DPI a CPI ?

...

Moderátor: Mods_senior

Artista
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

DPI a CPI ?

Příspěvekod Artista » 25 pro 2015 22:26

Dobrý večer. S kamarádem se hádáme co je to vlastně DPI. On dostal myš s 6000 DPI a já mám myš s 1300 DPI (co by jste chtěli za 200Kč :D). Říkám mu, že to má dobrý, že to bude mít přesný. A on mi na to odpověděl, že nezáleží na počtu DPI, ale na tom kolik stála+značka ---} lepší značka+vyšší cena=přesnější myš, a že DPI určuje rychlost myši. Dále na mě vybalil, že DPI=CPI. Na netu jsem tak nějak pochopil, že CPI je tedy rychlost myši a čím je vyšší tím je rychlejší(myslím pohyb na obrazovce), ale potom si tedy nedokážu představit jak by měla být rychlá když já mám 1300 a on 6000. Jak to tedy je ? (prosím definice jak pro blby :D) Dík

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: DPI a CPI ?

Příspěvekod Uziv00 » 25 pro 2015 22:31

DPI=dot per inch => počet bodů na palec.

Artista
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Artista » 25 pro 2015 22:34

ITCrowd píše:DPI=dot per inch => počet bodů na palec.

To jsem věděl ještě před googlením. Spíše potřebuji vědět co je to CPI. Tedy jestli to vůbec je :D

DarkMoon97
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod DarkMoon97 » 25 pro 2015 22:36

Čím větší DPI, tím větší rychlost myši Příklad: Máš myš nastavenou na 800 DPI a 1600 DPI. Posuneš myší o centimetr, ale na monitoru se ukazatel u té myši s 1600 DPI posune jednou tak dál. Já osobně mám 800 DPI a na CS:GO si to vždycky přepnu na 400. Že má myš 6000 DPI je podle mě nevyužitelné a je to jen marketingový tah. Možná to využijí lidé co mají 3 monitory.. .
Jinak ale hlavně záleží na kvalitě toho snímače, DPI si nastav jak to sedí tobě, je to v podstatě jako citlivost myši ve hrách.

Adys301
člen HW spec týmu
Master Level 9
Master Level 9
Stav:

Příspěvekod Adys301 » 25 pro 2015 22:41

DPI = CPI. Počet DPI je spíš marketingový tah. Jak již bylo zmiňováno, záleží na kvalitě samotné myši.

https://www.youtube.com/watch?v=cAEb9a-dltk

Artista
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Artista » 25 pro 2015 22:43

OK, takže čím vyšší bude nastavené DPI tak tím rychlejší myška na ploše/hry bude. A ještě jeden problém-příklad: moje myška za 200 Kč při minimálním posunutí na ploše skočí cca o 1 mm. Jeho myška za 1500 Kč při minimálním posunutí skočí např o 0,2 mm, protože má kvalitnější snímač. Chápu to dobře ?

DarkMoon97
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod DarkMoon97 » 26 pro 2015 11:46

Tohle, co popisuješ, je akorát, že má každý jinak nastavené právě DPI, to nemá s kvalitou co dělat :) Tipuju, že na jeho myši se to dá nastavit, ale na té tvojí už je to napevno dané a DPI nezměníš. Kvalitnější snímač poznáš, že snímá na různém povrchu, nedělá mu problém rychlý pohyb, když s myší jedeš po podložce rovně, tak i ten ukazatel jede rovně (ano, tohle pár levných myšek nedávalo :D) a podobné věci.

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 26 pro 2015 11:55

Něco si o tom přečti, je to téměř v každém testu myši: http://pctuning.tyden.cz/hardware/klave ... ek?start=4

Důležitá je u senzoru predikce (jestli do PC přenáší to co chce, nebo to co dělá uživatel) pak akcelerace popřípadě setrvačnost (s myší už stojíš, ale kurzor se stále hýbe). Dále jak "rychlý" je senzor (prostě jestli stíhá tvému pohybu).
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Zpět na “Vše ostatní (sw)”