HDD sektory

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:

HDD sektory

Příspěvekod Viktor.Z » 12 úno 2016 19:36

Mám fakt smůlu na vadné sektory. Asi tak před 4 roky mi takto odumřeli asi 4 HDD. V Alze už ze mě asi nemohli. To jsem ještě používal pro OS klasické HDD. Nechápal jsem to. Dali mi nový disk a tak do měsíce opět buď zaseklé sektory nebo rovnou poškozené. Nakonec jsem to pořešil tak, že jsem si pořídil SSD a na to od té doby instaluji systém a HDD používám jako vedlejší úložiště. Asi 4 roky bez problému, až do teď. SSD pořád drží. Tam problém není. Ale jedno mé 2 TB HDD Seagate začal mít 16 zaseknutých sektorů (neboli Pending Sectors). Tentokrát jsem se ale už fakt nechtěl smířit s tím, že budu muset opět utratit další tisíce, kvůli téhle kravině. Hodně jsem tedy zapátral po možnostech, jak to spravit, které jsem ještě v minulosti nezkoušel. A dnes se mi osvědčila možnost "Write Zeros". Neboli možnost, která smaže data jakože kompletně z disku. Myslím jako opravdu kompletně. Odborníci zde určitě vědí, co myslím. Data z disku se kompletně neztratí, ani při formátu. Sám jsem byl v minulosti schopen obnovit svá data z disku, který jsem byl nucen zformátovat. Writing Zeros smaže data tak, že je už nelze obnovit. Provedl jsem tu pomalou verzi, která byla schopná ty sektory opět odbrzdit. Nicméně u jednoho HDD, kde byl pouze jeden zaseklý sektor, to sice ten sektor spravilo, ale HD Tune pak hlásil Offline Uncorrectable 1, i když status OK. Pochopil jsem to tak, že ten disk dal ten sektor do offline režimu a udělal ho nepoužitelným, aby se už na něj nezapisovalo. Nicméně po krátké době, se mi tam ten zaseklý sektor opět udělal. Na tom disku, který měl těch sektorů zaseklých 16, tak u toho se mi to spravilo tak, že už i Offline Uncorrectable hlasí 0 a status tedy samozřejmě OK. Ještě dělám pomalý formát. Ale není to prakticky to samé jako writing zeros? Protože pomalý formát by tu funkci měl mít. Četl jsem, že je ale lepší na to zapsat ty nuly několikrát po sobě. No jednou ta sranda u 2TB HDD trvá 4 hodiny. Předpokládám, že ten pomalý formát bude taky tak dlouhý. Zrovna mi běží a hýbe se to asi tak stejně rychle, jako u toho zapisování nul. Co mě ale už totálně začíná srát je to, že nevím, jak zabránit, aby se mi v budoucnu ty vadné sektory na disku vytvářeli. Podělaj se sektory, já půjdu koupit nový disk a za nějakou dobu se to prostě rozhodne posrat znova? Už na to fakt nemám. Podle mého logického uvážení, tím, jak se na to pořád zapisujou data a zase mažou a přes to zase zapisujou, se tam tvoří vrstvy, které přece asi musí mít nějaký limit. Sice když vymažu data normálním způsobem, tak je sice datové místo uvolněné, ale ty data tam prostě pořád jsou, když se daj obnovit. To tam pak logicky, po dlouhé době používání disku a zapisování na něj, musí být strašné množství dat a ten disk to prostě po nějaké době už neudýchá. Takže nejspíš je dobré na to hodit ty nuly nebo udělat pomalý formát prostě preventivně jednou za čas, aby se ten disk opravdu kompletně uvolnil? Nebo jak jinak se dá kompletně zabránit, aby se vytvářeli vadné sektory?
AMD Ryzen 3700x| Ram 32GB 2400Mhz DDR4| NVIDIA RTX 4070 ti

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: HDD sektory

Příspěvekod petr22 » 12 úno 2016 19:49

Na disku zadne vrstvy dat nejsou - ta vrstva je tam pouze jedna. Rychly format ve skutecnosti data nemaze, proto je mozne je obnovit. Prepsani disk nulama data smaze takze je program na obnovu dat neobnovi (ale specializovana laborator by to mozna dokazala).

Samotne vadne sektory maji radu pricin.

Jisty programator, mam pocit ze z Beloruska, tvrdi ze vetsina vadnych sektoru je zpusobena chybnou magnetizaci povrchu disku a ze nasel zpusob, jak tento problem opravit a prodava software, ktery by to mel umet:
http://www.dposoft.net/hdd.html

Je to sice zvlastni ze je asi jediny na svete, ale osobne znam 3 lidi kterym jeho software disk opravil do te miry, ze SMART prestal hlasit ze disk je vadny a znovu sly spustit Windows.

Dalsi vadne sektory mohou byt zpusobene fyzickym poskozenim plotny disku, s tim se ale nic uz delat neda, jedine je vyradit aby se nepouzivaly. To umi napr. program MHDD ktery otestuje citelnost vsech sektoru disku.

Jak zabranit tomu aby se vytvarely vadne sektory? Spatne. Ale neco se precejenom da udelat - do pocitace nemlatir, nekopat, nepohybovat s nim kdyz jsou disky zapnute, zkratka zadne vibrace a narazy. A udrzovat teplotu disku pod 40 stupni Celsia, videl jsem i 65 stupnu (4 disky v jednom kosi tesne u sebe, vydrzely 3 mesice).

