MiniDV od natočení po vypálení

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

jariquick
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: MiniDV od natočení po vypálení

Příspěvekod jariquick » 15 kvě 2008 23:57

Děkuju, dobře a jednoduše jsi to vysvětlil. Mohl bys vyučovat... :-) Ještě však drobný dotaz. Píšeš: "V Ulead dej render as-MPEG-2 a navol normu DVD PAL 720x576" Když v UVS video sestříhám a chci ho uložit do MPEG-2, přejdu nahoře na kartu sdílení, pak kliknu na "Vytvořit video soubor" a vyjede mi tato kartička: http://img170.imageshack.us/img170/7440/snmek2ln0.jpg Nic jako render as nevidím. Já to udělal tak, že jsem dal PAL MPEG-2 720x576 , 25 fps. Ty píšeš, navol normu DVD PAL 720x576. Jde snad o jinou verzi programu? Já mám verzi VideoStudio 10. Nerozumím.... :-)

Reklama
jaro3
člen Security týmu
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod jaro3 » 16 kvě 2008 07:00

No já teď používám Vegas. Navol MPEG-2 PAL 720x576,25fps., to je stejný. V každém programu je to trochu jinak, sorry.
Při práci s programy HJT, ComboFix,MbAM, SDFix aj. zavřete všechny ostatní aplikace a prohlížeče!
Neposílejte logy do soukromých zpráv.Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto , Žbeky a Orcus.
Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše forum:Podpora fóra

jariquick
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod jariquick » 19 kvě 2008 13:38

Sestříhal jsem si v UVS video a uložil ho zpět do formátu DV. Pak jsem to vypálil jako DVD v Neru (do složky). Video, respektive složka Video_TS měla 2,8 GB. To samé jsem udělal v UVS (vypálil do složky) a video mělo 1,8 GB. Trošku jsem nechápal, ale vlezl jsem do nastavení v UVS a tam byl implicitně datový tok videa nastaven na variabilní. To byl asi důvod, ale stejně mi to připadá trochu velký skok. Zkoušel jsem videa porovnat a to ve variabilním se mi zdálo mírně horší. Možná se mýlím - je to subjektivní pocit (jinak zcela logické). Taky jeden vyp. program bylo Nero a druhý UVS. Zdrojové video v DV formátu má 10GB, takže si myslím, že si klidně mohu dovolit přepnout na datový tok konstantní. Když mám z natočeného videa ( asi 45 minut) na DVD disku využitou jen sotva třetinu, jestlipak není v nastavení zadáno něco špatně. U nastavení (variabilní) bylo 7000 kbps. Jako TYP MEDIA (rychlost --- kvalita) bylo 90 procent. U zvuku bylo navoleno dolby digital, neměl bych to raději změnit na zvuk MPEG nebo zvuk LPCM, když v dolby nenatáčím? Můžete poradit? Děkuju...

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 19 kvě 2008 16:59

S tím datovým tokem je to trošku ošidný, tam asi od 4000 to přibývá velkými skoky, proto jsem např. u TV záznamu napevno nastavil 4000 (nic moc), protože když jsem pak přidal tak už se to nevešlo a musel jsem to předělávat. Jistě by se to dalo počítat nějakou kalkulačkou na bitrate, ale na to jsem línej. Ale při 6000 byl obraz vynikájící srovnatelný s DVD. Možná by stálo za to jaký kouknout jaký datový tok používají u klasických DVD, myslím, že to umí GSPOT, ale taky to bude variabilní, prostě aby se to vešlo. Při 7000 by záznam z TV musel být geniální, ale tam zase ten původní záznam z kabelovky má určitě větší úroveň než z kamery. Pokusil bych se kvalitu dohnat na záznamu, jde-li to nějak. S tím zvukem nevím, třeba má někdo zkušenost, ale asi je nejlepší si zalaborovat, případně něco vygooglit - třeba ZDE.

jaro3
člen Security týmu
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod jaro3 » 19 kvě 2008 23:31

