USB zkrat

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Zeppelin
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Muž
Stav:

USB zkrat

Příspěvekod Zeppelin » 13 led 2016 08:13

Ahoj,
chci se zeptat na Vaše osobní názory. Včera jsem do nově stavěného PC dal PCI záslepku se dvěma USB. Připojil jsem konektor na desku (8-pin) A PC nešlo zapnout. Po odpojení vše OK. Pak jsem si všiml, že ty dvě řady pinů, jsou vůči sobě zrcadlově obrácené ale měli být souměrně.... tak jsem to přepinoval a je to OK. Ale jedná se mi o teorii.... na netu jsem našel různé protichůdné info... jde mi o to, jestli v tomto případě projde zkratový proud, a nebo to vůbec "neškytne". Trošku do spínaných zdrojů vidím, ale v PC je všechno trošku jinak :-) Takže otázka zní jasně: když ten zdroj dá 20A na 5V, šlo těch 20A až k těm pinům na desce pro připojení USB? Díky za názory.
Intel Celeron G1840, 4GB RAM DDR3, MB Gigabyte H81-S2V, Asus GT610 1GB, SSD Kingston HyperX Fury 120GB, WD 500GB SATAII, Asus DVD-RW LightScribe, Fortron 350W

Jak označit téma za vyřešené
HiJackThis
Návod na údržbu systému pro začátečníky

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: USB zkrat

Příspěvekod petr22 » 13 led 2016 08:27

Mnooo jak to rict... je to fyzika zakladni skoly a elektronika stredni skoly.

Ten zdroj bude davat proud 20A v pripade, ze neco bude tech 20A odebirat - coz u zakladni desky nehrozi.

Z cehoz zaroven vyplyva, ze se tech 20A nemohlo dostat na USB porty, to uz by vsechny vodive cesty po ceste shorely. Navic na te desce je osazeno nekolik stovek komponent, prime spojeni ATX konektoru a USB portu neexistuje.

Vetsina zakladni desek ma navic ochranu proti zkratovani USB portu (staci zasunout flashku trochu nakrivo a je zkrat).

Zeppelin
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Zeppelin » 13 led 2016 08:52

No to jsem si myslel taky, ale četl jsem pár článků, kde tvrdí že jim shořela cestička na desce... já tedy možná naivně ale přece věřím, že funguje omezení proudu na USB konektorech
Intel Celeron G1840, 4GB RAM DDR3, MB Gigabyte H81-S2V, Asus GT610 1GB, SSD Kingston HyperX Fury 120GB, WD 500GB SATAII, Asus DVD-RW LightScribe, Fortron 350W

HiJackThis

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 13 led 2016 08:57

Nekde okolo tech USB portu bude pojistka, oznacena F a nejake cislo. Ta by mela shoret jako prvni.

Zeppelin
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Zeppelin » 13 led 2016 09:02

Jo, to jsem četl taky, ale nenašel jsem jí, nicméně vše funguje, tak mě právě zajímá jak to.... to znamená, že se k té pojistce nedostal ani ten proud té pojistky... prot se domnívám, že zdroj vůbec nenaběhne, pokud detekuje zkrat... ale zajímá mě jak ta detekce proběhne

HiJackThis

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 13 led 2016 09:06

Zdroj nedetekuje zkrat, nema jak. Zkrat detekuje zakladni deska a nepovoli zapnout zdroj.

Zeppelin
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Zeppelin » 13 led 2016 11:47

Každopádně v manuálu píšou, aby tento konektor člověk zapojoval při vypnutým PC, aby se nic nepoškodilo... z toho usuzuju, že se s možností otočení trošku počítá... přeci jen ty konektory pokud jsou jen osmi pinové.... jdou zapojit všelijak :-) Ty co jsou desetipinové a jeden pin slepý se otočit nedaj, ale tyhle jo.... Každopádně, si taky nedovedu představit, že by zkrat USB něco zničil.... to by bylo deně zkratů kvůli "žvejklím" kabelům... já jen navazoval na to co jsem vygooglil a přišlo mi, že tohle téma bude určitě zajímat i někoho jinýho.

HiJackThis

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 13 led 2016 11:58

Pocitac se musi odpojit od elektriny proto, ze i vypnuty pocitac ktery neni odpojen od proudu ma zakladni desku stale napajenou.

Tudiz zapojovat cokoliv do desky ktera je napajena muze spatne skoncit.

Zeppelin
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Zeppelin » 13 led 2016 12:06

No tak já to v síti měl, ale měl jsem vypnutý hlavní vypínač. Což je vlastně to samý. No každopádně jsem rád, že se nic nestalo.... nevím jak to, že to prodávají... na fotce byly ty piny zapojeny správně.... tak nevím no... asi zmetek

HiJackThis

Zpět na “Problémy s hardwarem”