vir .scr

Sekce věnovaná virům a jiným škodlivým kódům, rovněž ale nástrojům, kterým se lze proti nim bránit…

Moderátoři: Mods_senior, Security team

karema72
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

vir .scr

Příspěvekod karema72 » 02 srp 2016 00:06

Ahoj všem,
dnes se mi podařilo nejspíš zavirovat pc a nevím jak to zjistit.
Manželka mi přeposlala email který se tvářil jako potvrzení objednávky od ALZA.cz V emailu byl odkaz na stažení "faktury".
Já bezmyšlenkovitě soubor stáhl a když nešel otevřít tak jej rozbalil. Byl přibližně ve formátu faktura.pdf.scr
Teprve pak mi došlo že je něco špatně a zkontroloval odesílatele.. Byl to email noreplyalza@gmail.com.
Jak zjistím zda došlo k zavirování pc? Mám placenou licenci McAfee ale ten nic nehlásí..
Poradíte jak se ujistit?
Díky předem..

Reklama
schmirgel
Level 2
Level 2
Stav:

Re: vir .scr

Příspěvekod schmirgel » 02 srp 2016 00:21

Není to virus.
Ten e-mail je v pořádku.
O .scr máš něco tady https://cs.pdf24.org/scr-2-pdf.html

Adys301
člen HW spec týmu
Master Level 9
Master Level 9
Stav:

Příspěvekod Adys301 » 02 srp 2016 00:25

Je to virus. .scr virusy se šířily po steamu, twitch.tv atd.

https://www.facebook.com/alza.cz/posts/ ... 0408540815

Projeď PC s https://www.malwarebytes.com/

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 02 srp 2016 07:18

Vítej na PC-HELP!
Soubor .scr má stejnou strukturu jako spustitelný .exe.
Vzhledem k tomu, že tohle se normálně e-mailem neposílá, a to, že jde o podvrženou adresu, lze usoudit, že se o virus jedná.
Navštiv sekci HijackThis, v článcích a návodech najdeš jak vytvořit log, vlož ho do sekce HJT a požádej o kontrolu. Naši virobijci ti už poradí.

liborek
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod liborek » 02 srp 2016 20:28

Došel mi ten samý mail.Volal jsem na Alzuz, že chodí falešné maily pod jejich hlavičkou./Je to dobře udělané,jako by to bylo opravdu od ALZY/ a říkali, že o tom vědí, že je někdo zneužil a , že na tom pracují.Když jsem chtěl nějaký podrobnosti tak slečna na lince mi řekla, že zatím toho mnoho neví.
PS.Já z ALZY nic nekupuji, ale říkal jsem si jestli mi někdo něco nekoupil a neposlal.Prý to přiveze kurýr.Tak jsem nejprve šel přímo na stránky Alzy a zadal číslo objednávky a bylo tam napsáno, že je vyřízena.Tal jsem nakonec na podrobnosti kliknula, ale vůbec se mě to nestáhlo a neuložilo a se to FW nebo antivirem zablokovalo.
Intel Core i7-6700,MB Gigabyte GA-B150-HD3,MSI-GeForce GTX 1070 Gaming X 8G,2 x8GB DD4 2133MHz,Win 10 64bit.

Windows 7Pro,Intel CoreDuo E6750,SAPHIRE RADEON HD 5770 VAPOR-X,RAM 3GB, Gigabyte MB GA-P35-DS4,Corsair 600w.

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 02 srp 2016 22:58

No, ono už ten název... Má dvě přípony - to je nesmysl. Starší jistě pamatují dopis LOVE_LETTER.TXT.vbs, což byl vir nazvaný I Love You. A byl to skript.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 03 srp 2016 07:45

Ano, uplne nejlepsi je volat danou firmu, pod jejimz nazvem ty maily chodi.

Jako kdyby s tim ta firma mela neco spolecneho nebo tomu nejak mohla zabranit.

Jediny zpusob je nainstalovat poradny antivir a projet pocitac, McAfee nenajde nikdy nic, na to jsme si zvykli.

liborek
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod liborek » 03 srp 2016 20:23

petr22:Mě se do počítače žádný vir nedostal, jen jsem volal neb jsem u počítače seděl a neměl co na práci, abych je upozornil a něco se dozvěděl.Je mi jasné, že s tím nic společného nemá, ale kdo se neptá nic se nedozví.
Intel Core i7-6700,MB Gigabyte GA-B150-HD3,MSI-GeForce GTX 1070 Gaming X 8G,2 x8GB DD4 2133MHz,Win 10 64bit.

Windows 7Pro,Intel CoreDuo E6750,SAPHIRE RADEON HD 5770 VAPOR-X,RAM 3GB, Gigabyte MB GA-P35-DS4,Corsair 600w.

Zpět na “Viry, antiviry, firewally…”