Hmmm ... Jsem si jistý, že o data nepřijdu. Už se několikrát stalo, že jsem na jednotlivých PC obnovoval data (nikdy však z důvodu selhání hardwaru), a vždy jsem je obnovil velice rychle. Důležitá data mám na 3 až 5 místech, podle typu.
Abych přišel o data, tak by se musely přihodit současně tyto události:
1. Poškodit data na HDD uložených v trezoru v budově č. 1
2. Poškodit data na HDD uložených v trezoru v budově č. 2
3. Poškodit záloha na USB flashcích
3. Být nedostupná záloha na cloudu č. 1
4. Být nedostupná záloha na cloudu č. 2
5. Zmizet data na několika PC současně v budově č.1 (Na každém PC se online ukládají denní zálohy ostatních PC)
Jestli to je podle Tebe hazardování, budiž. Pak ohledně záloh doporučuji, aby ses tedy nechával inspirovat někým jiným než mnou.
Přeji hezký den.
Filozofické zamyšlení nad ukládáním dat ....
Re: Filozofické zamyšlení nad ukládáním dat ....
OK a co tohle pane chytrej https://cs.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetick%C3%BD_impuls EMP dokáže vyvolat i slunce a již několikrát se to již stalo.
Pak už jen jaký byl cloud, jaký byl HDD
Pak už jen jaký byl cloud, jaký byl HDD

NZXT H6 Flow MB MSI MAG B550 TOMAHAWK CPU AMD Ryzen 5 5600X GPU XFX Quicksilver AMD Radeon RX 7800 XT RAM Kingston Fury 32GB HDD SSD M.2 ADATA XPG Gammix S11 1TB HDD 2 TB PSU Seasonic Focus GX-850 AOC C24G1 144Hz Mobil Apple iPhone 15Pro 256GB Tablet iPad Air M2
Jestli se to stalo nevím, ale rozhodně od roku 1985 co obsluhuji pevné diky se to v našem kraji nestalo, aby to poničilo disky. Takže s tímto rizikem nepočítám. Jednu dobu jsem uvažoval ukládat data na pásky (v případě archivace), ale odložil jsem to na neurčito.
Když už jsme tedy u té kritiky, tak si nechám poradit, jak bych to tedy měl dělat lépe. Nějaké nahrávání na Bluray je nesmysl, to si může dovolit někdo kdo na to má čas a baví ho to 3x denně (nebo i vícekrát spouštět vypalovačku na několika PC) Opravdu by mě tedy zajímalo, jak zálohování a archivaci, řeší veliké firmy co mají několik desítek zamětnanců případně i více.
Když už jsme tedy u té kritiky, tak si nechám poradit, jak bych to tedy měl dělat lépe. Nějaké nahrávání na Bluray je nesmysl, to si může dovolit někdo kdo na to má čas a baví ho to 3x denně (nebo i vícekrát spouštět vypalovačku na několika PC) Opravdu by mě tedy zajímalo, jak zálohování a archivaci, řeší veliké firmy co mají několik desítek zamětnanců případně i více.
Cleric píše:EMP dokáže vyvolat i slunce a již několikrát se to již stalo.
To byla elektromagnetická bouře v ionosféře, ne EMP. Ta poslední velká v devatenáctém století dokázala zkratovat vedení telegrafu!!!
Ale i v takovém případě bych věřil že ty harddisky, zamčené v kovovém trezoru (faradayova klec, viz úder blesku do letadla), o nějaké bouři nebudou ani vědět, akorát že potom už nebudeš mít žádné počítače, ke kterým bys je připojil a svoje data přečetl

Jenže v takovém případě bude mít většina lidí spíš problém dostat se k pitné vodě a ohni, na kterém si opečeš chycenou krysu nebo toulavou kočku...
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
-
- Pohlaví:
atari píše: Opravdu by mě tedy zajímalo, jak zálohování a archivaci, řeší veliké firmy co mají několik desítek zamětnanců případně i více.
Budeš se divit, ale diskovými poli.
Dvě naprosto rovnocenná disková pole umístěna v roztdílných serverovnách. Obě serverovny se stálou službou a čidlem na požár. Obě mimo povodňové pásmo.
- liborek
- Level 5.5
- Pohlaví:
- Stav:
Zrovna ty účetní, jelikož mám jednu v rodině co pracuje na živnosťák a jednu známou co dělá u nás v podniku.Tak práce jím spíš přibylo.80% procent věcí musejí stejně převádět na papír kvůli archivaci ,kontrolám a některým zákazníkům.O kvalitě např. softwaru na docházku nemá cenu mluvit, není schopen zpracovat prakticky jakkékoli vybočení z normálu a tak se všechno ručně kontroluje a počítá
Zrovna vedle mé šatny je klasický archiv s papírovými dokumenty a ten stále nestačí a tak máme před šatnou vždy obrovské hromady šanonů s papírem.

