Ahoj,
odchází mi disk, který jsem měl od výroby v notebooku. Notebook jsem zakoupil s Windows 8 a zdarma upgradoval na Windows 8.1, který mám dodnes. Nemám k systému žádný klíč, ani není nalepen zespoda vany notebooku. Prý by měl být klíč integrovaný v BIOSu a ten je podle mě v základní desce v nějaké flash paměti. Ale nevím vůbec funguje, dočetl jsem se to na netu. Ale známý IT říká, že by bylo nejlepší naklonovat "recovery partition" ze starého vadného disku na nový disk.
Já se pro jistotu ptám: Je třeba tu část z toho starého disku klonovat na nový disk?
Nestačí náhodou použít "Windows instalation media creation tool"?
Pomocí kterého vytvořím bootovací DVD/USB a nainstalovat bez klíče.
Děkuji všem za pomoc a vysvětlení jak to funguje.
Legální w8.1 bez klíče - vymena HDD Vyřešeno
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Legální w8.1 bez klíče - vymena HDD
Klíč je uložen v BIOSu, to znamená, že na desce.
Když budeš klonovat vadný disk, nemusíš překopírovat všechny systémové soubory, pokud už je teď systém načatý.
Klonování má cenu v případě, že chceš zachránit data, pokud už nelze kopírovat, nebo dělat zálohu.
Systém znovu nainstaluješ z USB, nebo DVD, podle toho, co ti vyhovuje, při instalaci nezadáváš klíč, protože by si ho systém měl najít sám v BIOSu.
Navrhuji koupit nový disk, rovnou ho vyměnit, nainstalovat nový systém, pak připojit starý do stolního PC a potřebná data si vytahat.
Když budeš klonovat vadný disk, nemusíš překopírovat všechny systémové soubory, pokud už je teď systém načatý.
Klonování má cenu v případě, že chceš zachránit data, pokud už nelze kopírovat, nebo dělat zálohu.
Systém znovu nainstaluješ z USB, nebo DVD, podle toho, co ti vyhovuje, při instalaci nezadáváš klíč, protože by si ho systém měl najít sám v BIOSu.
Navrhuji koupit nový disk, rovnou ho vyměnit, nainstalovat nový systém, pak připojit starý do stolního PC a potřebná data si vytahat.
Děkuju za vaše názory a rady. 

-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
OK díky, šlo mi jen o to, zda mi bude fungovat jen ten W8 ze starého HDD, nebo zda tam mohu dát stažené ISO.
Zajímá mě proč IT chtěl klonovat recovery partition, když to jde udělat čistou instalací obrazu z microsoftu.
Zajímá mě proč IT chtěl klonovat recovery partition, když to jde udělat čistou instalací obrazu z microsoftu.
Pokud je disk vadný, tak bych neklonoval, jinak kdyby šlo o výměnu např. jen kvůli velikosti, tak by bylo klonování dobrým krokem, protože se z recovery dá obnovit systém tak, že je jako nově nainstalovaný, ale má v sobě ovladače, prostě do podoby, v jaké se notebook prodává.
Pro tebe by to navíc nemělo vůbec cenu, protože na recovery bude Win8 a ty chceš instalovat 8.1
Pro tebe by to navíc nemělo vůbec cenu, protože na recovery bude Win8 a ty chceš instalovat 8.1
Děkuju za vaše názory a rady. 

-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Po instalaci z CD mi nefunguje možnost obnovení systému, prý mám vložit CD. POkud ho vložím, pustí mě to dál do instalátoru, ale před zahájením instalace mi to stejně nahlásí, že obnova není možná.
Já tušil, že něco takového nastane, proto sem se ptal, jestli je rozdíl mezi CD a recovery partition. A další rozdíl je, že při instalaci z CD chybí mraky ovladač a vychytávek od výrobce.

-
- Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
Rozdil mezi CD (700MB) a recovery oddilem (obvykle 20GB) pochopitelne je. Ten oddil se da pomoci nastroje vyrobce notebooku prenest na flesku a z ni to pak preinstalujes do 'vyrobniho stavu'..
Ale kdyz mas cistou instalaci, na co potrebujes obnoveni?
Ale kdyz mas cistou instalaci, na co potrebujes obnoveni?
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Legální w8.1 bez klíče - vymena HDD Vyřešeno
Je fakt, že z tech desítek hovadin co tam ASUS dal sem stejně krom jedné nevěděl k čemu jsou. 
Možnost obnovení se občas hodí, ale při nejhorším to udělám zase tak, že to celé budu dva dny přesouvat na externí disk, pak smažu disk v notebooku a nainstaluji z DVD/flashky, tedy to co bych s možností obnovení udělal za pár hodin budu dělat teď pár dní. Ale jelikož tu obnovu dělám tak jednou za dva až tři roky, tak mě to vlastně ani tak moc netrápí.
Díky za rady.

Možnost obnovení se občas hodí, ale při nejhorším to udělám zase tak, že to celé budu dva dny přesouvat na externí disk, pak smažu disk v notebooku a nainstaluji z DVD/flashky, tedy to co bych s možností obnovení udělal za pár hodin budu dělat teď pár dní. Ale jelikož tu obnovu dělám tak jednou za dva až tři roky, tak mě to vlastně ani tak moc netrápí.
Díky za rady.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 2178
-
od viktorsavo
Zobrazit poslední příspěvek
23 pro 2024 13:29
-
- 4
- 4844
-
od amirinda
13 črc 2024 18:00
-
- 10
- 4325
-
od Montys
25 lis 2024 14:04
-
-
Výměna GPU a CPU update BIOSu.? Příloha(y)
od bugicek7lpCZ » 27 úno 2025 12:29 » v Taktování a další úpravy PC - 2
- 10968
-
od bugicek7lpCZ
27 úno 2025 12:51
-
Zpět na “Windows 11, 10, 8...”