Nevím, proč se tolik lidí brání přechodu na Windows 10. 
Za mě je to spolu se "sedmičkami" nejpovedenější systém od Microsoftu (oproti Windows 7 ale tento systém prošel potřebnou modernizací a mnohem více zapadá do dnešní doby), který z mého pohledu trochu sráží pouze zabudované špehování uživatelů a polovičaté nahrazení ovládacích panelů, které dodnes nebylo dotažené...
Jak už ale bylo řečeno, tak to výše zmíněné "sledování uživatelů" ve formě aktualizací dorazilo i na starší systémy, takže tato "nevýhoda" Windows 10 padá.
Jinak procesory Intelu se momentálně vyplatí kupovat víceméně jen lidem vyžadující co největší výkon na jedno jádro (tzn. nejvíce hráčům - což jak jsem pochopil není tvůj případ, navíc ten rozdíl není po OC Ryzenu nijak dramatický), protože kromě o trochu lepšího výkonu na jedno jádro (a vyšší ceny) nenabídnou nic navíc (AMD se svými Ryzeny vyškolilo Intel dokonce i v otázce spotřeby na watt/!

) Naopak v "heavy multitaskingu" a kupříkladu renderování videa pak určitě oceníš mnohem větší počet vláken Ryzenu oproti i5/i7. Ryzen je také bezesporu více "future proof"...
Ano, Ryzen sice má nějaké ty porodní bolesti, ale většinu se již podařilo vyřešit, takže z mého pohledu si musíš dát pouze pozor na to, jaké kupuješ RAM paměti a základní desku (pro dosažení co největšího výkonu po OC) - s tím ti tady určitě poradí...
Kupovat starší HW kvůli Windows 7 mi přijde jako naprostý nesmysl, ale jsou to tvoje peníze...