Dobrý den,
chtěl bych si postavit počítač, který by byl na hry, ale také na práci.
Jako procesor bych chtěl Intel Core i7-8700K, který bych i taktoval.
Základní deska je podle mě za cenu super a všude se doporučuje.
Mám ale otázku ohledně NVMe SSD. Našel jsem článek https://www.zive.cz/bleskovky/unikly-pr ... fault.aspx
Je psán 18. října ohledně nové řady NVMe SSD disků. Myslíte, že by mohli vyjít tento rok, nebo v lednu? Pokud ano, použil bych na ten měsíc starší SSD, které mám doma.
PC skřín mám : Fractal Design R5 Window Blackout Edition.
Chtěl bych si od Vás nechat ještě doporučit zbytek PC sestavy:
operační paměti : 16GB (2x8), tak, aby je bylo možné nataktovat na 4333 Mhz bez problému.
chladič na procesor: tak, aby se s ním dal dobře nataktovat procesor, nejspíše vzduchový.
grafická karta: měl bych 4K monitor a kdybych chtěl hrát hry, což budu hrát, tak asi jiné rozlišení než 4K mi dát nepůjde, tak, aby byl obraz v pohodě, takže budu potřebovat i dost výkonnou grafickou kartu, což by mohla být další řada GTX. Než by vyšla další řada, což by mohlo být v březnu (Ampere), tak bych nejspíše používal starší monitor s GTX 1060.
A ještě dotaz, myslíte, že se vyplatí tyto komponenty kupovat v této době? Nebo spíše před Vánoci? Nebo po Vánocích?
Počítač si budu skládat sám, takže budu nakupovat komponenty z obchodů, kde budou nejlevnější.
Moc děkuji za výběr zbytku komponent, popř. oprav mých tvrzení.
Herní PC 43K
Re: Herní PC 43K
Zklamu tě, s 4333MHz má problém i Samsung B-Die (navíc jsi neuvedl časování. 4333MHz s něčím jako je CL19 není problém, ale pokud chceš z těch RAM vyždímat maximum, tak chceš něco jako 4000MHz CL12 - to je takový sweat spot, kde má RAM nejvyšší výkon). Navíc počítej s tím, že tu RAM budeš muset dotaktovat (dotaktovat neznamená změnit XMP profil, ale hrabat se v primárních, sekundárních i terciálních časováních). Pro takové frekvence už RAM musí jet na 1,9-2,1V (dost záleží na tom, jaký kus chytíš), což rozhodně není nic dobrého pro životnost.
V březnu Ampere nevyjde. Když budu optimistický, v březnu bude teprve představena architektura, grafiky budou na pultech až za další 3-4 měsíce.
Na 4K monitoru může jet FullHD bez rozmazání - 4K je přesně čtyřnásobek pixelů FullHD (sedí i poměr stran), tudíž upscaling z FullHD na 4K je jednoduchá věc (každý pixel se zobrazí 4x), u které se obraz nerozmazává).
Kup buď teď, nebo po Vánocích. Čím blíže jsou Vánoce, tím blíže jsou "výhodné" Vánoční "slevy".
Na nová SSD od Samsungu bych nečekal - zatím to vypadá, že pokrok bude minimální (co se týče řady Evo, řada Pro dokonce zažije downgrade z MLC na TLC...)
V březnu Ampere nevyjde. Když budu optimistický, v březnu bude teprve představena architektura, grafiky budou na pultech až za další 3-4 měsíce.
Na 4K monitoru může jet FullHD bez rozmazání - 4K je přesně čtyřnásobek pixelů FullHD (sedí i poměr stran), tudíž upscaling z FullHD na 4K je jednoduchá věc (každý pixel se zobrazí 4x), u které se obraz nerozmazává).
Kup buď teď, nebo po Vánocích. Čím blíže jsou Vánoce, tím blíže jsou "výhodné" Vánoční "slevy".
Na nová SSD od Samsungu bych nečekal - zatím to vypadá, že pokrok bude minimální (co se týče řady Evo, řada Pro dokonce zažije downgrade z MLC na TLC...)
Nový HW vyjde bůhví kdy, takže bych na něj nečekal...
https://www.czc.cz/223603,223705,211304 ... 71586/kody
- Tohle je sestava s i5 8600K, což je momentální herní highend, 16GB RAM, 480GB MLC NVMe SSD a i tím kvalitním chlazením na CPU. Ovšem, zde bych investoval do delidu, protože ta pasta pod IHS není moc kvalitní.
Pokud bys chtěl v budoucnu CPU upgradovat, nabízí se tu možnost s Ryzenem, ve vysokých rozlišeních už není mezi Intelem a AMD takový rozdíl.
https://www.czc.cz/208288,216816,225542 ... 09495/kody
"Na nová SSD od Samsungu bych nečekal - zatím to vypadá, že pokrok bude minimální (co se týče řady Evo, řada Pro dokonce zažije downgrade z MLC na TLC...)"
