Zapojení LED pásku Vyřešeno

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Zapojení LED pásku

Příspěvekod karlos » 29 čer 2016 09:42

Stříďák jim nebude vadit až do chvíle, kdy hodnota napětí v závěrném směru nepřekročí kritickou mez. Pak můžeš diodě udělat pápá a koupit si novou.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

Reklama
zezr
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod zezr » 29 čer 2016 10:24

raději uprav nebo kup adaptér :)
EDIT:Pro nebezpečnost konstrukce promazáno
Naposledy upravil(a) zezr dne 29 čer 2016 19:57, celkem upraveno 1 x.
Svět ztrácí genie. Einstein umřel ,Mozart umřel a mě je taky nějak špatně!

CPU: Ryzen 5 3600 , MB: Asus Crosshair VI EXTREME, GPU: MSI ARMOR GTX 1070 Ti , Ram: Cruicial 32GB @3733MHz Zdroj: CX 550M
HDD: Segate 7200.14 2TB SSD: OCZ-ARC100 256GB, Kingston A1000 512GB

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 29 čer 2016 13:47

Naposledy upravil(a) Uziv00 dne 29 čer 2016 20:38, celkem upraveno 1 x.

zezr
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod zezr » 29 čer 2016 16:04

Já to dnes zkusím, nějak se mi to nezdá, pravděpodobně máš pravdu ale..., pak ti napíšu do SZ jak jsem dopadl abych nespamoval :)

CPU: Ryzen 5 3600 , MB: Asus Crosshair VI EXTREME, GPU: MSI ARMOR GTX 1070 Ti , Ram: Cruicial 32GB @3733MHz Zdroj: CX 550M

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 29 čer 2016 20:30

Jen pro zajímavost: http://retrocip.cz/odpor-k-ledce/

Ale LED už svým názvem říkají že slouží k něčemu jinému než k usměrňování - Light Emitting Diode ;-)
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 30 čer 2016 07:08

zezr: Elektronika je obor, kde platí přísná pravidla, definovaná patřičnými zákony (nemyslím trestní zákon), kde lze všechno spočítat pomocí patřičných vzorců a hodnot jasně definovaných v datasheetech jednotlivých součástek. Je to obor, kde není místo pro: zdá/nezdá, myslím si, pravděpodobně,... Pokud pro svá tvrzení potřebuješ používat podobné berličky, pak raději do podobných témat nepřispívej. Tazatelům můžeš způsobit škodu a ze sebe uděláš zcela zbytečně blbce.

Jo a klidně napiš výsledek svého pokusu sem, ať má příběh pointu.

zezr
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod zezr » 30 čer 2016 09:43

Nechtěl jsem OT ale přes to. Včera jsem to řešil s ITCrowd. Samozřejmě že po zapojení to fungovalo, posílal jsem mu i video jak mi to doma funguje. Nebudu to dál pitvat. Věc druhá je bezpečnost a mouchy této konstrukce. Bezpečnost je u tohoto řešení opravdu mizerná, proto jsem své příspěvky promazal. Moucha jako hodně výkonový odpor, protože jsou velké ztráty jsem již předpovídal a bylo jasné, že by to bylo nepoužitelné. Ale nečekal jsem že ten ztrátový výkon bude až takový. Pokud chceme k tomuto eště něco řešit, klidně pište do SZ. Klidně Vám vysvětlím jak je to možné že to funguje.

EDIT:Nikomu nevnucuji, aby konstruoval to, co jsem tady 29.6.2016 popsal. Konstrukce není z žádného hlediska výhodná ani vhodná, ALE je funkční.
EDIT:2 Řešení které jsem popsal 29.6.2016 může výrazně snížit životnost diody, nebo ji dokonce zničit
Naposledy upravil(a) zezr dne 30 čer 2016 10:33, celkem upraveno 2 x.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 30 čer 2016 10:21