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Viktor.Z » 12 úno 2016 20:30

Jak je tedy možné pořád obnovovat data, která byla smazaná klasickým způsobem? A pokud tedy specializovaná laboratoř je schopná obnovit data i po tom zápisu nul, tak tím pádem tam i tak ta data musí nějak být, ne? A počet těch dat musí mít nějaký limit na to, kolik toho ten disk snese. Nebo jakým způsobem tam ta data jsou po tom, co byla smazána? Rád bych tohle pochopil.

Momentálně mám 3 disky těsně u sebe, protože jsem musel zapojit ještě jeden záložní, abych mohl na něj přesunout data z toho poškozeného, abych na něm mohl udělat ty nuly a formát. I tak ten s nejvyšší teplotou má 33°C. Normálně mám ve skříni 1 SSD a dva HDD dál od sebe. Hned před nimi je ale ještě přední větrák, který na ně fouká. Teploty v mém případě asi nebudou problém.

To, že do disku nemám kopat jsem pochopil. Pokud se dá jinak špatně zabránit vytváření vadných sektorů, tak to je fakt v hajzlu s prominutím. To prostě pořád dokola můžu kupovat nový disk, jen proto, že se ten předchozí prostě rozhodl dojebat a můžu se jen modlit, aby mě ten nový měl rád co nejdelší dobu.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 12 úno 2016 20:38

Data jsou tam ve skutecnosti pouze 1x.

Rychly format jen vymaze informaci o tom, na kterych sektorech je ktery soubor - proto jde data obnovit.

Premazani nulama skutecne premaze vsechny sektory, takze kdyz se to skusi obnovit softwarem, tak to sice obnovi ty soubory tak jak se jmenovaly predtim, ale budou v nich jenom ty nuly.

Dejme tomu, ze sjou to sektory 1-258. Ty se premazou nulama. Zalohovaci soft sice vidi, ze treba od sektoru 80 do sektoru 115 byl puvodne nejaky soubor, ale kdyz precte skutecna data, jsou to nuly.

To co dela laborator je ze meri magneticke pole disku a pokousi se rekonstruovat to, co tam bylo pred zapsanim tech nul - je to strasne slozite, drahe a nejspis by to delala treba NSA ksyby nasla disk nejakeho hledaneho teroristy. Treba dostanou milion verzi jednoho souboru a je treba tech milion verzi prozkoumat, ktera z nich pripomina smysluplna data.

Co se tyka disku - je treba kupovat ty nejspolehlivejsi disky, ja mam overene Seagate SV35 (jednoplotnove disky, maji nejmensi opotrebeni motoru a snaze se obnovuji data, protoze plotnu s daty dat do jineho disku je mozne i doma bez specialnich pripravku). V testech zase vychazeji jako nejspolehlivejsi disky byvaleho Hitachi, dnes HGST patrici WD - tyto disky jsou ale nedjrazsi a naprosta vetsina obchodu jako Alza nebo CZC je neprodava. Kdyz ma uzivatel moznost koupit 1 TB disk za 1500 Kc nebo za 2500 Kc, ktery asi koupi?

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 12 úno 2016 21:05

Viktor.Z píše:Jak je tedy možné pořád obnovovat data, která byla smazaná klasickým způsobem?

Úplně jednoduše. Ta data vůbec nejsou smazaná, jenom se v tabulce souborů zrušil záznam o nich, a místo kde ta data leží je označené jako volné. Až bude potřeba něco dalšího na disk zapsat, můžou být přepsána novými daty. Ale do té doby tam pořád jsou, a je možné je přečíst, jenom je k tomu potřeba speciální program.

Když ta data přepíšeš jenom nulami, tak nemá celá plocha disku stejnou magnetickou úroveň. Dejme tomu že bit s hodnotou 0 bude mít po přepsání úroveň 0, ale bit s hodnotou 1 bude mít po přepsání nulou 0,001! Takže když nápis na zdi, nastříkaný černým sprejem, zamaluješ bílou barvou, bude při určitém osvětlení a úhlu pohledu maličko prosvítat. Normálním způsobem se ten vynulovaný disk už přečíst nedá, ale když ho rozebereš a budeš mít vybavení, které tak nepatrné rozdíly dokáže rozlišit, tak ta data přečteš (asi jako bys na přesvícené fotce zvýšil kontrast). Proto je při bezpečném mazání dat potřeba disk přepsat náhodnými daty, nejlépe opakovaně a pokaždé jinými, podle bezpečnostních předpisů americké vlády je nutné provést to 256 krát. Dá se předpokládat že takhle důkladně skartovaný disk už ani ta NSA nedokáže obnovit.

S vadnými sektory jsem si užíval kdysi dávno na disketách. Většinou stačilo přelepit okénko, zformátovat jí s poloviční hustotou, okénko odlepit a zformátovat zase na původní kapacitu. Samotné formátování nestačilo, bylo potřeba důkladněji zničit předchozí obsah a formátovací značky vytvořit úplně nově. Možná že na té chybné magnetizaci něco bude, i když u harddisků je to mnohem složitější než to bývalo u disket.

Mimochodem, harddisky se neformátují. Formátování je proces při kterém se vytvoří stopy a sektory, označí se jejich začátky a zapíšou údaje o nich. Nic takového s harddiskem provádět nemůžeš, kdysi dávno se tohle nazývalo Low Level Format a uměly to třeba některé BIOSy. To co se dnes nesprávně nazývá formátování je ve skutečnosti vytvoření souborového systému, při kterém na už zformátovaný disk zapíšeš tabulku souborů (obvykle v několika kopiích, jako zálohu).
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Viktor.Z » 14 úno 2016 19:15

Zpět na “Problémy s hardwarem”