Bezdůvodně zaplněná RAM Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Bezdůvodně zaplněná RAM

Příspěvekod X » 03 pro 2016 22:09

Opravdu? Myslíš si, že když je tam hodně položek co zabírají málo, že to v součtu nedá dost? Já mám nyní spuštěn jen OS, různé rezidenty, Firefox a 32 GB RAM (32768 MB). Nyní mě žere Firefox 750 MB, ale občas skočí klidně na 2 - 2,5 GB. Volných mám 27 593 MB. Takže toto nic a při Firefoxu 750 MB mi zažírá: 32 768 - 27 593 = 5 175 MB (5 GB). Když mi povyskočí Firefox o 2 GB výš, je to 7 GB zabraných a v podstatě jen brouzdám po Netu Firefoxem. Máš ještě nějaké otázky?

Prostě při výběru sestavy musíš víc přemýšlet, ušetříš si pozdější zbytečné počítání. Nemluvě o tom, že požadavky téměř na vše do budoucnosti jen porostou ...

Ex: volná RAM * RAM co zabírá Firefox ...
snap 2016-12-03 22×11×08.jpg
Naposledy upravil(a) X dne 03 pro 2016 22:14, celkem upraveno 1 x.

Reklama
nations112
Level 4
Level 4
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod nations112 » 03 pro 2016 22:13

X: Čím více RAM máš, tím více jednotlivé aplikace a systém paměť využívají. Pokud bys měl jen 6GB, systém a mnoho aplikací přizpůsobí běh i tomu ;-) Tudíž se může zdát, že systém i aplikace jsou strašně nenažrané, protože si ihned ukousnout několik GB RAM, ale realita je taková, že u stroje s menší velikosti RAM si ukousne mnohem míň.
Mě se třeba i při 10 otevřených oknech nepodařilo na Firefoxu přeskočit 1,5GB u 6GB PC, zatímco ty jsi schopný i několik GB.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 03 pro 2016 22:19

To ano, ale jak vidíš u tohoto uživatele, stejně si OS RAM ukousne, protože jinak má virtuální paměť. Samozřejmě záleží i na tom, co všechno má nainstalované a běží mu třeba i nevědomky v pozadí (například i to pitomé hlídání aktualizací Google, MS, ovladače, ...). Mě Firefox docela dost skočí na náročnějších multimediálních stránkách, ale také často brouzdám tak, že zajímavé odkazy otevírám v pozadí a čtu je později, takže často mám otevřeno i ke stovce záložek, ale i víc.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 03 pro 2016 23:18

Na jakou hodnotu máš nastavenou virtuální paměť?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Blitzkrieg
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Blitzkrieg » 04 pro 2016 18:42

Virtuální paměť jsem nechal na systému (pro disk C - SSD) a je tu nejspíše taky něco špatně. Aktuálně přidělenou virtuální paměť hlásí na cca 5 GB, což je dle mě strašně moc :? Možná by to taky vysvětlovalo proč mám po 944 hodinách běhu SSD zapsáno 3 536 GB (podle Crystal Disku - Total NAND writes)?

Tohle je další problém, který jsem chtěl řešit ale plná RAM je momentálně tím hlavním. Když už ale o tom píšu... Tohle SSD mám cca od července a jsem si celkem jistý, že ještě někdy v půlce září nemělo ani zdaleka zapsáno 1 TB. Každopádně mám screenshot z 11. listopadu kdy mělo SSD najeto 779 hodin a zapsáno 2 775 GB - tehdy jsem si poprvé všiml, že něco není OK a že má zapsáno obrovské množství dat. Když k tomu připočítám, že já SSD hodně šetřím a mám na něm jen několik programů tak mi to dohromady dalo, že je něco v pytli. Bohužel jsem ale byl v poslední době hodně vytížený a na PC jsem potřeboval pracovat a ne řešit nějaké problémy - nechal jsem to tedy být a podíval se na to až dnes. A musím říct že mě ten nárůst opět nemile překvapil - za 165 hodin zapsaných 765 GB. To dělá přes 4,3 GB za hodinu. :mad: :evil: Zkusil jsem vypnout virtuální paměť a uvidím, jak moc ty hodnoty polezou...

A teď k problému s RAM. Poslední 2 dny to začalo vypadat, že vše je lepší (po restartu mám zaplněných asi jen 25 % RAM a na této hodnotě se systém držel dost dlouho) ale dnes po 3 hodinách stahování přes JDownloader a browsování se RAM vyšplhala na téměř 70 % a měl jsem tušení, že je opět zle. A měl jsem pravdu, po zavření Chromu (kompletně) i JDownloaderu sice vytížení RAM kleslo, ale pouze na 48 % - upozorňuju že nic jiného otevřeného jsem neměl a aktualizace Woken ani jiných programů neběžely - tedy opět bezdůvodně z pola zaplněná RAM. Vzal jsem si odpověď uživatele X k srdci a rozhodl se, že si vezmu k ruce kalkulačku a sečtu všechny hodnoty procesů ze správce úloh a světe div se, dohromady jsem se dostal na 732,3 MB (může tu být nějaká menší chybka - maximálně ale v řádech několika MB takže nic podstatného). A tohle prostě nechápu - jak může 732,3 MB být rovno 48% (cirka 4 GB RAM)???

