Prosím o zhodnocení následující sestavy PC. Je to pro dceru, která studuje fotografii, zpracovává fotografie a dělá 2D grafiku v Adobe nástrojích (Photoshop, Ilustrator, InDesign). Hard disky a SSD disk neřeším (bude je mít z jejího staršího počítače), integrovaná grafika procesoru by pravděpodobně mohla stačit (hry nehraje). Jaký case zatím také neřeším (ještě se rozhodnu), monitor a ostatní periferie má, zrovna tak OS Windows 7 má také. Chtěla se pokud možno vejít s novými základními komponentami (včetně case) do 10 000,- kč, protože si počítač bude financovat sama (mírně jsem to překročil a tak bych jí zbytek dofinancoval). Kromě ceny je další podmínka platforma Intel.
Zde je návrh sestavy a prosím i připomínky jestli bude nebo nebude stačit integrovaná grafika:
https://www.czc.cz/1st3s96k4eha1bl05mndfj197a/seznam
Sestava PC pro dceru pro občasnou práci s Adobe nástroji Vyřešeno
Re: Sestava PC pro dceru pro občasnou práci s Adobe nástroji
Mě by se více líbilo tohle:
https://www.czc.cz/7laeejctuuii6biu7n686f02r4/seznam
Intel 7. generace, cca o 10% výkonnější grafika, 16Gb je zbytečnost na 2D práce. Sám pracuju s Photoshopem a 8Gb je plně dostačujících. A zbyla ještě tisícovka na case.
A na konec doporučuju spíš pořídit si Windows 10.
K integrované grafice, když jsem stavěl svůj PC, pár měsíců jsem fičel jen na integrované grafice a v pohodě, něco málo jsem si i zahrál, nevím sice, jaké přesně práce s fotkami dělá, ale jelikož používám AutoCAD, který často využívá grafickou akceleraci a a bylo to v pohodě, hádám, že práce s fotkami bude bez problému.
https://www.czc.cz/7laeejctuuii6biu7n686f02r4/seznam
Intel 7. generace, cca o 10% výkonnější grafika, 16Gb je zbytečnost na 2D práce. Sám pracuju s Photoshopem a 8Gb je plně dostačujících. A zbyla ještě tisícovka na case.
A na konec doporučuju spíš pořídit si Windows 10.
K integrované grafice, když jsem stavěl svůj PC, pár měsíců jsem fičel jen na integrované grafice a v pohodě, něco málo jsem si i zahrál, nevím sice, jaké přesně práce s fotkami dělá, ale jelikož používám AutoCAD, který často využívá grafickou akceleraci a a bylo to v pohodě, hádám, že práce s fotkami bude bez problému.
- Adys301
- člen HW spec týmu
-
Master Level 9
- Pohlaví:
- Stav:
Kaby Lake Pentia podporují HT a mají stejný výkon jako i3
https://www.czc.cz/3aibql1k4egqp8tslqedn8o3ca/seznam
OS: http://aukro.cz/windows-7-home-windows- ... 52402.html
PC si nech sestavit u CZC. Deska potřebuje update BIOSu a k tomu je potřeba Skylake CPU.
https://www.czc.cz/3aibql1k4egqp8tslqedn8o3ca/seznam
OS: http://aukro.cz/windows-7-home-windows- ... 52402.html
PC si nech sestavit u CZC. Deska potřebuje update BIOSu a k tomu je potřeba Skylake CPU.
Adys301 píše:Kaby Lake Pentia podporují HT a mají stejný výkon jako i3 ...
Ten návrh Pentia chápu, ale proč konkrétně ASRock B150M PRO4 a i kolega vše navrhuje microATX? Já bych tedy spíše ATX desku (místo, budoucí upgrade grafiky, zvukovky do slotů, více místa a prostoru pro chlazení). Na konečné velikosti case mi nezáleží, ale abych pak neměl problémy s místem.
Jinak software (oficálně koupený) mám, ten není třeba navrhovat.
