Starší počítač začal zlobit a proto jsem použil k údržbě IOBit Advanced SystemCare. Asi to byla moc důkladná údržba. PC šel spustit v nouzovém stavu. První přestalo fungovat připojení k internetu a později i CDROM.
Připojil jsem jiný formátovaný HDD a chtěl jsem nainstalovat LINUX. Výsledek byl stejný.
Po zapnutí počítače a vložení CD do mechaniky (ta párkrát zabliká) se zobrazí Boot from CD a dál nic. CDROM nebliká. Disk s Linuxem je vyzkoušený v jiném případě. Nenabootuje se ani disk s WXP. Mechanika předtím fungovala.
Zajímalo by mne proč to tak je. Předem děkuji za vysvětlení, případně za radu jak to vyřešit.
Nejde nainstalovat OS
-
- Pohlaví:
Re: Nejde nainstalovat OS
Mechanika zřejmě odešla už dříve - kdy jsi ji naposledy použil? Je naprosto nepravděpodobné, že by k jejímu zničení došlo softwarem pro údržbu systému. (Je možné nastavení sata/ahci - nevím jak je stará).
Před programy "udržující" systém zde bylo také varováno.
Řešení je jednoduché - přeinstalace systému.
Před programy "udržující" systém zde bylo také varováno.
Řešení je jednoduché - přeinstalace systému.
Děkuji za reakci. Mechaniku CD jsem použil v předchozí relaci. Je možné, že odešla právě po tom použití. Vyzkouším jinou. Kromě mechaniky CD ale přestalo fungovat i připojení k internetu ( v systému nebyl zaveden síťový adaptér a použitím v systému dostupných adaptérů se připojení nepodařilo zprovoznit. Zapnout a vypnout nepomahá, o instalaci se pokusím s novou mechanikou. Pokud se instalace zdaří, vytvoří se internetové připojení?
Je to tak, že pro zavedení OS stačí základní deska BIOSem, síťová karta, mechanika CD a pevný disk - žádné ovladače? A pokud se zavedení nepodaří, je něco z toho porouchané?
Je to tak, že pro zavedení OS stačí základní deska BIOSem, síťová karta, mechanika CD a pevný disk - žádné ovladače? A pokud se zavedení nepodaří, je něco z toho porouchané?
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Též musí být funkční RAM, jinak PC ani nenaběhne. Jednak nevím co si představit pod pojmem "starší počítač", ani jaký OS chceš instalovat.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Jde o počítač se základní deskou MSI N1996 s integrovanou síťovou kartou a běžel pod WXP prof. Po "vyčištění" IOBit ASC šel spustit jen ve stavu nouze a ztratilo se připojení k internetu. Pak jsem chtěl nainstalovat Linux (nejdříve na původní WD80 a pak na jiný, podobný, naformátovaný), což se nezdařilo, asi je vadná CD mechanika. RAM snad funkční je, když běžely W. Mechaniku zkusím po svátcích, ale za nejdůležitější považuji připojení k internetu. Proč se asi ztratilo a co mám udělat proto, aby se obnovilo. Dík.
-
- Pohlaví:
Můžeš zkusit nějakou live distribuci linuxu, nebo Hirens boot CD s MiniXP. Pokud bude hardware v pořádku, měl by se PC rozběhnout.
Ten Linux se dá nabootovat i z USB flashky, jestli se dostaneš na net s ním, není to chyba hardwaru. Tedy pokud máš kabel, některé wifiny se s Linuxem nechtějí kamarádit. A bude to chtít aspoň půl giga RAM, nebo radši celý, aby se dnešní Linux dal používat!
Jinak hadwaru který se dá zničit softwarem existuje dnes čím dál víc, a takový si nic jiného ani nezaslouží! Třeba některé síťové karty Intel nebo DVD mechaniky...
Jinak hadwaru který se dá zničit softwarem existuje dnes čím dál víc, a takový si nic jiného ani nezaslouží! Třeba některé síťové karty Intel nebo DVD mechaniky...
