Nazdárek lidi.
V poslední době jsem se dvakrát setkal s RAMkami, u kterých bylo uvedeno, že jsou kompatibilní pouze s AMD platformou. Oboje byly DDR2, jedny Kingston KVR800D2N6/4G, druhé noname 2GB, dle popisku na RAMce neidentifikovatelné.
Může mi tu někdo vysvětlit, proč ty RAMky naprosto v pohodě fungují s AMD procesory a na Intel platformě se s nimi PC vůbec nespustí? Sám jsem si to ověřil, skutečně je to tak.. Nějak tomu nechci rozumět.
RAMky kompatibilní jen s AMD
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Re: RAMky kompatibilní jen s AMD
Uz se to tu resilo nekolikrat. Zkratka nestandardni moduly fungujici pouuze s AMD radicem.
Kdysi byli o neco levnejsi nez standardni, ale dneska uz u nas DDR2 moduly vyhazujeme protoze je nikdo nechce, takze i tech standardnich je vsude plno, staci se na sbernem dvore podivat do beden. Nekde na Ebay jsem ty AMD only moduly nedavno videl za 50 Kc za kus.
Kdysi byli o neco levnejsi nez standardni, ale dneska uz u nas DDR2 moduly vyhazujeme protoze je nikdo nechce, takze i tech standardnich je vsude plno, staci se na sbernem dvore podivat do beden. Nekde na Ebay jsem ty AMD only moduly nedavno videl za 50 Kc za kus.
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Děkuji za odpověď, ale pořád mi to neobjasňuje podstatu věci - proč normální DDR2 RAMka odmítá spolupracovat s Intel řadičem. Nechci se smířit jen s konstatováním "prostě je to tak". Co těm RAMkám brání ve spolupráci s Intelem? Co je na nich nestandardního?
A že se to tu řešilo několikrát? Můžeš mi dát nějaký odkaz, popř. odkazy?
A že se to tu řešilo několikrát? Můžeš mi dát nějaký odkaz, popř. odkazy?
Problem je v tom, ze to neni normalni DDR2 RAM. Intel radic to nepodporuje, AM2 radic ano.
http://www.theinquirer.net/inquirer/new ... d-am2-cpus
Vpravo nahore vyhledavac, "DDR2 AMD", je tu asi 5 diskuzi pokazde kdyz chtel nekdo lacinou DDR2 pamet tak jako prvni nasel na Ebay (50-100 Kc) tuhle.
http://www.theinquirer.net/inquirer/new ... d-am2-cpus
Vpravo nahore vyhledavac, "DDR2 AMD", je tu asi 5 diskuzi pokazde kdyz chtel nekdo lacinou DDR2 pamet tak jako prvni nasel na Ebay (50-100 Kc) tuhle.
Škoda, že jsem ten odkaz nenašel dřív, než jsem studoval řadiče intel z dokumentace+dokumentaci RAM. Ale aspoň jsem to viděl z první ruky.
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Asi jedno z nejlepších vysvětlení je zde
Děkuji petrovi22 za navedení na správnou stopu.
Děkuji petrovi22 za navedení na správnou stopu.
Zase muzes do pocitacee s AM2 socketem pouzit 16 GB RAM. Coz je dneska uz ponekud pase.
Ale v roce 2008-2009 to byla vyhoda, ty pameti byly o dost levnejsi.
Ale v roce 2008-2009 to byla vyhoda, ty pameti byly o dost levnejsi.
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Tak úplně pasé to zas není, taková PC obhospodařuji nejméně 4 a zvýšením kapacity RAMek lze jejich činnost poměrně významně zrychlit.
Pochopitelně to není v souladu s nejmodernějšími trendy, ale hodně lidem takový PC pro domácí použití bohatě stačí.
Pochopitelně to není v souladu s nejmodernějšími trendy, ale hodně lidem takový PC pro domácí použití bohatě stačí.
Ja bych to taky tak delal, jenze kdyz to tady okolo nabizim, tak to nikdo nechce, ze je to moc stare - a to jsem jim nabizel cele desky i s cpu a RAM. Tak to bud strcim nekde do krabice nebo do elektroodpadu. Bazary to taky uz nechteji.
Obvykle ten retezec funguje ja-rodina-pribuzni a kolegove-vzdaleni pribuzni-nahodny kolemjdouci-sberny dvur.
