Nový pevný disk - instalace windows

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

nyrksen
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Nový pevný disk - instalace windows

Příspěvekod nyrksen » 05 pro 2015 18:43

Na svém starém HDD mám Win7, potřebuju nový disk kvůli vadným sektorům na mém starém disku. Půjde dát na muj nový disk Win7 ze starého disku? Nemám totiž instalační DVD, win7 už jsem měl na svém počítači nainstalovanou při koupi.

Reklama
Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Nový pevný disk - instalace windows

Příspěvekod Pic » 05 pro 2015 20:45

Na původním disku by měl být recovery oddíl a z toho vytvoři instalační DVD, ale to jsi si měl udělat hned po spuštění PC. Zkopírovat Win 7 nejde.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

petrmet
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod petrmet » 05 pro 2015 21:07

Řešil jsem stejný problém následujícím způsobem :
1. na externí disk jsem vytvořil bitovou kopii sytému, vytvořil jsem boot CD ( disk pro opravu systému )
2. vyměnil jsem disk
3. nabootoval jsem z boot CD, obnovil disk z bitové kopie
Nepotřebuješ žádné speciální programy, vše je v nástrojích Win 7 ( Zálohování a obnovení )

x-rated
Level 5
Level 5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod x-rated » 05 pro 2015 21:14

9900K / G.Skill 32GB@4 GHz / MXI Formula / RTX 2080 Ti / Sabrent 4 TB NVMe / X-Fi THD / HD660S / G403 / G815 / UP2715K 5K IPS / HX1000i / Define R6 / EKWB full

atari
Level 6
Level 6
Stav:

Příspěvekod atari » 05 pro 2015 23:19

Z disku, který má vadné sektory, bych tedy nedoporušoval přenášet systém WIN. Je velká pravdděpodobnost, že se při přenosu dat, přenese a vadný zápis z chybného sektoru.

petrmet
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod petrmet » 05 pro 2015 23:45

To by mě zajímalo, z čeho odvozuješ tu "velkou pravděpodobnost". Vadné sektory mohou být kdekoli, např. v nějakých temp. Neporušený systém se dá otestovat např. sfc /scannow.
Edit: Rady typu přeinstaluj systém mi připadají jako rada: když ti nefunguje blinkr u auta, běž si koupit nové auto.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 06 pro 2015 08:18

Vadne sektory jsou obvykle na tech mistech disku, ktera jsou nejvice ctena a to TEMP neni.

Prakticky vzdy kdyz jsem byl nucen klonovat vadny disk tak byl system na prvni pohled funkcni, ale nasledne se projevily problemy jako napr. nefunkcni aktualizace, kdy bylo treba napr. opravit kompetni databazi od installeru (zabava tak na 3 hodiny kdyz se ma prijit na to, ktere zaznamy jsou poskozene).

Preinstalace je reseni, pri kterem je 100% jistota ze uzivatel dostane plne funkcni system.

atari
Level 6
Level 6
Stav:

Příspěvekod atari » 06 pro 2015 21:05

petrmet píše: Neporušený systém se dá otestovat např. sfc /scannow.
Zřejmě nevíš co tento příkaz dělá. "sfc /scannow" otestuje pouze to, co mu Mrkvosoft naprogramoval, a rozhodně to nejsou celé WIN.
A k tomu ostatnímu to již napsal petr22.

petrmet
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod petrmet » 07 pro 2015 00:01

Rád se nechám poučit, co tento příkaz dělá ( myslím to vážně ). Čerpal jsem https://support.microsoft.com/cs-cz/kb/929833. Pokud znáš nějaký spolehlivější způsob, jak ověřit funkčnost systému, taky se ho rád dozvím.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 07 pro 2015 07:54

Jenze ty nechces overit funkcnost systemu, ale citelnost dat.

Coz znamena provest kontrolu celeho povrchu disku s tim, ze se podivas do logu kterych konkretnich souboru na disku se tykaji chyby cteni. SFC /SCANNOW ti nedokaze odhalit chyby na disku.