A protože jednou z podmínek smazání mého příspěvku bylo, že se zezr vyvaruje podobných rad (což nebylo dodrženo), přikládám citaci s SZ:
Tak ještě naposled.
Co jsi vlastně pokusem dokázal? Dokázal jsi to, že po dobu několika sekund dioda funguje a protékající proud v závěrném směru (cca 8mA) je tak malý, že ji okamžitě nezničí.
Nicméně, vzhledem k velikosti závěrného napětí LED je více než jasné, že v tvém případě prochází diodou proud i v závěrném směru. Jako člověk, který tvrdí, že to chápe, a jako člověk, co umí zapojit voltmetr, bys měl vědět, že pokud prochází proud diodou v závěrném směru, je to špatně (s výjimkou diod na to konstruovaných, např. ZD atd.).
Závěrné napětí LED si můžeš změřit, zrovna tak ji přepólovat a změřit čas, kdy odejde, či proud, při kterém se zničí okamžitě.
Z toho důvodu je tebou navržené řešení špatné, neboť je v rozporu s vlastnostmi LED a skutečně hrozí, když ne přímo zničení LED, tak zcela určitě omezení její životnosti.
Dalším důkazem ti budiž to, že tvé řešení je nejlevnější, přesto ho výrobci nepoužívají, byť by ušetřili. Můžeš hádat proč.
No a pokud považuješ tyto důkazy za "mletí", pak nic proti tomu, stejně se vyššího věku nedožiješ. Jen nešiř tvé teorie veřejně.

Domnívám se, že výklad je více než jasný pro kohokoli, kdo kolem elektřiny alespoň prošel.
Připojil jsem i odkazy:
http://www.santy.cz/led-technologie-c40 ... lear-i124/
http://www.zirafoviny.cz/modules/news/a ... storyid=50
Víc k tomu nemám co dodat, jen důrazně varuji před podobnými radami.

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 30 čer 2016 11:09

Ale nečekal jsem že ten ztrátový výkon bude až takový.

Pro pán bůh! Zase! Nečekal jsem... Každý, kdo o elektronice něco opravdu , si to nejdříve prožene kalkulačkou a zcela přesně, kolik čeho kam poteče...

Edom
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Edom » 07 srp 2016 14:34

Vracím se ke starému příspěvku, mé vlastní pokusy vyšly, ale chci to použít pro trochu více bezpečnější použití a rád bych, aby nebyla možnost nějakého zkratu. Budu tedy potřebovat tento zdroj na 12V: http://www.ledsvet.cz/do-zasuvky-12v-23 + tuto krabičku: https://www.berge.cz/zdroje-pro-led-pas ... v-dc-plech ? Je možné do ní zapojit i 2 různé pásky? Děkuji

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 07 srp 2016 17:48

Po přečtení tvého předchozího příspěvku se mi vybavuje otázka, kterou kladl můj první šéf vždy v okamžiku, kdy viděl nějaký nebezpečný bastl. Zněla: "Kolik lidí už to zabilo?"
Ale k tvému dotazu:Jaká je tvoje konkrétní představa využití "krabiček" z tvých odkazů? Oba odkazy vedou na spínané napájecí zdroje. Liší se pouze konstrukčním řešením a výkonem. Ani jeden z nich ti nevyloučí možnost nějakého zkratu. Počet pásků, který k nim můžeš připojit, závisí na proudu, který je použitý zdroj schopen dodat a na proudu, který do jednotlivých připojených pásků teče. Samozřejmě musí být všechny připojené pásky na stejné napětí - v případě tebou uváděných zdrojů 12 Voltů.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

Edom
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Edom » 07 srp 2016 18:02

No, tak dejme tomu že mi bude stačit zapojit obyčejný 1 metrový pásek bílých diod který jsem zmínil na začátku do zásuvky. Jednodušeji - když to zapojím do zásuvky ať to svítí a nehoří.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Zapojení ústředny EZS Příloha(y)
    od maathes » 18 lis 2024 13:39 » v Vše ostatní (Off topic)
    1
    4404
    od HappyMental Zobrazit poslední příspěvek
    05 pro 2024 11:14
  • Kabely od Cablemod koupe/zapojeni
    od Lister99 » 01 srp 2024 14:57 » v Vše ostatní (hw)
    6
    4947
    od Lister99 Zobrazit poslední příspěvek
    02 srp 2024 13:56
  • Zapojení grafické karty na 12 pinů místo 14
    od windroid2 » 16 pro 2024 12:22 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    2182
    od windroid2 Zobrazit poslední příspěvek
    16 pro 2024 13:53

Zpět na “Vše ostatní (hw)”