Potlačení snímaného zvuku v pozadí

...

Moderátor: Mods_senior

midder
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Potlačení snímaného zvuku v pozadí

Příspěvekod midder » 07 bře 2019 16:54

Ahoj,

potřeboval bych odkaz na návod popř. poradit jak potlačit zvuk který jde od vedlejšího počítače. Jde mi o to, by nikdo na Discordu neslyšel co si kolega vedle mě povídá (sedí asi 80cm daleko od mikrofonu) ale zároveň mě bylo dobře slyšet. Viděl jsem u dost streamerů atp, že když se jen otočí hlavou pryč od mikrofonu, tak je téměř není slyšet.

Hledal jsem návody a nic jiného než ovlivnění hlasitosti mikrofonu jsem nenašel a bohužel to stejně nepomohlo. Kolega je slyšet naprosto stejně hlasitě jako já i přestože mám pusu přímo u mikrofonu a on je vzdálen (jak již bylo psáno..) hodně přes půl metru daleko.

Btw. zkoušel jsem jak mikrofon Yenkee YMC 1030, tak i můj co mám na sluchátkách Razer Electra V2.

Díky za rady.

Reklama
mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Re: Potlačení snímaného zvuku v pozadí

Příspěvekod mmmartin » 07 bře 2019 22:43

Jsou v podstatě tři cesty: dát si mikrofon co nejblíž k ústům, ale tak, aby ho nezasahoval proud vzduchu, který z úst vychází při retnicích a který způsobuje rušivé rázy ve zvuku a použít DOBRÝ tzv. popscreen, který tyto rázy eliminuje. Nebo požít mikrofon s kardioidní směrovou charakteristikou, jehož citlivost na zvuk z jednoho směru je výrazně nižší, než ne zvuk ze směru opačného a natočit ho citlivější stranou k ústům Třetí možnost je použít GRADIENTNÍ dynamický mikrofon, který je od principu méně citlivý na zvuk, který přichází z větší vzdálenosti. V podstatě neexistuje možnost, jak na elektrické straně ze signálu vyfiltrovat rušivý zvuk z pozadí, pokud jeho kmitočtové spektrum je shodné nebo podobné se spektrem užitečného signálu, nebo jehož spektrum je širokopásmové.
A ještě poznámka k mikrofonu Yenkee YMC 1030: na většině fotografií, na kterých je mikrofon upevněný na pohyblivém ramenu, je na něm mikrofon upevněný špatně. Mikrofon musí být ve svislé poloze, protože maximální citlivost má ve směru kolmém k podélné ose mikrofonu ze strany, na které je logo.
m1.jpg

m2.jpg
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

midder
Level 1.5
Level 1.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod midder » 08 bře 2019 08:35

Ahoj,

moc děkuji za odpověď. Mohl bys mi prosím linknout nějaké "GRADIENTNÍ dynamické mikrofony" popř. některé které mají "kardioidní směrovou charakteristikou"? Nejlépe do 1500 až 2000kč pokud se do této cenové hladiny některé vejdou. Čím více mikrofonů, tím asi lépe abych mohl vybrat takový, který by se mi rovnou vešel do toho ramena od Yankee YMC 1030.

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 08 bře 2019 08:41

Já přihodím další možnost - a to krkafon. Ten nebere z okolí vůbec nic (používá se ve vojenské technice, kde je příliš velký hluk). Např.: https://wifi-obchod.cz/obchod/149-prisl ... va-snimace

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 08 bře 2019 10:59

Kardioidní směrovou charakteristiku má výše zmíněný Yenkee YMC 1030, dynamické mikrofony jsou v poměrně širokém výběru např. zde.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

Zpět na “Vše ostatní (sw)”