Filozofické zamyšlení nad ukládáním dat ....
Re: Filozofické zamyšlení nad ukládáním dat ....
Pro mě je to jasné: jediná spolehlivá záloha je na optických discích (BLU-Ray, DVD, CD, ...) pořádnou vypalovačkou (Plextor, ...). Pracovní kopie na svůj vlastní NAS. V mém PC odešel jeden pracovní disk (1 TB Samsung), nyní to vypadá na pováženou s druhým starším (300 GB Maxtor), ve starším PC je podezřelý disk (80 GB Maxtor), harddisk předtím mi odešel a před ním také ... jestli někdo zálohuje na harddisk, je podle mě blázen!
Co se mě týče tak cloud zatím využívám jen jako test. Zálohy mám pořád vždy dvojmo na HDD, přesvědčovat nepotřebuji. A teď řeším jak na cloud přejít, a jsem v testovací fázi.
Podle mě dobrá volba neexistuje (viz moje úvahy). Je to jako s prodejnami. Mnoho prodejen se bránilo zavést pokladny. Prostě měli šuplík, a v něm peníze. Když vypli proud, tak to byla u nás jediná prodejna, která nemusela zavřít. A dneska už mají taky pokladnu. Buďto konkurence, nebo někdo jiný nás stejně časem donutí na nové technologie přejít. A je vždy umění určit správný okamžik, kdy to mám udělat, abych z toho získal co nejvyšší výhodu. Být první a nebo poslední většinou není to nejvýhodnější. U mě co se týče cloudu ten okamžik nastal letos, dle všech analýz. Samozřejmě trhovec se zeleninou bude na tom asi nejlépe, když bude s tou pokladnou až ten poslední kdo jí zavede, a nebo ji nezavede vůbec (pokud ho nedonutí Babiš).
Podle mě dobrá volba neexistuje (viz moje úvahy). Je to jako s prodejnami. Mnoho prodejen se bránilo zavést pokladny. Prostě měli šuplík, a v něm peníze. Když vypli proud, tak to byla u nás jediná prodejna, která nemusela zavřít. A dneska už mají taky pokladnu. Buďto konkurence, nebo někdo jiný nás stejně časem donutí na nové technologie přejít. A je vždy umění určit správný okamžik, kdy to mám udělat, abych z toho získal co nejvyšší výhodu. Být první a nebo poslední většinou není to nejvýhodnější. U mě co se týče cloudu ten okamžik nastal letos, dle všech analýz. Samozřejmě trhovec se zeleninou bude na tom asi nejlépe, když bude s tou pokladnou až ten poslední kdo jí zavede, a nebo ji nezavede vůbec (pokud ho nedonutí Babiš).
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
To ano, ale otázka je, jaké výhody ten Cloud přináší? Já tam stran zálohování nevidím nic...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma

Přehled desktopových socketů a CPU
K tomu se hrdě hlásím.X píše:... jestli někdo zálohuje na harddisk, je podle mě blázen!
Od 90 let jsem měl asi 30 až 40 HDD, a do dnešního dne neodešel ani jeden. Ty 2GB a menší jsem dal do sběru ještě funkční. Ty ostatní mám do dneška většinou jako zálohy. Jeden HDD PATA 8GB z devadesátých let, ještě pořád používám na PC s WIN98 do dnes Takže když to shrnu, tak se mi někde povaluje asi 15 starých HDD, jako záložní a všechny funkční. Pouze jednou za celých 20 let, se mi stalo, že jsem ztratil data, a to proto, že se mi nějak softwarově poškodil systém souborů FAT. Tak jsem disk naformátoval a úspěšně používal dalších mnoho let.
Dodatečně přidáno po 7 minutách 18 vteřinách:
Martab píše:To ano, ale otázka je, jaké výhody ten Cloud přináší? Já tam stran zálohování nevidím nic...
Přináší dvě zásadní výhody:
1) Zálohy se dělají online automaticky několikrát denně, takže se o to nemusí nikdo starat. Tím je vyloučen nespolehlivý lidský faktor. To znamená, že účetní nemusí každý den několikrát denně vkládat do PC pamětové médium a spouštět zálohovací dávku.
2) V případě ztráty dat, je obnova rychlejší. Stáhnu data z cloudu mám to hned, a nemusím shánět účetní, pokud zrovna není v práci aby mi přinesla tu flash (nebo disk apod). Tato druhá výhoda však neplatí vždy a u velkých objemů dat.