"16Gb je zbytečnost na 2D práce. Sám pracuju s Photoshopem a 8Gb je plně dostačujících. "
Zajimalo by me, cemu rikas prace s Photoshopem - protoze s pouhymi 8 GB RAM se s nim absolutne neda pracovat, protoze pamet dochazi uz po nekolika minutach (!). 16 GB RAM je absolutni minimum pro jakoukoliv smysluplnou praci s Photoshopem (praci - ne otevreni jednoho JPG a matlani se s nim).
Co se tyce grafiky, Photoshop zadnou akceleraci pouzit neumi.
OT: Pokud budes psat Gb s malym b misto s B, tak se ti vsechno co pises bude delit 8 - protoze 16 Gb = pouhe 2 GB.
Zajimalo by me, cemu rikas prace s Photoshopem - protoze s pouhymi 8 GB RAM se s nim absolutne neda pracovat, protoze pamet dochazi uz po nekolika minutach (!). 16 GB RAM je absolutni minimum pro jakoukoliv smysluplnou praci s Photoshopem (praci - ne otevreni jednoho JPG a matlani se s nim).
Co se tyce grafiky, Photoshop zadnou akceleraci pouzit neumi.
OT: Pokud budes psat Gb s malym b misto s B, tak se ti vsechno co pises bude delit 8 - protoze 16 Gb = pouhe 2 GB.
Detail, snad každý chápe, jak jsem to myslel.
Práce s PS je pro mě kreslení s grafickým tabletem, jak říkám u PS jsem nedostatek výkonu nepocítil, to přijde až u zpracovávání videa.
Zvolil jsem tam lepší procesor na úkor paměti, protože ten už jen tak asi měnit nebudeš, kdežto RAMky si můžeš dokoupit kdykoliv.
Práce s PS je pro mě kreslení s grafickým tabletem, jak říkám u PS jsem nedostatek výkonu nepocítil, to přijde až u zpracovávání videa.
Zvolil jsem tam lepší procesor na úkor paměti, protože ten už jen tak asi měnit nebudeš, kdežto RAMky si můžeš dokoupit kdykoliv.
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Ono ale jde o to, že za i3-7100 není "lepší" procesor, minimálně né vzhledem k příplatku a plánovanému využití...
Ono záleží co přesně to je "občasná práce v Photoshopu", pokud je to sem tam upravení domácích fotek, je to v pohodě a stačí 8GB RAM, ale pokud tam chce dělat třeba i nějaké "reklamní nudle", kdy "fotka" má číšku přes metr s DPI 300, tak 8GB RAM už je dost omezující...
Osobně bych to viděl obdobně jako Adys, jen desku bych volil https://www.czc.cz/gigabyte-b250m-d3h-i ... 69/produkt, stojí stejně a ve všech verzích BIOSu podporuje už nové Pentia, u té AsRock je třeba BIOS přehrát, což se bez podporovaného CPU udělat nedá. Ale tato starost odpadá, pokud si necháš PC sestavit od někoho, kdo se tím zabývá a dokáže ten BIOS přehrát.
Ono záleží co přesně to je "občasná práce v Photoshopu", pokud je to sem tam upravení domácích fotek, je to v pohodě a stačí 8GB RAM, ale pokud tam chce dělat třeba i nějaké "reklamní nudle", kdy "fotka" má číšku přes metr s DPI 300, tak 8GB RAM už je dost omezující...
Osobně bych to viděl obdobně jako Adys, jen desku bych volil https://www.czc.cz/gigabyte-b250m-d3h-i ... 69/produkt, stojí stejně a ve všech verzích BIOSu podporuje už nové Pentia, u té AsRock je třeba BIOS přehrát, což se bez podporovaného CPU udělat nedá. Ale tato starost odpadá, pokud si necháš PC sestavit od někoho, kdo se tím zabývá a dokáže ten BIOS přehrát.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU

Reklamni nudle ma obvykle podstatne mensi naroky na pamet nez treba fotky z fotaku. On ten RAW z fotaku muze mit taky treba 50-60 MB, otevru jeden, udelam par uprav - a RAM je na 100%. Vetsinou je malo i 16 GB - on ten Photoshop dokaze plne vyuzit jakoukoliv kapacitu pameti.
