Ahoj, už pár týdnů hledám nějaké řešení jak dostatečně zabezpečit data na hard disku v notebooku. Situace je taková, že mám mladšího bráchu (opravdovej dáreček), který se trochu zajímá o IT a má nenechavé prstíky.

Takže problém je v tom, že i když mám notebook samozřejmě zaheslovaný a přes něj se k datům nedostane, tak pro něj není problém HDD z notebooku vyndat, dát do jeho stolního počítače a potom přes linux vysát všechna má data. To jsem zjistil asi před 2 měsíci, když jsem se nečekaně vrátil domů dřív a našel ho při tom, když zrovna můj disk z notebooku připojoval přes SATA k jeho PC. Následovala samozřejmě hádka a sliby, ale moc mojí důvěry teda nemá a od té doby notebook raději schovávám.

Už mě to ale nebaví a snažím se proto najít nějaký pohodlnější řešení. Napadlo mě šifrování disku, ale pokud vím tak to by dost zpomalilo chod/start notebooku a je to proto nevhodné. Vzpomněl jsem si proto na to, že je v BIOS možnost nastavení hesla na HDD a zajímalo by mě jak to funguje. Tedy jestli to funguje na tom principu, že je HDD skutečně zaheslované (viděl bych to na něco jakože je tím heslem zablokovaná elektronika disku a HDD se neroztočí, dokud nezadám heslo) a nepustí mě k datům ani po vyndání a zapojení v jiném PC? A jestli to tedy takhle funguje, tak jaká je dle vás bezpečnost? Dá se to heslo v domácím prostředí nějakým lehkým způsobem obejít a nebo to bude dostatečná ochrana?
Díky
PS: Můj notebook je Lenovo E440
https://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-edge-e440-black-20c50-04y-d598213.htm