To jariquick:Já nevím jak Ti to popsat, ale DV není žádný klasický formát....Je to jen jeden z videosystémů......
MPEG-1.......konstantní datový tok ( používal se u VCD a SVCD).
MPEG-2.......variabilní datový tok..( čili velikost datového toku-okamžitá hodnota- je dána pouze změnami scény, čím je scéna statičtější, tím je datový tok co nejmenší a naopak=rychlé změny scény=vysoký datový tok, to je hlavní princip MPEG-2, kromě "mazání dat, které stejně nejsou skoro vidět a slyšet"...O barevných tónech ani nemluvě, to je dáno už z principu vzorkování signálu-část barev v přírodě i ty umělé nemohou být zobrazovány z důvodu úspory dat...Proto datový tok nelze vypočítat!!!Dopředu nelze přesně vypočítat ani objem dat videa.
Pokud bereš formát DV( ne videosystém) , tak ten je vhodný jen pro zpětné uložení na pásku miniDV kazety do kamery.Jinak bych se tím nezabýval.
Drtivá většina programů natahuje signál z miniDV do nekomprimovaného "formátu . avi" (AVI=Audio Video Intererleaved -datový formát určený pro zpracování videa na PC) ten zpracováváš při střihu.Pak renderuješ do určitého formátu a používáš různé kodeky , které Ti ten program umožňuje.
Používat Dolby Digital u záznamu z kamery je nesmysl-používej,to co Ti nabídne program při volbě MPEG-2 (DVD PAL)a to je nejčastěji PCM.
Kapacita dat se počítá celková , tedy Video _TS, tak Audio_TS i titulky a hlavička(+menu).
Při práci s programy HJT, ComboFix,MbAM, SDFix aj. zavřete všechny ostatní aplikace a prohlížeče!
Neposílejte logy do soukromých zpráv.Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto , Žbeky a Orcus.

jariquick
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod jariquick » 20 kvě 2008 19:18

Díky, tak se v tom vrtám a zkouším optimální nastavení. Ale je v tom fakt rozdíl. Mezi avi a převedeným na DVD (aspoň na monitoru, v televizi se to možná nepozná...)

jaro3
člen Security týmu
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod jaro3 » 20 kvě 2008 19:43

No , asi tak úplně to samé to nebude.Osobně bych další nastavení nedělal. Dá se však měnit u VBR(variable bitrate) hodnoty max.dat.tok(maximum bitrate)
průměrný dat.tok(average)--nejdůležitější hodnota(od něj jsou všechny ostatní položky odečítány)
min.dat. tok (min.bitrate)
Nastavování je pracné a ve většině případů není o mnoho lepší než při default setting.Nechal bych opravdu vše na defaultním nastavení MPEG-2 PAL DV.

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 20 kvě 2008 20:47

Pracné to je jak píšeš a taky většinou zbytečné. Tam je takových variant, že když se trefíš tak je to velkej úspěch, ne-li zázrak. Já jsem takto laboroval bez návodu u Pinnacle 9,4 a trvalo mi možná rok, než jsem našel takový průměrný nastaveni. Už jsem pak neměl potřebu to měnit. Bylo to tady v galerii na screenech, ale galerie už není. Ono tohle metodou pokus omyl až tak nejde. Tady přidáš, tady ubereš a ve třetím kole už nevíš která bije.Měl jsem sešit a každý nastavení jsem si psal a za půl dne by to nerozluštila ani Enigma. A znova. Chce to návod anebo spíš někoho kdo s tím už ma zkušenost.

jariquick
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod jariquick » 20 kvě 2008 22:23

To věřím, je to na zblbnutí. Mně stačily moje testy se zvukem v Sound Forge a nakonec jsem se raději uchýlil v 90-ti procentech k defaultnímu nastavení. Prostě ze zvukového souboru v amr se už z h...a bič uplést nedá... :-)
Ještě to rychle zrekapituluju. Chtěl bych se na to video mrknout přes program SonyVegas, ale momentálně na to není čas. Mám natočeno dost věcí a potřebuju, aby to účastníci zájezdu viděli co nejdřív :-) Tak zatím se nechci zdržovat studiem jiného programu. Povím můj primitivní postup. Jestli je něco z toho hovadinka, zkritizujte mě, prosím... Stáhnu video z kamery přes program WinDV na PC v DV formátu (avi) Sestříhám a upravím v UVS. Z programu UVS upravené video uložím do zvolené složky opět ve formátu DV (avi) Spustím Nero Vision, natáhnu tam soubor a překonvertuju na formát DVD (nevypaluju přímo, mám to jakoby vypálené ve složce ve vob souborech a souborech, které k DVD patří) Později vypálím v neru. Tak to prozatím dělám a programy zatím měnit nechci. Až budu na to mít víc času. Jen mě zajímá jedna věc. Když z toho UVS to nevyvedu jako DV (avi) ale jako MPEG-2 v jednom souboru s příponou mpg, bude výsledná kvalita stejná, když tento soubor natáhnu do Nera Vision a předělám na DVD ve VOB souborech? Nevím, jestli jsem to dobře podal. Prostě, jestli bude výsledná kvalita stejná když zpracuju na dívídíčko přes Nero Vision ze souboru DV (avi) nebo ze souboru MPEG. Kdyby byl výsledný efekt stejný, líbilo by se mi to, protože by se mi to líp skladovalo na HDD nebo na nějakých RW před vypálením v souborech mpg, než ve složkách s vob soubory. Krkolomně napsané, co?

