Výběr monitoru a stolního PC pro fotografa

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

I.S.photography
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Výběr monitoru a stolního PC pro fotografa

Příspěvekod I.S.photography » 20 črc 2016 13:42

Dobrý den,
obracím se na Vás jako na odborníky. Potřebuji urgentně (rozpadl se mi notebook, který už mi stejně nestačil k mým účelům) koupit stolní PC a monitor. Počítač budu využívat hlavně na úpravy fotek, takže by měl zvládat programy jako Photoshop, Lightroom, PortraitPro Studio, Zoner. Programy mám mnohdy otevřené třeba 3 zároveň. Fotím v RAWu, takže fotek kvanta a kus místa taky zaberou. Hry nehraji,takže by to bylo čistě na ty fotky + internet. Asi by bylo nejlepší počítač nechat sestavit? Rozpočet na počítač do 10.000,- (ale nevím, zda je to reálné :smile: )
Dále monitor by měl mít co nejvěrnější zobrazení barev, nejlépe kalibrovaný od výrobce, 22-25 palců. Dívala jsem se například na tento Ultra HD od Dellu http://lcd-monitory.heureka.cz/dell-p2415q/specifikace/#section. Do monitoru jsem ochotná investovat do 12.000,-

Předem moc děkuji za každou radu. :-)

Reklama
WinDroid
Level 6.5
Level 6.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Výběr monitoru a stolního PC pro fotografa

Příspěvekod WinDroid » 20 črc 2016 13:51

Počítač na photoshop za 10k neni reálný

I.S.photography
nováček
Stav:

Příspěvekod I.S.photography » 20 črc 2016 14:10

WinDroid: Děkuji za připomínku. Takže za kolik by to reálné bylo? Nepotřebuji uplně nic superrychlého...

WinDroid
Level 6.5
Level 6.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod WinDroid » 20 črc 2016 14:15

Podle mě těch + - 20k by reálných bylo

I.S.photography
nováček
Stav:

Příspěvekod I.S.photography » 20 črc 2016 14:42

WinDroid píše:Podle mě těch + - 20k by reálných bylo

Aha :D To je víc než jsem čekala. Na monitoru asi taky víc neušetřím. Nebo by se dal sehnat k mým ůčelům za méně peněz?

Grander
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod Grander » 20 črc 2016 14:56

na monitoru můžeš ušetřit, když nebudeš lpět na UltraHD.. Full HD by mohlo stačit (kdyžtak si k němu pořiď druhý monitor na aukru za pár šupů). Takže třeba něco takového: https://www.alza.cz/24-dell-u2414h-ultr ... d=18842948

LooToS
nováček
Stav:

Příspěvekod LooToS » 20 črc 2016 17:38

Blobost pc na photoshop sezenes levnejc nez za 20K.. mám 3 roky starou sestavu za 14K a rozjedu na jednou photoshop, adobe after effects, adobe premiera a přitom se dívat na film takže tak :D

WinDroid
Level 6.5
Level 6.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod WinDroid » 20 črc 2016 17:40

Zapnout photoshop dokáže snad cokoliv, ale pracovat už bych na tom nepracoval

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 20 črc 2016 17:51

"Blobost pc na photoshop sezenes levnejc nez za 20K.. mám 3 roky starou sestavu za 14K a rozjedu na jednou photoshop, adobe after effects, adobe premiera a přitom se dívat na film takže tak"

Ve chvili, kdy spustis export z Premiery tak mas zatez procesoru 100% - takze se ti zastavi i ten film.

Cim vykonnejsi pocitac, tim rychleji budou hotove matematicky narocne ulohy jako nacitani RAWu nebo export souboru.

Ja osobne bych rozbil prasatko a koupil Imac - ten ma navic fantasticky monitor.

Co me ovsem neprestava fascinovat, jak se lidi dobrovolne priznavaji, jaky software pouzivaji na lacine sestave - asi jim po porizeni legalnich licenci Photoshopu, After Efektu a Premiery nezbylo na pocitac :-)

Genome
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Genome » 20 črc 2016 19:56

Fantastický? I ty brepto, průměr, neporovnatelný s monitory Nec modelové řady PA, nebo Eizo CG (10bit 14 - 16bit 3D LUT). Nakonec i takový mainstream Benq SW2700PT hravě převyšuje panely od Apple (včetně IGZO panel z dílen Sharp). Ani reklama by se neměla přehánět.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 20 črc 2016 20:02

Nejde porovnavat kvalitu monitoru ktery je sam o sobe dvakrat drazsi, nez cely Imac i s vestavenym monitorem. Je logicke, ze takovy monitor bude kvalitnejsi. Limit na cely pocitac je kolem 25 tisic Kc, takze monitor za 57 tisic nejspis nepripada v uvahu, a za 17 tisic take ne.

Jako pocitac bude stacit I5-6500 a integrovana grafika, to by se do 15-20 tisic dalo poridit vcetne SSD.

Pripadne jde koupit hotova sestava, jeji vyhoda je v NBD on site servisu, coz znamena ze do druheho dne od nahlaseni musi servis resit problem a prijede ho vyresit primo na misto.

https://www.alza.cz/dell-optiplex-3040- ... d=18857161
Naposledy upravil(a) petr22 dne 20 črc 2016 20:14, celkem upraveno 1 x.

Genome
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Genome » 20 črc 2016 20:13

Samozřejmě, že mohu, neboť iMac v "optimální" konfiguraci převyšuje částku 45000Kč, za kterou pořídí nesrovnatelně lepší monitor včetně sestavy, která se uchladí i bez podtaktování CPU, neboť jako všechny AIO/Ultrabook neudrží, dlouhodobě, nativní frekvence procesoru a snad nemusím vysvětlovat následky, nebo příčinu.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”