...ale monitor nemá signál a na desce v místě biosu (konkrétně něco s názvem P1.20) svítí jasné červené světlo. Jinak ahoj! :)
Sestava je to tato (zakoupena a složena včera):
MB: ASRock Z270 Extreme 4
SSD Kingston KC400 256GB
HDD 1TB Seagate Barracuda
CPU i7-7700k
chladič na něj Noctua NH-U12S
GPU MSI GTX 1070 X 8G
PSU Corsair RM650x
RAM Kingston 16GB KIT DDR4 3200MHz
Case Fractal Design Define C Window
Monitor 24" BenQ RL2455HM - monitor jediný mám už déle, cca 2 roky, ale je prakticky nepoužívaný
Vše jsem dal včera poprvé do kupy. Je to poprvé po x letech co skládám PC, tak je možné, že jsem pokazil něco úplně jasného. Pro jistotu ve zkratce malý popis postupu. Nejvíc mě na začátku překvapilo, že přišlo o jeden méně upevňovacích šroubků na desku, ale tento problém prý prostě je a nemělo by to znamenat nic hrozného (co jsem tak četl a viděl na internetu).
Procesor usazen, pasta a chladič taky, RAM o jeden slot dále od cpu, tzn druhý a čtvrtý slot na dual channel. Oba disky jsou 2,5", tak jsem je upevnil na case z druhé strany, normálně zapojil do X sata slotů, které deska má. Zkráceně všechno jsem popřipojoval, vše docvaklo, nic nelítá. Až tedy na USB 3.0 kabel, který nemá co by na něm zacvaklo a dá se v podstatě jen při minimální námaze z desky vytáhnout.
GPU jsem zapojoval kvůli velikosti až úplně poslední - do pcie slotu nejblíže procesoru, znovu - vše zacvaknuté, grafika přišroubovaná.
Počítač i monitor připojím do elektřiny, k ruce mám jen DVI kabel, tak ten zapojím na jedné straně do monitoru, na druhé do GPU.
Zapnu počítač, koukám, jestli se vše točí a funguje - ano, všechny ventilátory včetně CPU chladiče se roztočily, GPU začala svítit a točit, vše v úplné tichosti. Nicméně - monitor nic, ani se nehne, zůstává vypnutý (zkusím ho zapnout a vypnout, zahlásí, že žádný kabel není připojen). Tak to vypnu a než vypnu i zdroj, všimnu si, že na desce, kousek pod GPU (tuším, že je to z toho BIOSu) svítí červené světýlko, a i když je to hezké světýlko, tak předpokládám, že svítit nemá a něco je špatně.
Tak jsem to vypnul a šel spát.
Děkuji za přečtení vyčerpávajícího popisu problému. Nějaké tipy jak to zprovoznit?
PC se zapne, ale...
Re: PC se zapne, ale...
Přídavné napájení od CPU jsi nezapomněl ? Často se stává. Dále bych zkusil prvně zapojit monitor na integrovanou grafickou kartu, pokud deska ma. A jako poslední možnost, co mi napadá je aktualizace biosu na nejnovější - bez nej to nové Kaby Lake nevezme.
Lenovo Legion 5 ( Ryzen 7, RTX3070 140W, 32GB RAM )
Acer Predator G5-793 ( i7 6700HQ, GTX1060 6GB )
Přídavným nápajením myslíš tuším 8-pin kousek od CPU, že? Aspoň tuším, že je to 8-pin, jsem momentálně v práci, takže nemám PC na očích, abych kontroloval a zkoušel.. ale to byl jeden z prvních pinů, které jsem připojoval.
DVI jsem zkoušel nejdříve do GPU, pak do desky, pak znovu do GPU, celkem tedy tři starty, přičemž ani jeden úspěšný.
Jinak mi bylo řečeno, že jelikož jde o desku nově vydanou, připravenou na Kaby lake, BIOS by nemělo být nutné nijak připravovat/aktualizovat.
Upřímně nemám ponětí, co jsem pokazil a co může být špatně. Ale jelikož jsem, jak jsem říkal, tohle nedělal už pěkně dlouho, tak pořád spíš myslím, že chyba bude na mé straně.
Napadlo mě místo DVI zkusit normálně HDMI, ale ten budu muset teprve koupit, abych to mohl zkusit.
DVI jsem zkoušel nejdříve do GPU, pak do desky, pak znovu do GPU, celkem tedy tři starty, přičemž ani jeden úspěšný.
Jinak mi bylo řečeno, že jelikož jde o desku nově vydanou, připravenou na Kaby lake, BIOS by nemělo být nutné nijak připravovat/aktualizovat.
Upřímně nemám ponětí, co jsem pokazil a co může být špatně. Ale jelikož jsem, jak jsem říkal, tohle nedělal už pěkně dlouho, tak pořád spíš myslím, že chyba bude na mé straně.
Napadlo mě místo DVI zkusit normálně HDMI, ale ten budu muset teprve koupit, abych to mohl zkusit.