Co presne dela mas v logu v c:\windows\logs.

atari
Level 6
Level 6
Stav:

Příspěvekod atari » 07 pro 2015 21:46

petrmet píše:Rád se nechám poučit, co tento příkaz dělá ( myslím to vážně ). Čerpal jsem https://support.microsoft.com/cs-cz/kb/929833. Pokud znáš nějaký spolehlivější způsob, jak ověřit funkčnost systému, taky se ho rád dozvím.

Petr22 to již výstižně popsal. Takže to napíšu znova tzv „polopatě“, aby to bylo jasné.
Co všechno tento příkaz dělá, ani přesně neznám a není to potřeba vědět. Windows mají tak +- 150 tisíc souborů. Opravdu si myslíš, že ten příkaz zkontroluje všech 150 tisíc souborů? Ani náhodou.
Pokud budeš mít nějaký soubor poškozený, například nějakou knihovnu (nebo cokoliv jiného), a naklonuješ WIN na nový disk, tak třeba vše bude fungovat, bude to tak vypadat. A za rok například budeš instalovat nějakou hru (soft), která začne používat třeba tu knihovnu která je poškozená. A nebude to fungovat. Ztratíš spoustu hodin času zjišťováním, proč to nefunguje, a už nikoho nenapadne, že za to může klonování (z vadného disku), které bylo již před rokem. A po mnoha hodinách skončíš tím, že přeinstaluješ WIN, a nebo to vzdáš. Pro snadné pochopení trochu laicky popsané, ale tak nějak to může být. Takže ten příměr o blinkru je docela mimo. U toho auta víš přesně, jaká je závada. Ale u toho WIN nevíš zda závada je, a už vůbec ne jaká.

A ještě k tomu disku. (Následující info však ber s rezervou, jsou to pouze moje neověřené dedukce) Pokud je vadný sektor, tak může být vadný třema způsoby: 1. Nelze zapisovat ani číst. 2. lze na něj zapsat, ale už nelze přečíst (to jsem již zažil) 3. Lze zapsal a lze přečíst ale s chybou (také jsem to již viděl). Já používám klonovací program, který když zjistí vadný sektor, tak nahlásí chybu. Nevím jak to mají ostatní softy, předpokládám, že stejně. Takže tím se řeší varianta 1 a 2. Ale varianta č. 3 se nevyřeší nijak, tam už jedině přeinstal WIN.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 07 pro 2015 22:16

Osobne jsem dotahl do konce jediny pripad - notebook kde byla nainstalovana halda draheho softu kde by byla instalace znovu asi za 100.000 Kc.

Naklonoval se vadny disk, jenze po par mesicich nesel nainstalovat IE11, porusene soubory v instalovanych hotfixes. Skoncilo to tak, ze jsem pres DISM vyexportoval seznam vsech hotfixu a jeden po druhem prikazem dism /delete-package mazal a prikazem /add-package pridaval, jak to ukazovaly zavislosti baliku. Az jsem narazil an ten, co byl poskozeny a rucne ho naimportoval pres DISM znovu. Trvalo to asi tak 8 hodin cisteho casu. Ve vsech pripadech kdy to neni vyresene dejme tomu do 2h je mnohem rychlejsi cista instalace.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Instalace Windows 11 - nevidím nový M.2 disk Příloha(y)
    od lukas.sei » 29 kvě 2025 09:48 » v Windows 11, 10, 8...
    8
    3509
    od šulda Zobrazit poslední příspěvek
    30 kvě 2025 11:32
  • Sháním starý pevný disk NEC D5S2100A
    od martin69 » 16 bře 2025 16:51 » v K: Hardware
    2
    11262
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    17 bře 2025 11:34
  • nový SSD disk
    od Bibliotaph » 29 črc 2024 08:26 » v Problémy s hardwarem
    2
    2285
    od Søren Zobrazit poslední příspěvek
    29 črc 2024 12:51
  • Instalace windows Příloha(y)
    od lucaso84 » 03 úno 2025 20:57 » v Windows 11, 10, 8...
    34
    8021
    od lucaso84 Zobrazit poslední příspěvek
    05 úno 2025 14:15
  • Windows 11 - instalace
    od Seismosaurus » 21 črc 2024 11:07 » v Windows 11, 10, 8...
    4
    3951
    od Petison Zobrazit poslední příspěvek
    21 črc 2024 14:06

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”