jakožto odpůrce Androidu bych netušil, že tohle téma někdy založím, ale stalo se, po několika letech bych rád dal Androidu druhou šanci.

Takže kde začít... cena by měla být kolem 10k Kč, není to strop, ale nerad bych dával 15k za telefon.
Na začátek bych ještě chtěl říct, že jsem telefony s Androidem nějakou dobu vůbec nesledoval, fungoval jsem na iOS.
Vyplatí se takový telefon kupovat, když bych za stejnou cenu měl iPhone 7, u kterého mám zaručené aktualizace, spolehlivost a plynulý chod systému bez nějakých přeinstalací? Jinak řečeno, dá se na telefon s Androidem 8 spolehnout, nemusí se každý půlrok přeinstalovat? Ještě jsem takový telefon v ruce neměl. Omlouvám se za to srovnání s iPhonem, ale mám rád plynulost, snad tu nevypukne válka.

Teď k výběru - koukal jsem na pár modelů, ale nejsem si jistej značkou, upřímně, těch značek a modelů je plno, s cenovkou od 8 do třeba 13k Kč, jsou tam velké rozdíly? Ani nevím, jaký procesor by to mělo mít, operační paměť určitě minimálně 4GB, úložiště pokud bude min. 64GB, tak oželím slot na paměťovou kartu. Chtěl bych Dual SIM s podporou všech českých i zahraničních (evropských) LTE, stačí pro jednu SIM. Úhlopříčka, no, rád bych zkusil něco většího, už kvůli tomu bych ten telefon chtěl - kvůli navigaci do auta. Rád bych taky čtečku otisků prstů a podporu NFC. Výdrž baterie stačí 1 den, to je asi klasika.
Pokud možno, telefon by mohl dostat aktualizaci na Android 9.0.
Koukal jsem zatím jen na Huawei P20 Lite a Honor 10, co na ně říkáte? Existují lepší alternativy? Oba mají krásné barevné varianty, ale u P20 Lite si nejsem jistej těmi aktualizacemi a Honor má lepší baterii a procesor? Na benchmarky jsem se nedíval. Rád si taky něco pěknýho vyfotím, ale nejsem žádnej "fotofil".

Zajímají mě od vás tedy 2 názory. Který z těchto dvou vybrat, abych nemusel na Android zase nadávat?

Druhá věc, když pominu tyto 2 modely, vyplatí se kouknout i po jiné značce (nebo modelu), v dané ceně? Pokud jo, byl bych rád za nasměrování.

Díky