Dobrý den, nějakou dobu už se snažím vyřešit problém..
Mám na počítači dva operační systémy windows xp home. Starší je na oddíle C, novější na D.
Oddíl C bych chtěla naformátovat, ovšem nejde to. Ve správě disků mi formátování nedovolí, nemám možnost formátování vůbec vybrat. Ani u jednoho oddílu. Nefunguje ani když jsem v nouzovém režimu přihlášená jako administrátor.
Původně jsem chtěla v oddíle C pouze vymazat složky Windows, program files a documents and settings. Ani to mi nejde, pořád to hlásí "Ověřte zda disk není zaplněn nebo chráněn proto přepsání a zda soubor není právě používán".
Prosím o nějakou radu. Předem děkuji.
nelze zformátovat oddíl
-
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Re: nelze zformátovat oddíl
Zformátovat přes bootovací Gparted DVD/USB nebo přes instalačku Windows.
nations112 píše:Zformátovat přes bootovací Gparted DVD/USB nebo přes instalačku Windows.
Možná pitomý dotaz ale, půjde to, když mám jen Recovery CD? Chci oddíl jen zformátovat, ne instalovat znovu win xp.
Ono se muze stat, ze sformatovani toho oddilu k te nove instalaci povede stejne, protoze uz nepujde zapnout pocitac.
Protoze to vypada, ze na disku C: jsou nektere soubory potreba k funkci Windows na disku D: a proto nejdou smazat.
Protoze to vypada, ze na disku C: jsou nektere soubory potreba k funkci Windows na disku D: a proto nejdou smazat.
petr22 píše:Ono se muze stat, ze sformatovani toho oddilu k te nove instalaci povede stejne, protoze uz nepujde zapnout pocitac.
Aha, takže jinak než novou instalací to pravděpodobně nevyřeším?
Je to nejjednodussi zpusob, protoze pri formatu celeho disku udelaji Windows vsechno samy.
Ono by to slo i upravit, jenze by bylo treba prepsat v registru spoustu cest a prejmenovat D: na C: a podobne.
Ono by to slo i upravit, jenze by bylo treba prepsat v registru spoustu cest a prejmenovat D: na C: a podobne.
petr22 píše:Je to nejjednodussi zpusob, protoze pri formatu celeho disku udelaji Windows vsechno samy.
no dobrá, děkuji :)
-
- Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
petr22 píše:Ono by to slo i upravit, jenze by bylo treba prepsat v registru spoustu cest a prejmenovat D: na C: a podobne.
Kvuli formatu (ne odstraneni) jednoho oddilu?!
Staci treba Hirens a jeden soubor z puvodniho C:.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
Kvuli formatu oddilu, na kterem je toho rozhodne vic nez jeden soubor potreba ke spusteni Windows - C:\Windows, C:\Documenst and Settings a C:\Program Files nejde smazat - a to ma svuj duvod.
Windows XP nelze nainstalovat jednoduse na disk D:, vzdy se z oddilu ze ktereho jsou spusteny Windows stane disk C:. Pokud jsou Windows na D:\ (nejakym zpusobem pokazena instalace), bude velke mnozstvi odkazu v registru odkazovat na C:\, coz je duvod, proc slozky nejde smazat. Format disku C:\ povede s nejvetsi pravdepobnosti k tomu, ze nepujde ty Windows spustit protoze jim budou chybet systemove soubory na disku C:\ a bude potreba preinstalace.
Proto je nejjednodussi cista instalace.
Co jde skusit je spustit Live CD Linuxu a ty adresare na disku C: prejmenovat a kdyz nepujde spustit Windows tak prejmenovat zpet.
Windows XP nelze nainstalovat jednoduse na disk D:, vzdy se z oddilu ze ktereho jsou spusteny Windows stane disk C:. Pokud jsou Windows na D:\ (nejakym zpusobem pokazena instalace), bude velke mnozstvi odkazu v registru odkazovat na C:\, coz je duvod, proc slozky nejde smazat. Format disku C:\ povede s nejvetsi pravdepobnosti k tomu, ze nepujde ty Windows spustit protoze jim budou chybet systemove soubory na disku C:\ a bude potreba preinstalace.
Proto je nejjednodussi cista instalace.
Co jde skusit je spustit Live CD Linuxu a ty adresare na disku C: prejmenovat a kdyz nepujde spustit Windows tak prejmenovat zpet.
-
- Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
petr22 píše:Windows XP nelze nainstalovat jednoduse na disk D:, vzdy se z oddilu ze ktereho jsou spusteny Windows stane disk C:.
