Zdravím,
mám sestavu starou cca 2,5 roku. Za tu dobu už prošla pár upgrady. Pc je hlavně herní.
Aktuální stav je:
MB : ASUS H61M-K (původní)
CPU : Intel Core i5 3570K (původní)
GPU : Sapphire Radeon R9 290x Tri-X 8GB
16GB RAM
Disky mám 1TB HDD a 250GB SSD, ale ty teď neřeším.
Když se člověk podívá na sestavu, logicky se nabízí upgrade desky a procesoru. Chci se ale zeptat na Váš názor, jak deska a procesor ovlivňují výkon při hrách. jestli vůbec a není to z 90% zásluha grafiky. Tím pádem, jestli má upgrade vůbec smysl a něco změní.
Přemýšlel jsem o těhle:
Intel Core i7-4790 https://www.alza.cz/intel-core-i7-4790-d1481126.htm?o=1#prislusenstvi
MSI Z97 GAMING 5 https://www.alza.cz/msi-z97-gaming-5-d1530091.htm#recenze
Díky za názory, vítám každý nápad a připomínku
Vliv CPU a MB na FPS a výběr
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Vliv CPU a MB na FPS a výběr
Upgrade procesoru smysl nema, protoze i5 3570K je vykonna naprosto dostatecne.
Aby se projevil vykonnejsi procesor byly by treba dve GTX 980 v SLI, ne jen jedna 290x.
Aby se projevil vykonnejsi procesor byly by treba dve GTX 980 v SLI, ne jen jedna 290x.
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
No, nějak jsem si to myslel, ale chtěl jsem se zeptat. Díky za odpověď. Takže možný upgrade je další grafika 290x, nebo 2 úplně jiné a teprve potom deska a procesor. Nebo vidíte neco jiného?
V jakém rozlišení hraješ ? Na full hd musí taková sestava s přehledem stačit.
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Jo, hraju Full HD. Nepřemýšlím nějak vážně. Stačí to, to vím. Stačí mi říct "je to v pohodě, nic nepotřebuje zatím upgrade, zkus znova za rok" a nechám to být
. Jen jsem se chtěl ujistit, že tam není žádná "achillova pata", nic co by stačilo vyměnit a šlapalo by to ještě lépe. Logicky jsem přemýšlel o CPU a desce, protože jsou nejstarší.

Příští rok vydá Intel jen nějaký refresh současné generace. Nová generace cpu vyjde snad až někdy začátkem 2018 na nizším výrobním procesu a možná i s více jádry. Zatím bych o upgrade neuvažoval, maximálně pokud přejdeš na vyšší rozlišení, ale ani současné grafiky na to moc nemají, snad až nějaké další generace.
Achillova pata nebo spis casovana bomba je ten Radeon 290x, coz je karta u ktere bych kvuli jeji konstrukci a vyrobni technologii neocekaval prilis dlouhou zivotnost. Urcite bych nekupoval druhou.
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Tu kartu jsem kupoval zhruba před půl rokem, měl jsem Gigabyte GTX660 a už jsem cítil že nestačí nejnovějším hrám typu Zaklínače 3, nebo GTA V. Zatím jsem s ní měl jen jeden problém, a to, že po aktualizaci ovladačů na Crimson edici se po startu PC točily větráky na 100%, dokud jsem nezapnul jakýkoli program na monitorování otáček a teplot. vyřešilo to kompletní odinstalování pomocí DDU a nová instalace. Až a jestli vypoví službu, asi se vrátím k nvidii, nějak mi vyhovuje víc.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 7
- 3844
-
od HelFix
Zobrazit poslední příspěvek
29 led 2025 18:30