Brumteles68
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Brumteles68 » 21 kvě 2008 07:58

Ja si myslím že to robíš príliš komplikovane. To čo opisuješ môžeš spraviť všetko v UVS a nepotrebuješ k tomu iné progr. čiže, stiahnuť zdrojové video v AVI formáte ten si nastavíš v nastaveniach zachytávania. Môžeš si stiahnuť naraz aj hodinu do jedného súboru. Ten si potom zostriháš a poprehadzuješ akokoľvek chceš. Môžeš si ich uložiť, tie jednotlivé krátke časti, ako jednotlivé projekty, pretože v ďalšom kroku sa ti budú lepšie vytvárať kapitoly na DVD. V tých jednotlivých projektoch si môžeš popridávať titulky, prechody atď... Potom si navolíš vytvoriť DVD a tam si spravíš celé DVD aj z MENU a potom už len zvolíš či to chceš priamo napáliť na dvd alebo vytvoriť zložky DVD. A potom si počkáš asi jednu až dve hodiny, kým ti to prerobí a uloží. Všetko v jednom programe :smile: Ak nemusíš tak ten formát viackrát neprerábaj, lebo pri každom prevádzaní z formátu do formátu sa ti zanáša stále viac obrazového šumu a strácaš tým na kvalite obrazu. Aspoň takto to učili mňa. ja si to stiahnem v avi z analogovej kamery cez UVS, zostrihám a nevypaľujem priamo na dvd ale nechám si vytvoriť zložky DVD. Pretože sa mi už viackrát stalo, že cca po dvoch hodinách, keď mi to prerobilo do dvd, tak kôli nejakej chybe v programe, ktorej pôvod som nebol schopný zistiť, mi to nevypálilo na disc a po zrušení tej chybovej hlášky sa program zavrel bez potrebného ulženia dát. Preto to ukladám na HDD a potom to vypálim cez nera. Ale vypaľoval som to zopárkrát aj v UVS. :D
K8N Neo4 Platinum, AMD Athlon64 3000+,RAM 2x256MB+2x1024MB, WDC WD1600JS 160GB, GeForce 6200 TurboCache, Tv WinFast PVR, WiFi Asus 802.11b/g+ruter WL-520GC,Win. XP pro. CZ

jaro3
člen Security týmu
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod jaro3 » 21 kvě 2008 11:16

To jariquick:Jak píše Brumteles68 děláš to trochu komplikovaně, již jsme Ti vše popsali.Ukládat to do image ve .vob jako zálohu je nesmysl.DVD je založeno na kompresi MPEG-2.http://cs.wikipedia.org/wiki/DVD_Video
..Proto to zálohuj v tomto formátu(mpeg-2), převedením do souborů .vob nezískáš žádnou kvalitu , ba právě naopak.Lepší kvalitu můžeš získat pouze s lepší kamerou , danou větším počtem pixelů, nebo rovnou kamerou HD.
Některé kamery (bez miniDV a pam. karet) nahrávají video přímo na int. HDD a to v MPEG-2.

jariquick
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod jariquick » 21 kvě 2008 18:51

to jaro3. Dost jste mi pomohli, celkem to chápu. Jako zálohu bych to uložil určitě do MPEG-2, do jednoho souboru s příponou mpg. Já jen, když ten soubor později vypálím přes Nero na dívídíčko, jestli se nezhorší kvalita(oproti přímému vypálení na dívídíčko rovnou po střihu). (Vím, že MPEG-2 je podobný, ba stejný formát jako DVD,ale nějaká ztráta tam tuším bude...)

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”