Ahoj,
už mám vybranou sestavu s Xeon E3-1231V3 (€260), MSI Z97 Gaming 5 (€130), MSI GTX 960 4G, ale teď mi zas vrtá, jestli nevzít radši Skylake, třeba 6600K (€250), a k tomu např. ASUS Maximus VIII Ranger (€180). Ta deska je sice o 50 euro dražší, ale je tady v Německu teď nějaká akce 30 eur cashback, tzn. €150. Jde mi o to, aby ten komp vydržel aspoň 5 let v použitelnym stavu. Ale pokud by šel i po těch 5 letech udělat nějakej upgrade, aby to zas chvíli drželo krok, tak bych se samozřejmě nebránil. Ale vůbec nemám představu, jakým tempem to tak může jít dopředu, jak dlouho se ještě prodávají komponenty k předchozím generacím apod. Prostě mě zajímá: nebudu muset koupit za několik let komplet novou sestavu, ať už vezmu Haswell nebo Skylake? Ten Xeon je přeci jen lepší, ale s novou deskou bych měl zase DDR4 a tak... Co byste vzali vy?
Haswell nebo Skylake?
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Haswell nebo Skylake?
Ten XEON je výkonnější než ta i5 a do 1151 nejspíš nevyjde nic extra výkonnějšího než je ten XEON a DDR4 jsou určité lákadlo, ale zase, jsou dražší a to co si připlatíš, tak je skoro půlka toho za co pak při upgradu koupíš nové DDR4... Ale pokud chceš stavět PC, tak spíš řekni rozpočet a využití...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU

No s frekvencí 2400 MHz se dají najít za stejnou cenu jako DDR3...
- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
No to jo, ale 2400MHz zas oproti DDR3 moc navíc nepřinášejí...
Já bych se odráže od toho, co ti nabídne CPU, a tam XEON jednoznačně vede a za 5 let bude jak LGA1150, tak LGA1151 už zastaralá platforma a bude tu jejich nástupce, tedy ani jedna v tu dobu už nebude "in"...
Já bych se odráže od toho, co ti nabídne CPU, a tam XEON jednoznačně vede a za 5 let bude jak LGA1150, tak LGA1151 už zastaralá platforma a bude tu jejich nástupce, tedy ani jedna v tu dobu už nebude "in"...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

Je to vtipné, ale u DDR4 ve spojitosti se SkyLake nejde vůbec o frekvenci, ale spíš o QuadChannel ve spojitosti s Haswell-E.
Do herního střepu je to celkem jedno.
Ale markeťáci musí být happy, čím víc MHz tím lepší marže a tím víc to vypadá in.
Do herního střepu je to celkem jedno.
Ale markeťáci musí být happy, čím víc MHz tím lepší marže a tím víc to vypadá in.
- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Jo, u Skylaku se to dá dohnat jen tou frekvencí, ale i tak to není noc, co by stálo za řeč a bylo vyloženě důvodem ke koupi DDR4...

To je jednoduchí, podívej se na testy DDR3 třeba s 1333MHz a potom na Beasty s 2400Mhz a zjistíš rozdíl ve výkonu. Bude řadově v jednotkách % a to ve výpočtech ve hrách je na rozmezí chyby měření. No a přesně takový rozdíl je v DDR3 a DDR4 u her.
- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Ano, však přesně to jsem psal, že 2400MHz nedávají smysl... Ono ve hrách (pokud se nebavíme o iGPU), tak frekvence RAM je celkem irelevantní...

Jj, souhlasím.
//mám tam předtím překlep, mělo být jednoduché a né jednochí ...
//mám tam předtím překlep, mělo být jednoduché a né jednochí ...
Ok, takže DDR4 bych si zas tak nepřilepšil... Začínám se tedy zase klonit spíš k tomu Xeonu...
Na tý Z170 desce se mi ještě líbil M.2 slot s podporou PCIe 3.0 x4, chtěl jsem k tomu koupit tohle SSD, chtěl bych vidět, jak by to lítalo :)
Můžete mi prosím doporučit nějaký jiný M.2 PCIe 2.0 SSD, popř. SATA?
Na tý Z170 desce se mi ještě líbil M.2 slot s podporou PCIe 3.0 x4, chtěl jsem k tomu koupit tohle SSD, chtěl bych vidět, jak by to lítalo :)
Můžete mi prosím doporučit nějaký jiný M.2 PCIe 2.0 SSD, popř. SATA?
Litálo by to jak z praku dokud by neumrel řadič. ThermalThrottling není řešení + TBW a DWPD. No vybral bych si lepší disk.
Dobrý to by jsme měli SSD.
Na co ta sestava je? Na hry? Proč Xeon? Když nemáme ECC RAM a nevyuzijeme ani další jeho vlastnosti?
Dobrý to by jsme měli SSD.
Na co ta sestava je? Na hry? Proč Xeon? Když nemáme ECC RAM a nevyuzijeme ani další jeho vlastnosti?
- Andrew98
- Level 5.5
- Pohlaví:
- Stav:
Protože je levnější než i7, má skoro stejné, ne li lepší vlastnosti, a skoro netopí. Samozřejmě pokud jde o PC jen na hry, tak by se dalo ušetřit na procesoru a přidat na grafice.
Intel Xeon E3-1231v3 + SilentiumPC Fera 2
ASUS B85-PRO GAMER
Sapphire R9 270X Toxic Boost
Kingston HyperX Savage 16GB CL9 1600Mhz
Seasonic SS-620GM2 Evo 620W
Intel 520 120 GB + Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB
iiyama ProLite X2483HSU-B1
ASUS B85-PRO GAMER
Sapphire R9 270X Toxic Boost
Kingston HyperX Savage 16GB CL9 1600Mhz
Seasonic SS-620GM2 Evo 620W
Intel 520 120 GB + Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB