Systém se nespustí s 4x2 GB RAM

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

PCPU
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Systém se nespustí s 4x2 GB RAM

Příspěvekod PCPU » 14 lis 2015 18:00

Dobrý den,
mám jeden problém, který řeším pár dní - systém se mi nespustí se 4x2 GB RAMkami, ale když vytáhnu 2 paměti tak to běží (2x2 GB).
Tady specs mého PC:

MB: Asus M4N68T V2 (max. 16 GB RAM DDR3, 1800 MHz)
CPU: AMD Phenom II X4 B50, 3,1 GHz (odemčený z Phenom II X2 550, nepřetaktovaný)
RAM: 4x2 GB DDR3, 1333 MHz, čipy Samsung, high density, (plně funkční, jely v pohodě v jiném PC)
Grafika: Nvidia Geforce GT 440 EWGA 1 GB
HDD: WD 1 TB, sata,

Když jsem PC poprvé spustil, tak jsem měl všechny 4 sloty na RAMky obsazené stejnými moduly, ale větráky sice běžely ale obraz nic, tak jsem 1 paměť vytáhnul a pak se to rozběhlo a nainstaloval jsem tam Win 7 Ultimate. Potom jsem se snažil nainstalovat driver na grafiku, ale po nainstalování a restartu jsem chtěl spustit Google, ale sice se spustil ale byl uvnitř černý a jen okraje byly normální, pak jsem zkusil spustit hodnocení systému windows, a jak se to testovalo, tak pořád vyskakovala hláška od centra akcí: "ovladač grafiky přestal odpovídat a byl úspěšně obnoven" nebo něco v tomto smyslu, a celá obrazovka se pořád vypínala nebo jen určitá část obrazovky zčernala a takhle asi 20 vteřin a pak se to restartovalo a po znovu spuštění to začalo zase blikat a tak jsem v nouzovém režimu ten driver odinstaloval. Dále jsem něco zkusil pozměnit v BIOSu a přidat 4. RAMku a šlo to, ale když se začal spouštět systém, jak tam začnou kroužit ty "světýlka", tak jen se tam ty "světýlka" ukázaly tak se PC restartovalo a pak mi vyjela nabídka jestli spustit systém běžným způsobem nebo spustit opravu systému (doporučeno) tak jsem spustil tu opravu, a systém načítal soubory a nějak se to kouslo a ani po 15 min se nic nestalo, tak jsem zase tu 1 RAMku vytáhnul a šlo to. V dalších pokusech se PC spouštěl různě, např.: zasekl se na úvodní obrazovce a dál ani po dlouhé době to nejelo (obrazovka výrobce základovky), dále se jako na začátku sice roztočily větráky ale obraz nic, nebo při načítání systému ("kroužení světýlek") mi to hodilo "modrou smrt" a takhle různě se to chovalo, a teď už mi to nejde ani se třemi moduly - musím jet jen se dvěmi RAMkami (2x2 GB). :|

Opravdu už nevím co s tím, budu rád za každou radu. Předem děkuji za nápady.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: Systém se nespustí s 4x2 GB RAM

Příspěvekod petr22 » 14 lis 2015 18:09

Podle popisu to vypada na pretizeny/vadny zdroj nebo vadnou grafickou kartu.

Chtelo by to skusit jiny zdroj a grafiku.

PCPU
nováček
Stav:

Příspěvekod PCPU » 14 lis 2015 19:45

Díky za radu.
Ještě jsem zapomněl napsat zdroj: Evolve Pulse 400ATX (400 W)

+3,3V - 20A
+5V - 14A
3,3V + 5V = 130 W
+12V1 - 14A - 168 W
+12V2 - 13A - 156 W

Zdroj mám ještě 500 W Forton Blue Storm II 500 ale ten si musím opravit protože úplně mi začal blbnout, (ten 400W mám jen v záloze), má více než polovinu kondenzátorů vyteklých, tak je přepájím a uvidím jestli bude fungovat správně.

Dodatečně přidáno po 2 minutách 33 vteřinách:
petr22 píše:Podle popisu to vypada na pretizeny/vadny zdroj nebo vadnou grafickou kartu.

Chtelo by to skusit jiny zdroj a grafiku.

Grafika mi v jiném PC jela úplně v pohodě takže to asi bude tím zdrojem.

A grafika bez driveru jede bez problému až na to rozlišení a prostě jako grafika bez driveru, ale s ovladačem to blbne.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 14 lis 2015 22:06

Jde o to, zda je GK OK. Bez správného ovladače se není čemu divit. Nejdříve tam vraž dobrý zdroj.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 14 lis 2015 22:18

No vsak.

Jamile se natahne ovladac, grafika prepne rozliseni a o neco se zvysi odber - a zdroj uz to nemusi utahnout.

PCPU
nováček
Stav:

Příspěvekod PCPU » 15 lis 2015 13:17

petr22 píše:No vsak.

Jamile se natahne ovladac, grafika prepne rozliseni a o neco se zvysi odber - a zdroj uz to nemusi utahnout.

Jo tím zdrojem to asi opravdu bude. Když mám 2x2 GB RAMky tak vše funguje a i ovladače jsou v pohodě, na plné rozlišení monitoru. Zkusil jsem i hrát GTA 5 (samozřejmě že s 1 GB GK to neutáhne veliký detaily) a v pohodě to jelo, ale jakmile jsem zkusil přidat 2 GB tak mi začal padat ovladač, a při dalších přidaných 2 GB ( na 8 GB celkem) se mi ani nespustil Win, prostě to hodilo Blue scrn.

Takže si opravím svůj silnější zdroj a snad to půjde. A zatím díky :)

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 15 lis 2015 13:20

Jinak nez pouzitim toho druheho zdroje to nezjistis jestli je to skutecne zdrojem.

Ty kondenzatory radsi vymen vsechny, doporucuji pouzit kvalitni (Rubycon, Nichicon, Elna.... ne ty lacine smejdy co maji v GMku).

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Po aktualizaci W10 se ntb nespustí
    od Funstorm007 » 18 čer 2025 18:12 » v Windows 11, 10, 8...
    12
    3050
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    24 čer 2025 08:53
  • TCL 40S615 - Cant load Android system Příloha(y)
    od Daniel_Jackson » 25 zář 2024 10:58 » v Vše ostatní (hw)
    2
    3222
    od Daniel_Jackson Zobrazit poslední příspěvek
    27 zář 2024 22:17
  • Logitech G Saitek Pro Flight Yoke Pro System
    od peta501 » 19 dub 2025 01:11 » v P: Hardware
    0
    2035
    od peta501 Zobrazit poslední příspěvek
    19 dub 2025 01:11
  • Zaplatil jsem 2799 Kč za Windows 11 Pro – systém není aktivovaný, klíč jsem nedostal Příloha(y)
    od MoA285 » 27 kvě 2025 20:38 » v Reklamace a zákony
    15
    4438
    od MoA285 Zobrazit poslední příspěvek
    28 kvě 2025 00:59

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”