HDD mi jako zdroj pro zálohy nepřijde zrovna ideální, zažil jsem dva KO disky. Jeden v notebooku a jeden externí 2 TB disk. Takže k tomu to jsem už trošku skeptický. Cloud je OK a není OK, záleží jakého si člověk vezme poskytovatele. Pokud člověk sáhne po něčem jako byl Megaupload, ta určitě víte kam mířím.......další problém vyvstává tehdy pokud si na cloud budu chtít uložit nějaké hambaté fotky své přítelkyně. Dochází automaticky k zablokování účtu. Viz nedávný příklad u Googlu a jejich G. disku.
NZXT H6 Flow MB MSI MAG B550 TOMAHAWK CPU AMD Ryzen 5 5600X GPU XFX Quicksilver AMD Radeon RX 7800 XT RAM Kingston Fury 32GB HDD SSD M.2 ADATA XPG Gammix S11 1TB HDD 2 TB PSU Seasonic Focus GX-850 AOC C24G1 144Hz Mobil Apple iPhone 15Pro 256GB Tablet iPad Air M2
Já se tady bavím o ekonomické sféře, kde ztráta dat stojí vyčíslitelnou částku (a někdy vede i ke krachu v podnikání). Takže píšu o poskytovatelích cloudu, kteří jsou zaměřeni na podnikovou sféru. Takže teď testuji cloud těchto firem: Tmobile, Forpsicloud, Microsoft, Goggle.
Možná ztráta dat se dá pokutovat, ale cena pro majitele je nevyčíslitelná.......takže opět jsme na začátku........
NZXT H6 Flow MB MSI MAG B550 TOMAHAWK CPU AMD Ryzen 5 5600X GPU XFX Quicksilver AMD Radeon RX 7800 XT RAM Kingston Fury 32GB HDD SSD M.2 ADATA XPG Gammix S11 1TB HDD 2 TB PSU Seasonic Focus GX-850 AOC C24G1 144Hz Mobil Apple iPhone 15Pro 256GB Tablet iPad Air M2
Ztráta hanbatých obrázků přítelkyně možná je těžko vyčíslitelná. Ale ztrátu dat ve firmě, lze vyčíslit velice konkrétně, kolik to tu firmu bude stát.
atari píše:Argumenty typu, že se do cloudu nemusím dostat, když vypnou internet...
Já to myslel spíš tak, že vypnou ten cloud. Třeba Ubuntu One byla také super věc, ne?

"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
Už jsem to nepřímo vyjádřil výše, tak to napíšu natvrdo. V podnikání vždy přijde okamžik (u každého typu podnikání to je jiná doba), kdy je ekonomicky výhodnější přejít na nové technologie i s tím rizikem, že ta technologie nemusí být vždy 100% funkční.
(Je to stejná analogie, jakdo když ty mzdové účetní v 90 letech přecházeli na PC. Kdo přešel poslední, utratil za mzdy nejvíc peněz.)
(Je to stejná analogie, jakdo když ty mzdové účetní v 90 letech přecházeli na PC. Kdo přešel poslední, utratil za mzdy nejvíc peněz.)
Je to kec! Nejdůležitější podniková data jsou o zákaznících, partnerech ... a o tyto data si nikdy nemůže dovolit přijít, jinak zkrachuje. Ty děláš všechno naopak: "zálohuješ" na harddisky, cpeš data na cloudy ... prý si můžeš dovolit přijít o podniková data ... podle mě jsi velký hazardér!
-
- Pohlaví:
atari píše:Už jsem to nepřímo vyjádřil výše, tak to napíšu natvrdo. V podnikání vždy přijde okamžik (u každého typu podnikání to je jiná doba), kdy je ekonomicky výhodnější přejít na nové technologie i s tím rizikem, že ta technologie nemusí být vždy 100% funkční.
To je absolutní blbost. Už proto, že nefunkční, byť nejnovější technologie jsou mi jaksi k ničemu, když mi brání v práci, nebo kazí výrobky.
"Kdo přešel poslední, utratil za mzdy nejvíc peněz." Jasně, propustil dvě ze tří účetních, protože ta jedna to s pomocí počítače zvládla. A pak musel nabrat správce sítě, webdesignera, správce projektu, obyčejného ajťáka atd. atd.
A k zálohování - za mě cloud nikdy. A ani majitelé firem by určitě nebyli rádi, kdyby zjistili, že se jejich strategické dokumenty toulají někde po netu.