2/1 SSD / Tichý HDD ? Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Artista
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

2/1 SSD / Tichý HDD ?  Vyřešeno

Příspěvekod Artista » 21 úno 2016 10:14

Dobrý den. Mám hned dvě otázky.
1. Jak dlouho vydrží HDD (v mém případě WD Blue 1TB 7200rpm, spouštěn cca 1-3x každý den 3-5h dohromady.) Mám jej cca 5 let a bojím se o data, protože nějak často a docela nahlas ''drnčí'' a vibruje.
2. Vyplatí se koupit tichý HDD (jaký ?), nebo 1 SSD (Crucial BX200 - 480GB), nebo 2 SSD (Crucial BX200 - 240GB)-podmíky by byly jako do teď a jak dlouho by vydržel/y
Díky

Reklama
Genome
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Re: 2/1 SSD / Tichý HDD ?

Příspěvekod Genome » 21 úno 2016 10:50

Problém je, že si neuvědomuješ absuridtu svého dotazu, protože nechápeš problematiku storage. Ideální disk z pohledu uživatele by měl vydržet roky. Z pohledu výrobce se dožít záruky a druhý den koupit nový. Spolehlivost disku ovlivňuje mnoho faktorů. Od konstručního řešení, provozních hodnot až po faktor X, ve kterém je zahrunuta náhoda i zárukové inženýrství.

I levný disk může vydržet 10 let a bude jako nový, stejně tak zničím sebelepší disk v řádu desítek hodin jen tím, že ho budu používat. Snadné, stačí vědět, jak na to a co disky nemají rádi (nemluvím o vibrací, teplotách, otřesech apod.). Mohl bych to vysvětlovat dlouhé hodiny a stejně bys to nepochopil.

Byl levný a bylo s ním dobře zacházeno:
Obrázek
A drží, protože se mu dostává stabilního chodu, bez šokové terapie (I/O požadavky na disk), nevibruje, dobré napájení, optimální teploty a bez snahy ten disk nějakým způsobem šetřit. Slouží spolehlivě, používá se neustále a bude fungovat ještě hodně dlouho.

Nighters
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Nighters » 21 úno 2016 14:51

Teď píšu z PC, který má jediný HDD, který je 10 let starý, a ještě jsem neřešil jedinou ztrátu dat. tento HDD taky sem tam drnčí, ale neřeším to protože to už není můj hlavní počítač. Koupil bych 1xHDD a 1xSSD. A zálohuj si někam důležité soubory - več¨řím, že ty nejdůležitější, které nepůjdou replikovat, nebudou zabírat tolik místa aby jsi to vyřešil s malou finační podporou.

Artista
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Artista » 21 úno 2016 16:20

Dobře, jen mě to vyděsilo, protože dříve jsem ho míval ve starém PC, který jsem měl pod stolem. Teď jej mám v novém PC, který mám na stole a je oproti ostatním věcem slyšet trochu více. Na zdroji jsem nešetřil a pokud nepočítám maximální čtení/zápis dat při zapínání a vypínání PC, tak jede v podstatě v klidu. Neměl jsem představu jak dlouho takový disk vydrží, a tak jsem se trochu zalekl. Díky za odpovědi.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • PC na hry a blender - tichý, kolem 20.000
    od Pavdi07 » 24 led 2025 10:59 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    3265
    od Pavdi07 Zobrazit poslední příspěvek
    13 úno 2025 15:45

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”