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
Podle pokynů jsem připravil Live Linux a Bios nastavil na USB. Běh PC se zastaví v bodě Verifing pool data, podobně jako při spuštění CD. Dál nic.
-
- Pohlaví:
Škoda, že jsi tuto chybu nenapsal hned v prvním příspěvku. Uvedená chyba znamená, že BIOS nenajde zavaděč. Tedy CD je špatně vypáleno, USB špatně vytvořena. Další možnost by byla vadný řadič, ale vzhledem k tomu, že ti funguje boot z HDD tak bych to nepředpokládal.
Problém se vyřešil téměř sám. Poslední pokus: po připojení USB Ethernet Adapteru se tento přihlásil jako nový HW a vzápětí i CDROM a USBFlasch. Tímto vše ožilo, jaké je vysvětlení? Po přeinstalování W7 jde všechno až na zvuk. Zkoušel jsem vše možné, bez výsledku. Nainstaloval jsem RealtekHDAudioDriver, asi zbytečně. Přikládám obrázky. Poraďte prosím, děkuji za odpověď.
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Zvukový ovladač máš nainstalovaný, ale máš jej špatně nastavený. Sotva používáš digitální zvuk.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Dík za upozornění, ale nevím jak ovladač správně nastavit. Ve správci zařízení jsou tři řádky, které mají vztah ke zvuku. Ani jedním z nich nejde nic změnit.
První: Další zařízení/Multimediální zvukový adaptér, hlásí: "Nejsou vyžadovány ani načteny žádné soubory ovladače tohoto zařízení". A ani žádný přiřadit a vyhledat nelze (vyhledávání je nekonečné).
Druhý: Řadiče zvuku, videa a her/Zvukové zařízení High Definition Audio: Šest ovladačů na obrázku, hlásí: "Toto zařízení pracuje správně".
Třetí: Systémová zařízení/Řadič High Definition Audio: Jeden ovladač na obrázku, hlásí: "Toto zařízení pracuje správně".
OS jsem instaloval s připojením na síti, proběhla aktualizace. Ovladače jsem zkontroloval pomocí IOBit Driver Booster, žádný ovladač zvuku jsem mezi zastaralými neobjevil. Zvuk nešel. Ovladač Realtek HD Audio jsem vybral z kombinace základní desky a OS. Jiná možnost nebyla.
Problém asi bude v prvním řádku, co s tím mám udělat? Nebo je problém ještě jinde? Dík za radu.
První: Další zařízení/Multimediální zvukový adaptér, hlásí: "Nejsou vyžadovány ani načteny žádné soubory ovladače tohoto zařízení". A ani žádný přiřadit a vyhledat nelze (vyhledávání je nekonečné).
Druhý: Řadiče zvuku, videa a her/Zvukové zařízení High Definition Audio: Šest ovladačů na obrázku, hlásí: "Toto zařízení pracuje správně".
Třetí: Systémová zařízení/Řadič High Definition Audio: Jeden ovladač na obrázku, hlásí: "Toto zařízení pracuje správně".
OS jsem instaloval s připojením na síti, proběhla aktualizace. Ovladače jsem zkontroloval pomocí IOBit Driver Booster, žádný ovladač zvuku jsem mezi zastaralými neobjevil. Zvuk nešel. Ovladač Realtek HD Audio jsem vybral z kombinace základní desky a OS. Jiná možnost nebyla.
Problém asi bude v prvním řádku, co s tím mám udělat? Nebo je problém ještě jinde? Dík za radu.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 3229
-
od sasshrek
Zobrazit poslední příspěvek
08 zář 2024 15:12
-
- 2
- 2875
-
od petr22
04 pro 2024 14:59
-
-
Nejde nainstalovat ma Amdroid 14 Spotify
od Tazator » 26 zář 2024 15:03 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení - 1
- 2487
-
od Tazator
30 zář 2024 06:02
-
-
-
Nejde nainstalovat aktualizace Win 10 64 (KB5046613)
od Minapark » 16 lis 2024 09:04 » v Windows 11, 10, 8... - 8
- 3855
-
od Minapark
20 lis 2024 12:00
-