Děkuji za odkazy. Pomocí Winscp jsem se již připojil na Cloud. Chápu to správně, že Cloud po zatržení povolit SSH je vlastně už funkční SSH server?
Připojím se tam samozřejmě jen pomocí hesla, který mi dal ten Cloud po zaškrtnutí přepínače SSH.
Tím pádem to Puddy slouží pro nastavení např. změny hesla atd, protože v samotné dashboard WD to není možné? Tím tedy nechápu to nastavení návodu B. K čemu to nastavení tedy je?
Abych se vždy připojil pomocí SSH, je nutné tedy vždy používat klienty např. Winscp? Například v průzkumníku Windows to nepůjde, protože neumožňuje to SSH i když to pošlu na port 22?
NAS a ftp
- beather
- Herní spec. / Tvůrce článků
-
Master Level 7
- Pohlaví:
- Stav:
Re: NAS a ftp
připojování pomocí hesla a ještě na 22 není moc zabezpečené... nejdou tam vložit nějaký certifikáty? nebo to už je moc "pokročilé"? 

Návod na HijackThis ♦ Návod na BSOD ♦ Základní diagnostika počítače ♦ Příspěvek fóru
„Inteligentní lidé se snaží problémy řešit, geniální se je snaží nedělat!“ - Albert Einstein
[b]Rozcestník mých článků
„Inteligentní lidé se snaží problémy řešit, geniální se je snaží nedělat!“ - Albert Einstein

Tu 22 jsem napsal jen tak, mám ji forwardnutou jinam. Já se snažím pochopit princip. Ten Cloud je SSH server, abych tam změnil například výchozí heslo + si vygeneroval klíče, musím použít program Putty? Pochopil jsem správně, že dražší NASY mají tuto administraci v sobě, takže není nutné používat Putty?
Jak je to také s tím průzkumníkem? Je schopný komunikovat na tom portu 22?
Jak je to také s tím průzkumníkem? Je schopný komunikovat na tom portu 22?
On na tom běží ve skutečnosti démon SSH a mužeš se přihlašovat i bez hesla pomocí RSA, proto se hodí TPM čip. Záleží, jako to ten kávovar vlastně řeší, odhaduji, že to nebude žádný zázrak a pěkně zastarelé (čti děravé). Puttty je pouhý client. Pro pohodlné existuje plugin i do Total Commander, nebo použit elegantní řešení Powershell.
HKEY_CURRENT_USER\Software\User\WinSCP\SshHostKeys
A techniká. Nemáš žádný cloud, tak to slovo nepoužívej. Cloud neznamená vykastrovaného komanče s webdav. Slovo cloud znamená zastupitelnost, škálovatelnost a hw nezávislost. Bežně v tom běží Samba po Osvětim, někdy dokonce SMB/CIFS (stunnel), Rsync, WebDAV ale cloud to prostě není, tak tomu tak neříkej.
HKEY_CURRENT_USER\Software\User\WinSCP\SshHostKeys
A techniká. Nemáš žádný cloud, tak to slovo nepoužívej. Cloud neznamená vykastrovaného komanče s webdav. Slovo cloud znamená zastupitelnost, škálovatelnost a hw nezávislost. Bežně v tom běží Samba po Osvětim, někdy dokonce SMB/CIFS (stunnel), Rsync, WebDAV ale cloud to prostě není, tak tomu tak neříkej.
Ok, tak to mi pomohlo. 

Tak jsem včera trochu studoval to Putty, ale mám už problém u vytvoření účtu. Dal jsem vytvořit uživatelský účet pomocí příkazu:
useradd Jmeno -m -s /bin/bash -p heslo , ale nedokážu se přihlásit do Putty pod tímto účtem.Vždy to napíše access denied. Uživatele to ale vytvořilo, nechá se i smazat. Netušíte, co mám špatně? Díky
useradd Jmeno -m -s /bin/bash -p heslo , ale nedokážu se přihlásit do Putty pod tímto účtem.Vždy to napíše access denied. Uživatele to ale vytvořilo, nechá se i smazat. Netušíte, co mám špatně? Díky
- beather
-
Master Level 7
- Pohlaví:
- Stav:
pajacz17 píše:Tak jsem včera trochu studoval to Putty, ale mám už problém u vytvoření účtu. Dal jsem vytvořit uživatelský účet pomocí příkazu:
třeba tam uživatele nemůžeš vytvořit a musíš se připojovat přes toho jednoho? btw stačil příkaz: adduser
Návod na HijackThis ♦ Návod na BSOD ♦ Základní diagnostika počítače ♦ Příspěvek fóru

Nevím je mi to divné. Uživatel tam vytvořit jde, protože ve složce home je vždy ten uživatel vidět. Heslo pomocí passwd jmeno jde také změnit, ale vždy když se chci lognout do Putty, tak access denied.
- beather
-
Master Level 7
- Pohlaví:
- Stav:
a to je klasický linuxový souborový systém? jakože je tam složka /etc /root /var atd? třeba

Klasický linux ne. Je to WD MyCloud. Složky etc, root atd. tam jsou viz. obrázek.
- beather
-
Master Level 7
- Pohlaví:
- Stav:
= ano, je to linux...
zkusil bych jít do /etc/ssh a tam by měl být sshd_config... v tom by měla být řádka AllowUsers a za tím jména.... pokud ne, tak přidej a za to AllowUsers napiš jméno toho uživatele, co jsi přidal
PS.. tím přidej jsem myslel tu řádku, ne celý soubor pokud tam nebude
zkusil bych jít do /etc/ssh a tam by měl být sshd_config... v tom by měla být řádka AllowUsers a za tím jména.... pokud ne, tak přidej a za to AllowUsers napiš jméno toho uživatele, co jsi přidal

PS.. tím přidej jsem myslel tu řádku, ne celý soubor pokud tam nebude

Já jsem to nepochopil s tím Linuxem. Tím asi bylo myšleno, že WD MyCloud pracuje pod Linuxem.
Děkuji soubor jsem našel a dopsal. Mohu poprosit o kontrolu viz. obrázek?
Děkuji soubor jsem našel a dopsal. Mohu poprosit o kontrolu viz. obrázek?
- Přílohy
-
- users.jpg (11.85 KiB) Zobrazeno 416 x