600DI bych neviděl jako problém, tím že je to LED, tak to tiskne celkem dobře (ano, jak z fotolabu to není, ale na formátu A5 nepoznám rozdíl pokud to nestuduju lupou), ono není DPI a DPI... Ale zrovna DPI je to, co jde levně dosáhnout u inkoustovky a sem tam to pomůže. druhou otázkou je, k čemu mi je tiskárna co tiskne s větším rozlišením než je rozlišení fotek samotných (8MPx je při DPI 600 rozměr 14x10,5cm)...
A tisknout mohu odkudkoli, pravda, přes Google Print, ale polohou nejsme omezen...
Právě to je důvod proč jsme koupil laser (teda LED, ale princip je téměř stejný, jen se liší zdroj), prostě někdy vytisknu 200 stran za den, jinde tiskárna měsíc stojí a nedělá nic a opravdu mne nebaví řešit, jestli dnes už je vhodné čistit trysky, nebo to vydrží do zítra...
Výběr multifunkční tiskárny
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Výběr multifunkční tiskárny
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU

-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Tvoje argumenty jsou velice přesvědčivé :) Já stále nevím pro co se rozhodnout :( Asi fakt nezbyde nic jiného než zajít do toho fotolabu ať mě okopírují fotku :) Děkuji.
Ještě jsem teď řešil koupi fotopapíru a hledal jsem nějaký rozumný aby co nejdéle fotka vydržela. Mám skvělou zkušenost s kvalitou fotky na colorway 230g high glossy. Řekl bych že se vyrovná fotolabu. Ale zatm nemám žádnou fotku déle jak asi 3 roky v albu tak nevím jak vydrží :/ Ale na netu jsem procházel recenze a právě na dlouhou výdrž fotky má být použita právě inkoustová tiskárna. Že ten inkoust se vpije do papíru a vydrží déle.. :)
A děkuji za ten tip s google print. Když bych nutně potřeboval tisknout fotky, určitě vyzkouším.
Ještě jsem teď řešil koupi fotopapíru a hledal jsem nějaký rozumný aby co nejdéle fotka vydržela. Mám skvělou zkušenost s kvalitou fotky na colorway 230g high glossy. Řekl bych že se vyrovná fotolabu. Ale zatm nemám žádnou fotku déle jak asi 3 roky v albu tak nevím jak vydrží :/ Ale na netu jsem procházel recenze a právě na dlouhou výdrž fotky má být použita právě inkoustová tiskárna. Že ten inkoust se vpije do papíru a vydrží déle.. :)
A děkuji za ten tip s google print. Když bych nutně potřeboval tisknout fotky, určitě vyzkouším.
- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Bez zkoušky je to blbé kupovat... Jako ano, inkoust je na tisk fotografií nejlepší volba u kvalitních tiskáren, ale zase má nevýhody že zasychá... Je třeba vybrat kompromis a k tomu je nejlepší nějaká možnost porovnání.
Nebyl by problém ti něco vytisknout, ale Slezko mám trochu z ruky... Maximálně ti můžu něco vytisknout a oskenovat, ale za 1. nemám fotopapír a za 2. sken snižuje kvalitu takže asi by to nebylo objektivní... (to samé když si pudeš něco nechat tisknout, je lepší to donést na flešce než to kopírovat).