Trochu ti osvezim pamet - rodina NT nespoleha na pismena.
Jde jen o toto -
Mám na počítači dva operační systémy windows xp home. Starší je na oddíle C, novější na D.
Oddíl C bych chtěla naformátovat, ovšem nejde to.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
Já bych to udělal tak, že bych smazal z OS na D vše na C kromě souborů v rootu, tedy C:/. Složky klidně smazat (i jejich obsah), tedy veškeré C:/Windows * C:/Program Files * a další ... tím by se nemělo nic stát. Samozřejmě nedávej na C:/ žádný OS, tedy především Windows.
Samozrejmne ze jde jen o toto - ale ty slozky na disku C: budou spolecne pro obe instalace Windows. Videl jsem to opravdu hodnekrat. Rikam po nekolikate - at se nainstaluji Windows XP na jakykoliv oddil, po spusteni je vzdy jejich systemovy disk C: - pokud jsou na D:\, tak polovina dat na C:\ z puvodnich Windows patri tomu systemu na D:. Proste se to jmenuje stejne a prepisuje se to, vcetne profilu.
Presne stejny pripad jsem resil asi 15x - cista instalace Windows XP na prazdny oddil na disku, ktera pouzivala adresare z puvodni instalace Windows na prvnim oddilu - smazal se prvni oddil, konecna - modra smrt, profil v cudu, data v cudu.
"Trochu ti osvezim pamet - rodina NT nespoleha na pismena."
Projdi si registr Windows XP a uvidis, kolikrat je tam odkaz na pismeno disku. Vsechny systemove promenne jsou definovany cestou zacinajici na C:\. Kdyz zmenis pismeno systemoveho disku, po****es cele WIndows XP.
Windows XP jsem instaloval mnohosetkrat, treba ctyri instalace na jeden disk. Kdyz se to udelalo spatne, tak byly na jednom disku spolecne adresare Program Files a Documents a Settings a k tomu hromada chyb, jak si ty instalace navzajem prepisovaly data.
Pro uzivatele, ktery se v tom nevyzna je nejjednodussi a nejrychlejsi cesta cista instalace Windows XP s formatem disku (pisu to asi potreti). To je moje rada po 15 letech zkusenosti s Windows XP. Veskere technicky slozitejsi rady povedou jen k tomu, ze si uzivatel rozbije vlastni pocitac.
Jedine technicky ciste reseni by bylo ze se na ten pocitac vzdalene pripoji nekdo kdo se v tom vyzna, overi jaky je stav tech dvou instalaci Windows a pak teprve udelat potrebne zmeny. Nicmene pokud to ma provadet uzivatel sam, je preinstalace nejlepsi reseni.
Presne stejny pripad jsem resil asi 15x - cista instalace Windows XP na prazdny oddil na disku, ktera pouzivala adresare z puvodni instalace Windows na prvnim oddilu - smazal se prvni oddil, konecna - modra smrt, profil v cudu, data v cudu.
"Trochu ti osvezim pamet - rodina NT nespoleha na pismena."
Projdi si registr Windows XP a uvidis, kolikrat je tam odkaz na pismeno disku. Vsechny systemove promenne jsou definovany cestou zacinajici na C:\. Kdyz zmenis pismeno systemoveho disku, po****es cele WIndows XP.
Windows XP jsem instaloval mnohosetkrat, treba ctyri instalace na jeden disk. Kdyz se to udelalo spatne, tak byly na jednom disku spolecne adresare Program Files a Documents a Settings a k tomu hromada chyb, jak si ty instalace navzajem prepisovaly data.
Pro uzivatele, ktery se v tom nevyzna je nejjednodussi a nejrychlejsi cesta cista instalace Windows XP s formatem disku (pisu to asi potreti). To je moje rada po 15 letech zkusenosti s Windows XP. Veskere technicky slozitejsi rady povedou jen k tomu, ze si uzivatel rozbije vlastni pocitac.
Jedine technicky ciste reseni by bylo ze se na ten pocitac vzdalene pripoji nekdo kdo se v tom vyzna, overi jaky je stav tech dvou instalaci Windows a pak teprve udelat potrebne zmeny. Nicmene pokud to ma provadet uzivatel sam, je preinstalace nejlepsi reseni.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Nelze vytvořit oddíl o velikosti volného místa na HDD Příloha(y)
od Ddwarf » 25 led 2025 07:31 » v Windows 11, 10, 8... - 7
- 2825
-
od atari
Zobrazit poslední příspěvek
26 led 2025 09:16
-
-
- 9
- 3931
-
od Arnold91