Obvykle ten retezec funguje ja-rodina-pribuzni a kolegove-vzdaleni pribuzni-nahodny kolemjdouci-sberny dvur.
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Máš pravdu. Já se IT nezabývám profesionálně jako ty, ale přesto obhospodařuji cca 10-15 PC v řetězci jak říkáš - já-rodina-příbuzní a pár dobrých kamarádů.
A to mám v jedné rodinné větvi 2 profi ajťáky, takže tam s IT nelezu.
A to mám v jedné rodinné větvi 2 profi ajťáky, takže tam s IT nelezu.
Kolega tu ten retezec dovedl k dokonalosti, protoze zacina na sbernem dvore. Uz jsem to tu rikal nekolikrat, ale kdyz tam byl naposled, dotahl dve sestavy (I5 a I7 na socketu 1156 a 1155) a haldu komponentu. Takze je to moznost i pro lidi, kteri by vykonnejsi pocitac chteli ale nemaji na nej finance. Za zeptani nic nedaji. Kazdou chvili je tu nekdo s Pentiem 4, Duronem nebo podobnou fosilii a pta se jak to ma upgradovat. Pokud nekdo v rodine umi opravovat elektroniku, jsou i dalsi moznosti jak ziskat lepsi hardware zadarmo nebo za levny peniz.
Core 2 Duo nebo Athlon z roku 2007-2008 jsou uz skoro 10 let stare pocitace, ale krome her a cehokoliv narocneho na vykon musi stacit na vsechno. Nicmene snaha rozchodit ty "AMD only" RAMky na Intelu je marna, jsou poterba standardni moduly. Podle me ale tenhle stary hardware ma hodnotu jen v tom, kdyz ho budto ma clovek doma nebo ho dostane zadarmo nebo velmi lacino - investovat do nej tisice korun se nevyplati. Takze nove DDR2 moduly na Alze bych urcite nekupoval.
Ono se to zvysovani vykonu navic zpomalilo - Core Duo E8200 z roku 2008 ma v passmarku nejakych 2000 bodu, ale take dvoujadrova I3 z roku 2016 ma jenom 5500 bodu, coz je pouze 2,5x zvyseni vykonu za 8 let, takze ty stare pocitace nejsou zase o tolik horsi jako byly 386 proti Pentiim pred 20 lety.
Core 2 Duo nebo Athlon z roku 2007-2008 jsou uz skoro 10 let stare pocitace, ale krome her a cehokoliv narocneho na vykon musi stacit na vsechno. Nicmene snaha rozchodit ty "AMD only" RAMky na Intelu je marna, jsou poterba standardni moduly. Podle me ale tenhle stary hardware ma hodnotu jen v tom, kdyz ho budto ma clovek doma nebo ho dostane zadarmo nebo velmi lacino - investovat do nej tisice korun se nevyplati. Takze nove DDR2 moduly na Alze bych urcite nekupoval.
Ono se to zvysovani vykonu navic zpomalilo - Core Duo E8200 z roku 2008 ma v passmarku nejakych 2000 bodu, ale take dvoujadrova I3 z roku 2016 ma jenom 5500 bodu, coz je pouze 2,5x zvyseni vykonu za 8 let, takze ty stare pocitace nejsou zase o tolik horsi jako byly 386 proti Pentiim pred 20 lety.
Lennonreloaded to tvoje nejlepší vysvětlení se týká přídavných profilů časování, ale nevysvětluje, že RAM nefungují ani na základním jedec nastavení, což petr22 už v odkazu vysvětlil.
petr22 snaha rozchodit ty ramky není úplně marná, ale zbytečná, jelikož se dají rozchodit s přemapováním SPD za cenu poloviční kapacity, ale některé intel desky je "prý" vzaly i bez úprav co jsem tak narazil na diskuze, ale neověřeno. Pravděpodobně ty co mají úpravu na 16GB mají větší šanci vzít ty AMD only.
petr22 snaha rozchodit ty ramky není úplně marná, ale zbytečná, jelikož se dají rozchodit s přemapováním SPD za cenu poloviční kapacity, ale některé intel desky je "prý" vzaly i bez úprav co jsem tak narazil na diskuze, ale neověřeno. Pravděpodobně ty co mají úpravu na 16GB mají větší šanci vzít ty AMD only.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0
- 2155
-
od admiss
Zobrazit poslední příspěvek
09 lis 2024 02:12