v první řadě chci říct, že se v počítačích nevyznám a potřebovala bych radu a názor někoho, kdo je na tom líp něž já.
Před rokem v srpnu jsem si koupila na Alze iMac - Retina 4K, 21.5inch, 2017. Od začátku byl na můj vkus hoodně zpomalený a zasekaný už i jen na práci v Safari, natož na každodenní práci ve Photoshopu a Illustarátoru. Počítač jsem asi tak po PŮL DNI doma odvezla reklamovat a 30 dní čekala na vyřízení reklamace. Zbytečně, s počítačem prý nic není. Nechala jsem to tedy být a na počítači s vypětím všech sil dokázala rok skoro denně pracovat. Před měsícem mi opět došla trpělivost, vzala jsem si dovolenou a rozhodla jsem se znovu pro reklamaci, tentokrát přímo v iStyle. Dalších skoro 30 dní čekám na vyřízení a opět je prý počítač v pořádku. Doporučili mi reilstalaci operačního systému, kterou jsem právě dokončila a hned po dokončení instalace jsem musela při nastavování jazyka, země, apple id,... u každého bodu čekat asi tak půl minuty, než se počítač odsekl..
Momentálně je počítač jako nový, bez jakéhokoliv programu či souboru, na otevření Safari čekám minutu a na otevření googlu asi tak půl (internetem to snad není, na 5 let starém Lenovu které mi tu leží vedle všechno lítá jako blesk). Pustit si video na youtube v nejvyšší kvalitě je pro iMac asi taky moc náročná operace, protože se zasekává v podstatě neustále.
Práce ve Photoshopu a Illustrátoru je prakticky nemožná, pokud nechci ten počítač vyhodit z okna.
Žádné soubory na něj od začátku pro jistotu neukládám, ukládám rovnou na iCloud a na externí disk. Jediné programy které používám jsou jak jsem řekla: Photoshop, Illustrátor a ještě mám nainstalovaný Indesign a Lightroom.
Specifikace jsou:
iMac (Retina 4K, 21.5-inch, 2017)
Procesor - 3 GHz Intel Core i5
Paměť - 8 GB 2400 MHz DDR4
Grafika - Radeon Pro 555 2048 MB
Jsem ochotná počítač nechat ,,vytunit,, což bude po konzultaci v Applu stát asi tak 10 tisíc a ještě tím prý přijdu o zárkuku, ale stejně mi to nejde do hlavy.
Pochopila bych, že to nezvládá Photoshop, Illustrátor, atd, ale že to pomalu neotevře ani Safari, App Store, iTunes,... tomu se mi nechce věřit.
Moje otázka tedy zní, koupila jsem si opravdu kalkulačku za 40 000,-? Případně, pokud to podle vás není normální, poradil byste mi někdo nějaký postup? Můžu servisovat ještě někde jinde? Nebo co s tím?
Moc děkuju za každou reakci

Snad ten sloh někdo dočetl
Andrea