Intel Core i7-6700,MB Gigabyte GA-B150-HD3,MSI-GeForce GTX 1070 Gaming X 8G,2 x8GB DD4 2133MHz,Win 10 64bit.
Windows 7Pro,Intel CoreDuo E6750,SAPHIRE RADEON HD 5770 VAPOR-X,RAM 3GB, Gigabyte MB GA-P35-DS4,Corsair 600w.
Windows 7Pro,Intel CoreDuo E6750,SAPHIRE RADEON HD 5770 VAPOR-X,RAM 3GB, Gigabyte MB GA-P35-DS4,Corsair 600w.
Ideální řešení pro zálohy http://www.zive.cz/clanky/stribrne-koto ... _dhY2aAg.0
NZXT H6 Flow MB MSI MAG B550 TOMAHAWK CPU AMD Ryzen 5 5600X GPU XFX Quicksilver AMD Radeon RX 7800 XT RAM Kingston Fury 32GB HDD SSD M.2 ADATA XPG Gammix S11 1TB HDD 2 TB PSU Seasonic Focus GX-850 AOC C24G1 144Hz Mobil Apple iPhone 15Pro 256GB Tablet iPad Air M2
Cleric: Pokud ovšem nenatrefíš na sérii s vadným barvivem, ze kterého se po roce záznam jednoduše vypaří, což se zrovna tomu Verbatimu čas od času stává. Samozřejmě ti okamžitě a bezplatně vymění vadná média za nová, ale svoje data už nikdy neuvidíš
Nejodolnější a nejtrvanlivější ze všech dosud používaných médií je prehistorický děrný štítek, vydrží čitelný i několik století, technologii k jeho čtení jde vyrobit i v kuchyni a v nejhorším případě jde číst i ručně, dokonce se dá s trochou opatrnosti přečíst i když shoří! Má jenom jediný nedostatek, zabírá poněkud víc místa, takže na fotky z dovolené bys potřeboval skladiště velké jako stadion
P.S. Sice historické, ale nikoliv zastaralé. Pokochejte se sami: https://hackaday.io/project/11772-punch ... rd-punched

Nejodolnější a nejtrvanlivější ze všech dosud používaných médií je prehistorický děrný štítek, vydrží čitelný i několik století, technologii k jeho čtení jde vyrobit i v kuchyni a v nejhorším případě jde číst i ručně, dokonce se dá s trochou opatrnosti přečíst i když shoří! Má jenom jediný nedostatek, zabírá poněkud víc místa, takže na fotky z dovolené bys potřeboval skladiště velké jako stadion

P.S. Sice historické, ale nikoliv zastaralé. Pokochejte se sami: https://hackaday.io/project/11772-punch ... rd-punched
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
Cleric píše:Ideální řešení pro zálohy http://www.zive.cz/clanky/stribrne-koto ... _dhY2aAg.0
Tak Blu-ray disk je absolutně nevhodné médium pro zálohy používaných dat. Možná tak pro archivaci, a to jen u někoho.
Běžně praxe je provádět denní zálohy. Já například provádím zálohy některých dat několikrát denně. Představa, že účetní několikrát denně vkládá Bluray do PC a provádí zálohy, a pak se ještě provádí verifikace, a pak ten disk odnáší na bezpečné místo, je dosti šílená. Je to drahé, zdlouhavé a velmi nepraktické řešení. To když pak sečtu za měsíc ty minuty, tak to vydá na spoustu hodin neproduktivní práce, nemluvě o utracených penězích za disky, které ještě navíc každý den (týden) budu muset skartovat. A na druhou stranu, při obnově dat potřebuji ty zálohy mít v řádu minut k dispozici. A to ten disk také nesplňuje.
Jediné k čemu to může být praktické, tak to je na archivaci dat, a pak možná na zálohu archivních dat. Ale opět jen pro malé objemy dat. Velká firma si toto řešení nemůže dovolit v dnešní době.
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Asi jsi nepochopil smysl zálohování na BD... To BD má právě nahradit ty tvoje HDD v trezoru. tedy ty data co denně upravuješ na disky a až ty data budou ve finální podobě tak zálohovat na BD (třeba měsíčně výpis, nebo já nevím co, záleží na tom jak máš udělanou strukturu dat atd.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma

Přehled desktopových socketů a CPU
Tak i některá optická média jsou přepisovatelná: CD-RW * DVD-RAM * DVD-RW * DVD+RW * BD-RE
Martab píše:Asi jsi nepochopil smysl zálohování na BD... To BD má právě nahradit ty tvoje HDD v trezoru. tedy ty data co denně upravuješ na disky a až ty data budou ve finální podobě tak zálohovat na BD (třeba měsíčně výpis, nebo já nevím co, záleží na tom jak máš udělanou strukturu dat atd.
Jasně, taky řešení. Ale pro mě pomalé a zdlouhavé. Pro mě je praktičtější to 1x měsíčně uložit na 2 HDD (uložené na různých místech). A k tomu na dva cloudy. Považuji to za dostatečné a levnější. Neumím si představit, že by zkolabovaly všechny 4 zálohy současně.
A co se týče toho cloudu, tak jsem ještě pátral, a nenašel jsem zmínku, že by byly nesplehlivé. To, že některé skončily, jak so dost často uvádí, tak to se týká pirátských úložišť, to není můj případ.