To by mně zajímalo, kdo si to TLC pak koupí...
https://www.czc.cz/223603,223705,211304 ... 71586/kody
- Tohle je sestava s i5 8600K, což je momentální herní highend, 16GB RAM, 480GB MLC NVMe SSD a i tím kvalitním chlazením na CPU. Ovšem, zde bych investoval do delidu, protože ta pasta pod IHS není moc kvalitní.
Pokud bys chtěl v budoucnu CPU upgradovat, nabízí se tu možnost s Ryzenem, ve vysokých rozlišeních už není mezi Intelem a AMD takový rozdíl.
https://www.czc.cz/208288,216816,225542 ... 09495/kody
"Na nová SSD od Samsungu bych nečekal - zatím to vypadá, že pokrok bude minimální (co se týče řady Evo, řada Pro dokonce zažije downgrade z MLC na TLC...)"
To by mně zajímalo, kdo si to TLC pak koupí...

Docela levné jsou tyto paměti : https://www.czc.cz/corsair-vengeance-le ... 26/produkt
Na kolik Mhz max. by mohli jet, aby bylo vše v pohodě?
To s tím monitorem mě překvapilo. Když jsem si něco četl, tak bylo psáno, že když si koupím 4K monitor, tak prostě na tom rozlišení zůstanu a když ho změním, tak to bude hodně blbý obraz. (např. QHD).
Takže pokud si koupím 4K monitor a ve hře změním rozlišení na FULL HD, tak to bude úplně totožný obraz, jako kdybych měl vedle sebe FULL HD monitor? Nebude jakkoliv deformovaný? (i stejný panel apod.)
Dodatečně přidáno po 4 minutách 49 vteřinách:
O procesor Intel Core i7-8700K stojím, nechtěl bych i5, kde není HT.
SSD disk mi stačí 256GB a ty rychlosti u Samsungu jsou větší. HDD nepotřebuji, doma mám nějaký ten 1TB.
Delid v plánu nemám, nepotřebuji rozpitvat CPU kvůli "pár" Ghz navíc
Ohledně budoucího upgrade. Chci, aby mi tato PC sestava vydržela třeba 5 let a to už dávno bude jiný soket na procesory.
Ohledně toho Samsung SSD, měl bych tedy koupit to současné a nečekat na to nové?
Na kolik Mhz max. by mohli jet, aby bylo vše v pohodě?
To s tím monitorem mě překvapilo. Když jsem si něco četl, tak bylo psáno, že když si koupím 4K monitor, tak prostě na tom rozlišení zůstanu a když ho změním, tak to bude hodně blbý obraz. (např. QHD).
Takže pokud si koupím 4K monitor a ve hře změním rozlišení na FULL HD, tak to bude úplně totožný obraz, jako kdybych měl vedle sebe FULL HD monitor? Nebude jakkoliv deformovaný? (i stejný panel apod.)
Dodatečně přidáno po 4 minutách 49 vteřinách:
O procesor Intel Core i7-8700K stojím, nechtěl bych i5, kde není HT.
SSD disk mi stačí 256GB a ty rychlosti u Samsungu jsou větší. HDD nepotřebuji, doma mám nějaký ten 1TB.
Delid v plánu nemám, nepotřebuji rozpitvat CPU kvůli "pár" Ghz navíc

Ohledně budoucího upgrade. Chci, aby mi tato PC sestava vydržela třeba 5 let a to už dávno bude jiný soket na procesory.
Ohledně toho Samsung SSD, měl bych tedy koupit to současné a nečekat na to nové?
Me by zajimalo od kdy je 8600k herni high end
Tím, že je to prakticky nejlepší CPU na hraní her? 8700K je sice o něco lepší, ale těch pár FPS navíc nemá smysl za ten příplatek.
@Caprios Pokud nechceš i5, nutit tě nebudu, ale ve hrách nepoznáš rozdíl. Rychlosti má možná Samsung větší, ale rozdíl v životnosti mezi TLC a MLC je znát, navíc Samsung má nevýhodu v podobě SLC cache (co se EVA týče).
On ten delid není až tak kvůli pár MHz, ale teplotám. Co se týče Samsung SSD - doporučuji žádné. Pokud se nelíbí KC1000, je tu ještě MP500.
Dodatečně přidáno po 49 vteřinách:
Porovnání MP500 a 960 Evo
https://www.czc.cz/216189,202400/porovn ... ?groupId=0
@Caprios Pokud nechceš i5, nutit tě nebudu, ale ve hrách nepoznáš rozdíl. Rychlosti má možná Samsung větší, ale rozdíl v životnosti mezi TLC a MLC je znát, navíc Samsung má nevýhodu v podobě SLC cache (co se EVA týče).
On ten delid není až tak kvůli pár MHz, ale teplotám. Co se týče Samsung SSD - doporučuji žádné. Pokud se nelíbí KC1000, je tu ještě MP500.
O tom MP500 jsem také přemýšlel.
Btw. toto jsem našel ohledně toho monitoru:
Na hraní ano (obraz bude trochu rozmazaný, ale hratelné to bude) , při práci (dokumenty, internet, čtení, ... ) bys přišel časem o oči.