Pravda. HDMI kabel zkusit nebude od veci vzhledem k ceně za hubičku. A nejak jsem přehlédl, ze mas Z270 desku již - ach to ráno v praci, člověk již přemýšlí nad víkendem,.. :)
Lenovo Legion 5 ( Ryzen 7, RTX3070 140W, 32GB RAM )
Tak tak..! :)
V podstatě mě nic krom kabelu nebo celého rozložení a složení znovu nenapadlo.. Ani vlastně netuším, jestli může "svítící červená věc" souviset s monitorem bez obrazu, nebo jestli jsou to dva úplně odlišné problémy..
V podstatě mě nic krom kabelu nebo celého rozložení a složení znovu nenapadlo.. Ani vlastně netuším, jestli může "svítící červená věc" souviset s monitorem bez obrazu, nebo jestli jsou to dva úplně odlišné problémy..
Zkus se kouknout do manuálu od desky. Tam většinou bejvá vysvětlený co ty diody znamenají. :)
Vyfoť vnitřek skříně a vlož sem do přílohy. Třeba nám to něco napoví.
A jak píše kolega nademnou. Mrkni do manuálu co znamená to červený světlo. Popř. zkus CLR CMOS.

A jak píše kolega nademnou. Mrkni do manuálu co znamená to červený světlo. Popř. zkus CLR CMOS.
Fractal Design Define R6 TG (6x Noctua A14 ULN) - Intel Core i9-9900K @ 4,9GHz (Noctua D15S) - ASUS Z370 MAXIMUS X APEX - 16GB G.Skill Trident Z DDR4 4000Mhz - MSI GTX 1080 Ti Lightning Z 11GB (ACEX IV + 3x Noctua A9 PWM) - Samsung 960 PRO 512GB + ADATA SX8200 PRO 2TB + Samsung SpinPoint M9T 2TB - Corsair RM650X - 27" LG 27GL850 @ 144Hz + 24" DELL P2419H
Díky, bohužel jsem buď slepý, nebo to tam není. Nevylučuji svoji slepotu, protože jsem z toho mírně rozhozen a je možný, že jsem to přehlídl, nicméně ani teď s .pdf souborem manuálu (staženým z ASRock stránek) se mi to tam nedaří najít.
Ovšem pogooglil jsem a rudá záře má především znamenat selhaný POST a často se podobný problém dal vyřešit přehození RAM do jiných slotů, tak nevím..
Fotky jak budu doma, což bude nejspíš až k večeru. A kdo ví, třeba se mi to podaří mezitím rozjet.
Ovšem pogooglil jsem a rudá záře má především znamenat selhaný POST a často se podobný problém dal vyřešit přehození RAM do jiných slotů, tak nevím..
Fotky jak budu doma, což bude nejspíš až k večeru. A kdo ví, třeba se mi to podaří mezitím rozjet.
Zkus tam nechat jen jednu paměť a proházet je. Může být některá z nich vadná.
Fractal Design Define R6 TG (6x Noctua A14 ULN) - Intel Core i9-9900K @ 4,9GHz (Noctua D15S) - ASUS Z370 MAXIMUS X APEX - 16GB G.Skill Trident Z DDR4 4000Mhz - MSI GTX 1080 Ti Lightning Z 11GB (ACEX IV + 3x Noctua A9 PWM) - Samsung 960 PRO 512GB + ADATA SX8200 PRO 2TB + Samsung SpinPoint M9T 2TB - Corsair RM650X - 27" LG 27GL850 @ 144Hz + 24" DELL P2419H
Zkusím, díky.
To, že chybí jeden šroub na uchycení desky, to by vadit nemělo, ne? V podstatě je tam po okrajích desky o jednu dírku na šroub víc, než kolik je dodaných šroubů, respektive těch zlatých závitů.
To, že chybí jeden šroub na uchycení desky, to by vadit nemělo, ne? V podstatě je tam po okrajích desky o jednu dírku na šroub víc, než kolik je dodaných šroubů, respektive těch zlatých závitů.
Nevadí. Mě tam taky jeden chybí. Distanční podložky si tam dal?
EDIT: Jo už to vidím. Mám to stejně.
EDIT: Jo už to vidím. Mám to stejně.

Prídavné napájanie na GPU si zapojil? V tvojom popise zapájania PC si to nespomenul.
CPU: i5 8600K @4,8 MB: asus strix z370 g gaming CPU fan: Noctua NH-U12S Ram: 16GB DDR4 3200 GPU: GEFORCE GTX 1080 TI DUKE 11G OC Zdroj: Corsair RM 750x 2018 SSD: Samsung 750 evo 250GB HDD: 1TB case: Zalman Z9 neo Monitor: 24" ASUS VG248QE
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
PC se zapne když se zvednu ze židle Příloha(y)
od rohlicek1 » 05 led 2025 09:43 » v Problémy s hardwarem - 16
- 3973
-
od Kogaku
Zobrazit poslední příspěvek
10 led 2025 22:13
-
Zpět na “Problémy s hardwarem”