Ahojte, kúpil som si laptop lenovo E51-80QB a chcel by som v ňom vymeniť pomalý 1TB 5400 otáčkový HDD za SSD.
SSD som kúpil samsung 850 EVO 250Gb, a mám ešte aj externý box na 2.5 disk a 16Gb usb.
Ntb má na disku nainštalovaný win 7 proffesional 64 bit a je tam aj recovery partícia, asi, lebo po kúpe mi akosi nefungovali usb porty ani čítačka kariet a po inštalácii ovládačov z lenovo stránky to tiež nefunkgovalo, tak som pri stlačení toho ich novo tlačidla prešiel do biosu a dal som system recovery, systém nainštalovalo a potom to už fungovalo normálne.
No ja by som chcel teraz na ntb dať to SSD a na to SSD nejako dostať ten windows čo je tam teraz, viete mi poradiť ako to spraviť? najlepšie ak by som tú recovery partíciu nainštaloval na usb klúč a nabootoval z neho.
Prípadne ten SSD má ten magician softvare, len neviem či by dokázal naklonovať celý obraz disku, alebo len existujúci windows a potom by mi už nefungovalo recovery, ako to teda urobiť?
To recovery čo som inštaloval z biosu mi po inštalácii vytvorilo partíciu C a D, kde mám drivre.
A ešte spomeniem nainštalované tam mám aj rôzne lenovo programy a jeden je aj one key recovery, len neviem či cez tento program sa dá urobiť recovery USB, alebo len záloha existujúceho systému.
Vopred ďakujem za pomoc.
Výmena disku za SSD a nahodenie windows 7 z recovery partície
Re: Výmena disku za SSD a nahodenie windows 7 z recovery partície
Osobne bych zkopiroval nekam vedle ty drivery a udelal cistou instalaci z instalacky co si stahnes nekde z netu z duveryhodneho zdroje. Zbavis se tim tech nepotrebnych kravin, co k tomu vyrobce nacpal.
Ja by som sa práve tej čistej inštalácii rád vyhol, neviem totiž prečo mi nefungovali tie usb porty a čítačka kariet, skúšal som aj ovládače z lenova stránky, aj tie v tej zložke D čo tam boli pribalené, no vždy to vyhodilo akúsi chybu, no a keď som urobil inštaláciu z toho recovery, tak to funguje ako má.
Pri tom stlačení system recovery v biose mi nainštaluje továrenské nastavenie, teda aj všetky ovládače.
Mňa by teda zaujímalo či sa to dá nejako spraviť cez tú partíciu, najlepšie ak by sa dala dať na usb.
Čo som našiel inštrukcie, tak pri win 8 to ide, že priamo systém vytvorí botovatelné USB, no pri Win 7 sa to dá len pomocou DVD diskov? viď. čo som našiel
https://forums.lenovo.com/t5/Welcome-FA ... a-p/274167
Pri tom stlačení system recovery v biose mi nainštaluje továrenské nastavenie, teda aj všetky ovládače.
Mňa by teda zaujímalo či sa to dá nejako spraviť cez tú partíciu, najlepšie ak by sa dala dať na usb.
Čo som našiel inštrukcie, tak pri win 8 to ide, že priamo systém vytvorí botovatelné USB, no pri Win 7 sa to dá len pomocou DVD diskov? viď. čo som našiel
https://forums.lenovo.com/t5/Welcome-FA ... a-p/274167
Tiež som za čistú inštaláciu , ale ak nechceš , tak si spusť recovery teraz na starom disku.Ak pôjde všetko v poriadku , tak si cez program na zálohu ,sprav zálohu C a tú potom obnovíš na SSD.
Takže takto, ten program od lenova, ten "one key recovery" má na výber z viacerých záloh, teda ja dám tú factory zálohu, čo je asi tá skrytá partícia, z ktorej sa bootuje pri system recovery, tam mi potom vyskočí možnosť uloženia tejto zálohy na DVD alebo CD disky, pri možnosti na DVD budem musieť postupne vypáliť 3 DVD disky a teda budem mať k dispozícii recovery systému.
(taká otázka po prehodení hdd za ssd a nastavení bootovania z cd/dvd mechaniky postupne budem vkladať tie 3 DVD a win 7 sa nainštaluje bez nutnosti zadania toho win kódu? lebo pri stlačení system recovery v biose to predtým v tom 1TB hdd žiadne číslo nepýtalo).
No stále by som bol za možnosť aby som bol schopný zachovať funkčnosť recovery cez bios.
(taká otázka po prehodení hdd za ssd a nastavení bootovania z cd/dvd mechaniky postupne budem vkladať tie 3 DVD a win 7 sa nainštaluje bez nutnosti zadania toho win kódu? lebo pri stlačení system recovery v biose to predtým v tom 1TB hdd žiadne číslo nepýtalo).
No stále by som bol za možnosť aby som bol schopný zachovať funkčnosť recovery cez bios.
No, co se tyce kodu, tim se netrap, kdyztak to aktivujes telefonicky pres automatickou linku Microsoftu. Jeste me napada, kolik dat kompletne zabira ten puvodni HDD? Jestli je to pod tech 250 GB, tak ho muzes naklonovat na novy disk (treba pres free software Macrium), a pak normalne z ty recovery nainstaujes system (pokud jeste zbyde dostatek mista), a zbyly nepotrebny oddily pak odstranis pres Ease Partition master Free nebo jak se to jmenuje...
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Zbook G6 - windows na pomalejším disku Příloha(y)
od Qinter » 08 črc 2024 20:30 » v Vše ostatní (hw) - 30
- 10461
-
od Qinter
Zobrazit poslední příspěvek
30 črc 2024 22:40
-
-
- 6
- 7874
-
od zeus