Taková je teorie, v praxi to ale jaksi nefunguje, koupil jsem si 4K monitor a full hd je rozmazaný.
Btw. toto jsem našel ohledně toho monitoru:
Na hraní ano (obraz bude trochu rozmazaný, ale hratelné to bude) , při práci (dokumenty, internet, čtení, ... ) bys přišel časem o oči.
Taková je teorie, v praxi to ale jaksi nefunguje, koupil jsem si 4K monitor a full hd je rozmazaný.
Naposledy upravil(a) Caprios dne 26 lis 2017 21:09, celkem upraveno 1 x.
To Llag0: Taky koukám, co to Samsung vyvádí. Za tu cenu nabízet TLC? Zlodějina.
Ty Corsairy dostaneš na cca 3200MHz - mají čipy od Hynixu. Pokud chceš něco aspoň trochu lepšího, potřebuješ B-Die od Samsungu - nejlevnější 16GB kit stojí 6k. Hledej kity s frekvencí 3200MHz a CL14 nebo 3600MHz a CL16 - pouze B-Die zvládnou tuto kombinaci (po přetaktování jdou samozřejmě mnohem dále).
QHD je úplně jiná situace. QHD = Quad HD = čtyřnásobek HD (1080x720)
QHD = 2560 (1080x2) x 1440 (720x2)
4K = 4xFullHD (1920x1080)
4K = 3840 (1920x2) x 2160 (1080x2)
Dodatečně přidáno po 1 minutě 44 vteřinách:
"při práci (dokumenty, internet, čtení, ... ) bys přišel časem o oči." - tím chtěl říct, že písmo bude na 4K monitoru strašně malé, takže se nemusí pracovat úplně příjemně.
Ty Corsairy dostaneš na cca 3200MHz - mají čipy od Hynixu. Pokud chceš něco aspoň trochu lepšího, potřebuješ B-Die od Samsungu - nejlevnější 16GB kit stojí 6k. Hledej kity s frekvencí 3200MHz a CL14 nebo 3600MHz a CL16 - pouze B-Die zvládnou tuto kombinaci (po přetaktování jdou samozřejmě mnohem dále).
QHD je úplně jiná situace. QHD = Quad HD = čtyřnásobek HD (1080x720)
QHD = 2560 (1080x2) x 1440 (720x2)
4K = 4xFullHD (1920x1080)
4K = 3840 (1920x2) x 2160 (1080x2)
Dodatečně přidáno po 1 minutě 44 vteřinách:
"při práci (dokumenty, internet, čtení, ... ) bys přišel časem o oči." - tím chtěl říct, že písmo bude na 4K monitoru strašně malé, takže se nemusí pracovat úplně příjemně.
Dobře, takže bych volil nejspíše https://www.czc.cz/corsair-force-mp500- ... 89/produkt
Bude potřeba to NVMe SSD nějak chladit? Má to cenu?
Jaké operační paměti bych měl tedy zvolit, aby byly v dobré ceně a frekvenci? Něco okolo těch 4 800 Kč.
Bude potřeba to NVMe SSD nějak chladit? Má to cenu?
Jaké operační paměti bych měl tedy zvolit, aby byly v dobré ceně a frekvenci? Něco okolo těch 4 800 Kč.
Naposledy upravil(a) Caprios dne 26 lis 2017 21:20, celkem upraveno 3 x.
Llag0 píše:Tím, že je to prakticky nejlepší CPU na hraní her? 8700K je sice o něco lepší, ale těch pár FPS navíc nemá smysl za ten příplatek.
Z toho co jsi prvne napsal vyplyva, ze je to nejlepsi herni procesor, coz neni, jak pises i7 8700k je lepsi. Kdyz nekdo napise momentalni herni high end, tak mam za to, ze na trhu neni nic lepsiho. Kdyby jsi napsal nejlepsi herni cpu v pomeru cena/vykon, tak to je jina.
R3 280X s 4K YouTube nebude mít nejmenší problém.
Za 4,8k můžeš koupit prakticky jakoukoliv RAM - všechno to budou stejné Hynix čipy.
Vyloženě potřeba chladit ho není, ale bylo by dobré ho chladit - řadič může v zátěži dosáhnou i 100°C a pak throttlovat.
Za 4,8k můžeš koupit prakticky jakoukoliv RAM - všechno to budou stejné Hynix čipy.
Vyloženě potřeba chladit ho není, ale bylo by dobré ho chladit - řadič může v zátěži dosáhnou i 100°C a pak throttlovat.
Které RAM byste mi tedy doporučili, tak aby jely aspoň na těch 3200 Mhz?
Čím přesně bych ho měl chladit? Něčím takovým? https://www.czc.cz/gelid-solution-subze ... 47/produkt
Čím přesně bych ho měl chladit? Něčím takovým? https://www.czc.cz/gelid-solution-subze ... 47/produkt
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 7
- 3273
-
od Alferi
Zobrazit poslední příspěvek
12 zář 2024 08:14