Tipoval bych to na nějaký virus, ale ten by snad Kaspersky objevil ne? Vysvětlí mi to z vás někdo prosím? Jsem už z toho totiž na prášky. Chtěl jsem spolehlivé a rychlé PC a proto jsem si postavil tohle za skoro 40 tisíc a zatím s tím má více potíží než s 2 roky starým ksindl notebookem za 11 tisíc.

PS: Tady v příloze jsou screeny ze správce úloh abyste viděli, že nekecám. 1. snímek je před zavřením Chromu a další jsou už potom po zavření a je to kompletní výčet všech spuštěných procesů. Jejich hodnoty jsem sečetl a vyšlo mi těch 732,3 MB
Přílohy
Snímek obrazovky (235).png
Před zavřením Chromu a JDownloaderu
Snímek obrazovky (236).png
Snímek obrazovky (237).png
Snímek obrazovky (238).png

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 04 pro 2016 19:51

Virtuální paměť je doporučována na 1,5 násobek RAM, pro tebe tedy 5 GB nyní nastavená a která se ti zdá obrovská je nastavena chybně a dost malá. Jde nastavit i na hard, nebude sice ojíždět tvé SSD, ale ještě více tě to zpomalí. SSD ojíždí i browser, kde se cachuje a ukládá stav pro případ spadnutí prohlížeče a obnovení. Je jen na tobě, jestli se po pádu smíříš se ztrátou rozdělané práce či šetřením SSD. Dále se přišlo na nadměrné zápisy některých hudebních streamovacích služeb z Netu.

U Správce úloh nejspíš nemáš zobrazené všechny úlohy všech uživatelů (ty, OS, ... atd.). Jdownloader je JavaScriptový program a to dost náročný, vytížení bych se proto moc nedivil. Windows na tom také s hospodařením a uvolňováním paměti není zrovna nejlépe, prý existují docela dobří manažeři RAM (software), vyzkoušeno to ale nemám.

Firefox požírá vaše SSD, zapisuje desítky GB denně (+ tipy jak to změnit! - pro Firefox, nejspíš půjde na Netu dohledat změna nastavení i pro ostatní browsery) >>> https://www.root.cz/clanky/firefox-pozi ... y-gb-denne

Ales72
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Ales72 » 05 pro 2016 11:13

Možná bych to viděl na nějakej malware, jinak v poslední aktualizaci optimalizovali chrome o 50%, takže by neměl tak moc žrát. Ještě koukni na doplňky co máš v chromu..

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 05 pro 2016 11:19

A projevují se nějaké problémy? Já mám klidně zaplněná RAM 6,95GB z 8GB a nějak mne to netíží, systém reaguje svižně, když potřebuji jiný proces, není problém, RAM se nějak "uzpůsobí"... On Windows není dokonalý systém, ale taky není uplně blbý, RAM je v PC k tomu aby se využívala, né k tomu aby ležela ladem a bylo využito pár %... RAM je prostě k tomu aby byla zaplněná věcmama co OS a uživatel používá...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Blitzkrieg
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Blitzkrieg » 05 pro 2016 12:29

No když mám zaplněných těch 50-60 % tak je to v poho - jak jsem ale psal, tak se to časem zvedne na 95 - 99 % a pak nejde s PC vůbec nic dělat...

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 05 pro 2016 13:39

Pokud se PC laguje, tak je to špatně. Pokud máš podezření na nějakou škodnou, nikdo neodpoví fundovaněji než kolegové ze sekce HJT, kdyžtak si tam vlož log.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Blitzkrieg
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Blitzkrieg » 05 pro 2016 18:16

Ano, asi k HJT a zdejší virobijcům dojde... Právě jsem zkusil poslední možnost - na internetu jsem našel podobný problém, který byl způsoben síťovým adaptérem Killer E2200 (Ten mám integrovaný na základovce). Zkusil jsem proto ovladač kompletně odinstalovat a zapojit LAN do druhé síťové karty v PCI a efekt bohužel nebyl žádný. RAM se pořád držela na 60 % vytížení (takže tohle asi nebude řešením). Každopádně jsem se ještě přemluvil, že zkusím restart a uvidím (možná je pro plné odstranění ovladače potřeba restart?) Po restartu je zatím využito 25 % RAM ale to o ničem nesvědčí. Za pár hodin bude jasno...

Každopádně díky za pomoc

RIKI22
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod RIKI22 » 05 pro 2016 18:40

Mám 16GB Ram ,virtuálna pamäť vypnutá a žiadný problém.Nehrám hry.Používam Firefox a je nastavený ,aby zbytočne veľa nezapisoval na SSD.

Zpět na “Problémy s hardwarem”