A k tomu Google print, tak na Googlu píšou, že by to mělo fungovat s jakoukoli tiskárnou, což moc nevím jak, ale zrovna ta OKIna má v menu přímo možnost přihlášení a k samotné funkci není třeba nic dalšího zaplé.
Nebyl by problém ti něco vytisknout, ale Slezko mám trochu z ruky... Maximálně ti můžu něco vytisknout a oskenovat, ale za 1. nemám fotopapír a za 2. sken snižuje kvalitu takže asi by to nebylo objektivní... (to samé když si pudeš něco nechat tisknout, je lepší to donést na flešce než to kopírovat).
A k tomu Google print, tak na Googlu píšou, že by to mělo fungovat s jakoukoli tiskárnou, což moc nevím jak, ale zrovna ta OKIna má v menu přímo možnost přihlášení a k samotné funkci není třeba nic dalšího zaplé.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
No to nemá smysl aby jsi to nějak skenoval a polísal a kupoval kvůli toho papíry. To já si to nechám vytisknout na laser tiskárně z flashky teda :) Ještě jsem zvažoval zjístit jestli ta tiskárna bude schopna tisknout i bez černé barvy na text. Protože ten nebudu vůbec potřebovat. Budu potřebovat jen barevné. Potom bych nemusel žádné zasychání řešit protože bych to používal.. Přítelkyně dostuduje a text už nebudu potřebovat. Ale do té doby ta tiskárna odejde :)
Edit: Dozvěděl jsem se novinku. Tiskárna epson L386 nemá inkoust samostatně pro text jako to má canon ale má jen 4 nádržky na inkoust barevný. Takže ideální pro tisk fotografií a pro lidi co nechcou tisknout moc textu. A když jo, tak jednoduše dokoupí láhev černé :) No a navíc si údajně sama čistí tiskovou hlavu. viz odpověď na mou otázku heureka:
do tiskárny jsou určeny tyto náplně https://www.vseprotisk.cz...
S barvami můžete tisknout fotky i text, využití se nijak nerozlišuje. Pokud tiskárnu nebudete vypínat z elektřiny, bude si sama automaticky zapínat čištění tiskové hlavy, čímž se zabrání zasychání inkoustu ve hlavě.
Přeji hezký den,
Tereza
t.varhanova@vseprotisk.cz
https://www.vseprotisk.cz/
Tak jestli tomu tak opravdu je, není co řešit a mám chuť starou canonku vyhodit do červeného kontejneru a letět pro tuto
Edit: Dozvěděl jsem se novinku. Tiskárna epson L386 nemá inkoust samostatně pro text jako to má canon ale má jen 4 nádržky na inkoust barevný. Takže ideální pro tisk fotografií a pro lidi co nechcou tisknout moc textu. A když jo, tak jednoduše dokoupí láhev černé :) No a navíc si údajně sama čistí tiskovou hlavu. viz odpověď na mou otázku heureka:
do tiskárny jsou určeny tyto náplně https://www.vseprotisk.cz...
S barvami můžete tisknout fotky i text, využití se nijak nerozlišuje. Pokud tiskárnu nebudete vypínat z elektřiny, bude si sama automaticky zapínat čištění tiskové hlavy, čímž se zabrání zasychání inkoustu ve hlavě.
Přeji hezký den,
Tereza
t.varhanova@vseprotisk.cz
https://www.vseprotisk.cz/
Tak jestli tomu tak opravdu je, není co řešit a mám chuť starou canonku vyhodit do červeného kontejneru a letět pro tuto

- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Jo, to že má jen jednu černou jde vidět i z fotek, nevím proč to má Canon tak blbe vymyšlené...
Ohledně toho automatického čištění hlavy bych byl trochu skeptický, ale proč ne, možné to je, ale nemohu potvrdit...
Jenom se ještě podávej, jestli ten Epson podporuje tisk na papír s gramáží větší než 200g.m^-2, vím že u některých inkoustovek a levných laserovek to byl problém, ale je to už delší dobu a (doufám) že už je standart výše, aspoň těch 250...
Ohledně toho automatického čištění hlavy bych byl trochu skeptický, ale proč ne, možné to je, ale nemohu potvrdit...
Jenom se ještě podávej, jestli ten Epson podporuje tisk na papír s gramáží větší než 200g.m^-2, vím že u některých inkoustovek a levných laserovek to byl problém, ale je to už delší dobu a (doufám) že už je standart výše, aspoň těch 250...

-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Jejda gramáž jsem nikdy nesledoval. ALe je fakt, že to je důležitý údaj.. No na heurece píšou 64-250g/m2 na CZC taky jsem přes gogle našel 250g/m2 max. Já momentálně tisknu na 230g/m2 a tiskárna má co dělat :) Ale je to dostačující gramáž. Větší už hledat nebudu takže si myslím, že epson je jasná :)
- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Pokud ji pobere, tak je to jen dobře, pak napiš jak jsi spokojen 

Takže jsem si pořídil "tankovou" tiskárnu Epson l386.
Postřehy jsou zatím následující: tiskárna tiskne na fotopapír sice pěkně, ale nedaří se mi ji "přinutit" tisknout barvy tak, jak mají být, vždy jsou pozměněné oproti předloze. Což dost komplikuje použití, pokud to myslíte s tiskem fotek opravdu vážně. Moje staré levné HP dodržovalo barevnost předlohy o dost lépe.
Kde má Epson mezery, tak to je tisk (fotek) na běžný kancelářský papír. Prokreslení detailů není nijak extra dobré a barvy jsou dost zatažené (když přidám sytost v ovladači, tak se zas mění barvy tam, kde by neměli). Opět, když to srovnám se starým HP Photosmartem C4580 za 2000 kč, tak ten tisknul na obyčejný papír o dost líp. Chtěl jsem to HP vyhodit, jakmile dojede cartridge, ale teď k němu cítím respekt, když vidím jak to leze z Epsonu...
Když bude čas, hodím sem detailní fotky jak to výtisku z Epsonu vs. z HP vs. kalibrované z profi-fotolabu.
Zajímalo by mě, jak dopadnul původní tazatel.
Postřehy jsou zatím následující: tiskárna tiskne na fotopapír sice pěkně, ale nedaří se mi ji "přinutit" tisknout barvy tak, jak mají být, vždy jsou pozměněné oproti předloze. Což dost komplikuje použití, pokud to myslíte s tiskem fotek opravdu vážně. Moje staré levné HP dodržovalo barevnost předlohy o dost lépe.
Kde má Epson mezery, tak to je tisk (fotek) na běžný kancelářský papír. Prokreslení detailů není nijak extra dobré a barvy jsou dost zatažené (když přidám sytost v ovladači, tak se zas mění barvy tam, kde by neměli). Opět, když to srovnám se starým HP Photosmartem C4580 za 2000 kč, tak ten tisknul na obyčejný papír o dost líp. Chtěl jsem to HP vyhodit, jakmile dojede cartridge, ale teď k němu cítím respekt, když vidím jak to leze z Epsonu...
Když bude čas, hodím sem detailní fotky jak to výtisku z Epsonu vs. z HP vs. kalibrované z profi-fotolabu.
Zajímalo by mě, jak dopadnul původní tazatel.
- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Nedodává k tomu Epson nějaký kalibrační nástroj? Popřípadě může být špatně nakalibrován monitor...
Odesláno z mého ALE-L21 pomocí Tapatalk
Odesláno z mého ALE-L21 pomocí Tapatalk

4 inky jsou málo, taky mám mám tankovou epsonku a hlavně odstíny černé jsou úplně jiné než mají být. Kdyby měla ještě navíc šedou náplň tak to určitě namíchá lépe 

Nedodává k tomu Epson nějaký kalibrační nástroj? Popřípadě může být špatně nakalibrován monitor...
Jaký kalibrační nástroj myslíš? Jako sondu? Je to lowend za 3600 Kč, nic takového k němu není. A monitorem to nebude, kalibrační fotka vytištěná ve FotoŠkoda odpovídá zobrazení monitoru.
4 inky jsou málo, taky mám mám tankovou epsonku a hlavně odstíny černé jsou úplně jiné než mají být. Kdyby měla ještě navíc šedou náplň tak to určitě namíchá lépe
Když ale to starý levný HPéčko to taky zvládalo jen s těma 4 inkoustama o dost líp..

- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Já mám Oki C332dn, LED tiskárna asi za 3K (taky nic levného) a je k tomu utilitka na kalibraci barev. Jak funguje to netuším, nezkoušel jsme to... + je k tomu prográmek se "vzorníkem barev".

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Hledám někoho na opravu historické barevné laserové tiskárny Příloha(y)
od Radovan-kocour » 12 pro 2024 13:32 » v Vše ostatní (hw) - 9
- 5920
-
od Radovan-kocour
Zobrazit poslední příspěvek
10 kvě 2025 18:01
-
-
- 9
- 4126
-
od VojtouNerCZ