Ne, 8 GB rozhodne nestaci u Photoshopu na nic co by se dalo oznacit jako prace. Navic se jedna doslova o par stokorun za dalsich 8 GB RAM. Co me ale vzdycky fascinuje jak nekdo kdo ma legalni Photoshop ma vzdycky mrnavy rozpocet na pocitac. Graficke stanice na praci s Photoshopem podle nasich standardu vypadaji uplne jinak nez kancelarske PC.
Ne, 8 GB rozhodne nestaci u Photoshopu na nic co by se dalo oznacit jako prace. Navic se jedna doslova o par stokorun za dalsich 8 GB RAM. Co me ale vzdycky fascinuje jak nekdo kdo ma legalni Photoshop ma vzdycky mrnavy rozpocet na pocitac. Graficke stanice na praci s Photoshopem podle nasich standardu vypadaji uplne jinak nez kancelarske PC.
- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Samozřejmě že jsme myslel RAW, prostě vezmu třeba panorama, z 4,5 fotek a "splepím" to dohromady, pak dostanu tu "nudli". Na domácí fotky v JPG stačí těch 8GB (ale na to není třeba Photoshop...). Ale s tebou člověk souhlasí, a ty stejně najdeš něco, co se ti nelíbí a "vytkneš to" a to se mi líbí...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

Dobrá, nechám to na Vás.
Co mě ale celkem překvapilo je výrazné zdražení těch RAM pamětí. Minulý rok na jaře jsem přesně tyhle paměti kupoval a 16GB verze vyšla na 1900kč a teď tam mají 8GB za 1800kč a ještě k tomu uvedou velkou slevu ze 3000kč.
Co mě ale celkem překvapilo je výrazné zdražení těch RAM pamětí. Minulý rok na jaře jsem přesně tyhle paměti kupoval a 16GB verze vyšla na 1900kč a teď tam mají 8GB za 1800kč a ještě k tomu uvedou velkou slevu ze 3000kč.
- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Tou slevou bych se neřídíl, to je cena doporučená a nikdy ty RAM tolik nestály...
Cena stoupla, protože byl nadbytek, nebylo rentabilní to za takovou cenu vyrábět, tak omezili výrobu a tím i množství na trhu, cena tedy stoupla...
Cena stoupla, protože byl nadbytek, nebylo rentabilní to za takovou cenu vyrábět, tak omezili výrobu a tím i množství na trhu, cena tedy stoupla...

petr22 píše: Co me ale vzdycky fascinuje jak nekdo kdo ma legalni Photoshop ma vzdycky mrnavy rozpocet na pocitac. Graficke stanice na praci s Photoshopem podle nasich standardu vypadaji uplne jinak nez kancelarske PC.
Mě zase fascinuje, když někdo soudí někoho aniž by o tom něco věděl.
- Za prvé máme legálni Adobe Graphic Suit, který může být provozován na dvou počítačích a o tom, na jakém stroji máme doma nainstalovanou další licenci nic nevíš.
- Za druhé existuje něco jako studentská licence Adobe Graphic Suit a tu má dcera už z dřívějška za cenu zhruba 15000,-
- Za třetí dcera studuje fotografii, dělá projekty jak ve photoshopu tak grafiku v Ilustratoru, počítač si bude financovat sama a protože odjíždí na další semestr do zahraničí na Erasmus, tak si bere nejen svůj Notebook, ale bere si s sebou i klasický desktop na vážnější práci a vzhledem k ostatním nákladům na studium do toho víc dát nemůže.
Takže za rady ohledně hardwaru děkuji, ale morální připomínky ohledně rozpočtu na grafickou stanici bych si odpustil, když nevíš souvislosti.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 10
- 3151
-
od atari
Zobrazit poslední příspěvek
03 zář 2024 18:05