB /BITFENIX Neos, bílá + EVGA 500B / Win11 Home 64bit / AOC i2369VM
+ Genius SW​-HF 5.1 4000

Widlajz
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod Widlajz » 08 lis 2015 07:56

Kotik v BIOSu myslím máš nastavené při kolika stupních se to má automaticky vypnout.
Heleď taky mam tenhle procesor s chladičem GELID Tranquillo rev. 2 a jsem na tom podobně jako ty, jenom jsem měl asi o 5 stupňů míň než ty když jsem hrál, vyřešil jsem to tak, že jsem o něco málo stáhnul voltáž co teče do procesoru, už takhle jedu 2 roky a všechno v pohodě nic nepadá a nic se nepřehřívá.
AMD Ryzen 5 5600x
MSI B450-A PRO
16GB DDR4 3200MHz
XFX AMD RADEON RX 6700 XT
EVGA GQ 750

dukame
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod dukame » 08 lis 2015 09:30

J na tom mam mugen max a oc 4.7ghz a teploty do 50 stupnu

Tukan
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Tukan » 08 lis 2015 14:50

Nejsem odborník a v HW se hrabu prakticky poprvé. Airflow se mi zdá v pořádku. 3 ventilátory (vzadu a shora) foukají ven (zvýrazněno červenou šipkou, viz. obrázek níže), přední ventilátor fouká dovnitř (modrá šipka), což je jedinej přívod vzduchu. Chladič je připevněn zboku k procesoru (snad srozumitelně zakresleno na obrázku) a má vlastní ventilátor vedoucí vzduch z předního ventilátoru přes chladič k zadnímu ventilátoru (modrá/červená šipka). Pod chladičem je grafika. Nejsem si jistý, zda ventilátory grafiky ženou vzduch od spodku skříně ke grafice a nebo od grafiky ke spodku... nicméně má 3 vlastní ventilátory. Pod grafikou je zdroj... u něj si také nejsem jistý odkud vzduch bere, jestli zespod nebo zezadu.
Obrázek je pouze ilustrační nicméně velmi podobný mému počítači (až na typ základovky, zdroje, disku, tvar a umístění chladiče). Naleznete ho v přílohách

/edit - v přílohách jsou záznamy z HW monitoru prakticky bez zátěže, zachvilku postnu se zátěží
/edit 2 - dneska z nepochopitelných důvodů se procesoru nějak nechce přehřívat. Minulej tejden stačilo zapnout GTA V a 2x zasebou se vypl. Když už se dostane do 65°C tak během 1-3 minut srazí teplotu na 52°C

Dodatečně přidáno po 3 hodinách 48 minutách 2 vteřinách:
Omlouvám se, ale abych to furt needitoval tak tu vložím normální příspěvek.

Widlajz, já jsem amík. Ti konstruktéři vědí líp než já jak krmit procesor. Nerad bych se v tom hrabal a snižoval tak jeho životnost. Však já mám strach si ho přetaktovat (né že by to zatím bylo potřeba)

Takže... Odhodlal jsem se kouknout se mojí slečince trochu pod sukýnku. Všechny ventilátory jsem vyčistil od prachu. Zdroj má ventilátor ze spodu a podle nahnutí lopatek typuju že sání je právě tam. Ze zdroje jsem vyndával chuchvalce prachu (ikdyž si nemyslím, že to může mít vliv na vypínání počítače vlivem přehřátí procesoru, je-li to teda procesor). Hrdina nejsem a tak jsem do zdroje raději nijak víc nevrtal. Dále jsem se chtěl podívat na zoubek grafice. Podle naklopení lopatek je sání ze spodu do vlastního chladiče v grafice. Ten byl v celku čistý a dál jsem ho nerozdělával. Vrhnul jsem se tedy na ventilátor chladiče a jelikož se tam blbě dostávalo, tak jsem ho oddělal (což byl boj, protože ten pikaču co tam šňěroval ty dráty by měl dostat nobelovu cenu za největší hlavolam na světě, jednoduše řečeno.. hadí mr*ání bylo oproti tomu ještě lahůdka), mezi jednotlivá žebra chladiče se nedalo dostat a tak jsem byl nucen oddělat i ten. V chladiči byla veliká hromada prachu, zároveň jsem zjistil, že mezi chladičem a procesorem je jenom nálepka, na které bylo víc prachu jak pasty. Nevím kolik tam tý pasty má být, ale to nepatrné množství se nerovnalo ani kapičce vody.
Od ventilátoru chladiče vedl káblík do mateřské desky. Ten káblík byl 2x omotanej kolem meděných trubek chladiče. Nevím jak to funguje, ale nemůže právě to způsobit ''izolaci'' oných měděných trubiček a tím i přispět k horšímu odvádění tepla?
Přílohy
hw monitor 2.png
hw monitor.png
sistem asamblat carcasa zalman z3 plus (1).jpg
HkEJ3Y3.jpg

Kotik
Level 5
Level 5
Stav:

Re: Nové chlazení a myš  Vyřešeno

Příspěvekod Kotik » 08 lis 2015 22:33

Jenom pro příště, méně textu okolo, hůře se pak v tom celém orientuje (neber prosím jako rýpání)

1) Airflow bych osobně upravil tak, jeden z hořejších ventilátorů, ten blíž "předku", přidat dopředu pod ten jeden nasávající, ať mu pomůže.
2) Je fajn, žes odprášil PC, zvláště ten CPU chladič. Pasta by tam určitě měla být, ne moc, ale ani málo - tak málo, jak popisuješ, a máš tam asi teplovodivý polštářek. Všechno ze spodku chladiče odstraň (z dotykových ploch chladiče s procesorem, odmasti benzínem/lihem), kup novou pastu, nanes ji tam trochu doprostřed a rozetři třeba kreditkou. Pasty by tam měl být pouze film po celé ploše. Kabel od ventilátoru kolem "trubek" nenechávej, dej ho nějak jinak, a aby nepřekážel toku vzduchu. Teploty musí klesnout.

Až vše provedeš, dej sem pak screen teplot při zátěži (třeba 10 min hraní, popřípadě jenom CPU můžeš zatížit programem OCCT)
Ntb: HP Pavilion 13-a250nc
PC: i7-4770 + Noctua NH-U9B SE2 / GIGABYTE GA-B85M-D3H rev.1.1 / 2x Kingston HyperX Fury White 4GB 1866 MHz / Asus RX-570 OC / Samsung 870 EVO 500GB / Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB /BITFENIX Neos, bílá + EVGA 500B / Win11 Home 64bit / AOC i2369VM
+ Genius SW​-HF 5.1 4000

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nové chlazení na procesor
    od koblihas89 » 18 dub 2025 06:06 » v Vše ostatní (hw)
    9
    3061
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    18 dub 2025 11:01
  • Nové PC 20-25K
    od Kincl6 » 02 led 2025 19:16 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    2811
    od Kincl6 Zobrazit poslední příspěvek
    03 led 2025 10:39
  • Nové PC - 18 až 22K vč.OS
    od H33inrich » 04 led 2025 14:00 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    3564
    od meda2016 Zobrazit poslední příspěvek
    15 led 2025 19:05
  • nové PC Příloha(y)
    od cemel » 24 led 2025 19:38 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    11
    19737
    od cemel Zobrazit poslední příspěvek
    30 led 2025 21:02
  • Nové PC 50K
    od Lukynex » 05 pro 2024 03:53 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    2583
    od Lukynex Zobrazit poslední příspěvek
    06 pro 2024 16:22

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”