Zdravím vás, rozhodl jsem se trošku zbavit prachu v počítači a kompletně ho vysavačem vysál (ano, jsem idiot, mockrát jsem četl o rizicích takového počínání, věřil jsem, že se mi to vyhne).
Po zapnutí pc startoval cca 2sec, poté se vypl a takto furt dokola. Měl jsem podezření že to odnesl zdroj, tak jsem začal zkoušet dál a ubíral komponenty.
Vyndání GPU - beze změny
Vyndání první RAM ze slotu dál od CPU - PC nastartoval, nešel obraz, na desce svítily červené debugové diody CPU, RAM, VGA
Vyndání druhé RAM ze slotu blíže k CPU a vrácení první - PC nastartoval, nešel obraz, debugová dioda svítila jen u VGA
-takto sem různě proházel obě RAM do obou slotů a zjistil, že obě jsou funkční, jen nefungují v prvním slotu blíže k CPU (mám mATX desku jen se dvěma sloty RAM)
Obraz ale stále nešel, vložil jsem zpátky svou 1060 GPU a zapojil do ni monitor, pc naběhl, obraz funkční.
Takže dle toho co jsem zjistil usuzuji, že to odnesla částečně deska - nefunguje jeden paměťový slot a nefunguje DVI konektor. Máte někdo podobné zkušenosti? Chápu že jsem mohl dopadnout daleko hůře. Další konektory na desce pro přenos obrazu jsem nezkoušel, je tam ještě HDMI a VGA - předpokládám, že také nepůjdou. Dá se tedy s jistotou říci, že porucha je pouze na desce? Nemůže to být zdroj, že by třeba do desky neposílal dostatečně proudu na provoz druhého RAM slotu a obrazových konektorů? Nebo mě ještě napadlo, zda se nemohla poškodit integrovaná GPU na CPU i5 6500, ale to by nejspíš schytal celý procesor a pc by vůbec nenajel. Děkuji předem za vaše případné postřehy a berte to i jako varování, že vysavač do PC nepatří :)
Porucha PC
Re: Porucha PC
vysavac na to patri, ale nesmis si hubici odlomit a odsat par kondenzatoru
To jsem si jistej že se nestalo, vysával jsem především jen ventilátory, ke zbytku jsem se hubicí ani nedostal. Spíše než mechanickému poškození dávám vinu nějakému statickému výboji.
Vysavac PC nic neudela, vysavame tim tisice pocitacu, kopirek a vyrobnich zarizeni, za desitky
let se nestalo nic podobneho co by zpusobilo pouziti vysavace. Prumyslove vysavace se lisi od domacich
jen tim, ze mohou byt v provozu dele nez 30 minut v kuse.
Obraz z integrovane grafiky nejspis nefunguje proto, ze je deaktivovana v BIOSu.
Vytahl jsi pocitac z elektriky nez jsi ho zacal cistit ? Pokud je zaply zdroj, je deska stale napajena.
Manipulovat s RAMkama kdyz je deska napajena muze zpusobit mnoho problemu.
Manipuloval jsi nejak s deskou - sundavani chladice a podobne ? Chladic muze byt tak utazeny
ze deformuje desku, takze nejblizsi slot je tak prohnuty ze se uprostred modul nedotyka kontaktu.
let se nestalo nic podobneho co by zpusobilo pouziti vysavace. Prumyslove vysavace se lisi od domacich
jen tim, ze mohou byt v provozu dele nez 30 minut v kuse.
Obraz z integrovane grafiky nejspis nefunguje proto, ze je deaktivovana v BIOSu.
Vytahl jsi pocitac z elektriky nez jsi ho zacal cistit ? Pokud je zaply zdroj, je deska stale napajena.
Manipulovat s RAMkama kdyz je deska napajena muze zpusobit mnoho problemu.
Manipuloval jsi nejak s deskou - sundavani chladice a podobne ? Chladic muze byt tak utazeny
ze deformuje desku, takze nejblizsi slot je tak prohnuty ze se uprostred modul nedotyka kontaktu.
Ano PC byl kompletne odpojen i zdroj vypnut, v biosu jsem nikdy nic nevypinal a myslím si, že modernější desky sami umi přepnout obraz v případě, ze se odpoji grafika ... navic jsem měl na integrované zapojenou televizi, nyní mám obraz pouze na monitoru skrze 1060 GPU, televize zapojená do desky neběží.
Dodatečně přidáno po 1 minutě 9 vteřinách:
Nene, při vysávání jsem nic nedemontoval, nic nevyndaval ... opravdu jsem vysával jen to, kam jsem se dostal.
Dodatečně přidáno po 1 minutě 9 vteřinách:
Nene, při vysávání jsem nic nedemontoval, nic nevyndaval ... opravdu jsem vysával jen to, kam jsem se dostal.
Zpět na “Problémy s hardwarem”