Jaký zdroj do PC?

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

atari
Level 6
Level 6
Pohlaví: Muž
Stav:

Jaký zdroj do PC?

Příspěvekod atari » 06 črc 2020 22:55

Reaguji na uzamčenou diskuzi: viewtopic.php?f=40&t=215725

Tak jsem to ve svém PC změřil bez jakýchkoliv úprav a stanovování podmínek. Jen jsem sledoval teploty CPU a desky.
V klidu bez zátěže ty teploty na první pohled nedávají logiku. Je to zřejmě o tom, že se tam ty proudy vzduchu "hádají". Ale v zátěži už je výsledek jednoznačný.

Sestava:
skříň - Fractal Design CORE 2500, ventilátory od výrobce,
deska: ASUS TUF B450-PRO GAMING
CPU - AMD RYZEN 5 2600, originál chladič
Grafická karta: MSI GeForce GT 710 2GD3H LP (pasivní chlazení)
RAM: G.SKILL 16GB KIT DDR4 3200MHz CL14 Trident Z RGB

Od ASUSU mám aplikaci AI SUite 3, která má na starosti řízení venitlátorů, má 4 režimy:
  • Silent
  • Standard
  • Turbo
  • Full Speed

Test teploty, Render SONY VEGAS, Režim Turbo (CPU jel na cca 95%) :

výchozí teploty v klidu / po zahřátí:
zdroj ventilátor nahoře:
CPU ........... 34/69
deska .......... 30/33

zdroj ventilátor dole:
CPU ........... 32/66
deska .......... 30/32

Další test za týden:
Test teploty, program OCCT (CPU jel na 100%)

Režim Turbo:
zdroj ventilátor nahoře:
CPU ........... 35 / 75
deska .......... 30 / 32

zdroj ventilátor dole:
CPU ........... 37/75
deska .......... 34/35

Režim Full Speed:
zdroj ventilátor nahoře:
CPU ........... 30 / 75
deska .......... 30 / 33

zdroj ventilátor dole:
CPU ........... 30/72
deska .......... 30/33

Takže na první pohled to vypadá, že o 1 až 2 stupně lépe chladí CPU ventilátor v pozici dole. U desky to vychází nastejno. Předpokládám však, že kdybych si trochu pohrál s nastavením venitlátorů a vyladil průtoky vzduchu (sání versus výfuk), tak by výsledky mohly být trošku jiné.

Také předpokládám, že kdyby byla grafika s aktivním chlazením, tak to bude zase jinak.

Já mám ventilátor nahoru. A to z důvodu, že dělá menší hluk, než když je dole a nasává přes ty mřížky.

Reklama
Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:

Re: Jaký zdroj do PC?

Příspěvekod Michael850 » 07 črc 2020 05:20

Tak pokud máš pasivní zdroj a ventilátor nahoře, tak holt teplý vzduch z něj vždy musí stoupat jenom nahoru a nevyfukuje ho přímo ven, takže to pak trochu zahřívá ostatní komponenty, ale pokud máš dobrý airflow, tak to nemá ani moc velký vliv a efektivně ho odvedeš, jak píšeš podle svého testování, takže bych na to nebral moc velký ohled, rozhodně lepší než zdroj otočit dolů, kdy pak vzduch nikam stoupat nemůže, takže se začne po čase přehřívat, tudíž bude hlučnější, jelikož už nebude pasivní ale semipasivní - po nějakém čase prostě bude muset ten ventilátor vždy sem tam roztočit, aby se ochladil a zbavil se naakumolovaného tepla vevnitř. Fakt nechápu, jak někdo může být tak natvrdlý a být přesvědčen o tom, že v tomto případě je lepší ho mít orientovaný dole, je to prostě nesmysl.
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

atari
Level 6
Level 6
Stav:

Příspěvekod atari » 07 črc 2020 07:49

Zdroj rozhodně pasivní nemám (to jsem nepsal), točí se nonstop.

Zapomněl jsem uvést: Seasonic S12II-430 430W

Skeleton
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Skeleton » 07 črc 2020 07:58

Nechci zpochybňovat tohle měření, ale chtělo by to udělat měření, které bude průkazné pro většinu lidí (ano většinou se nejde strefit do většiny sestav, protože každý dostane tipy na jiné komponenty atp.). Mám tím namysli například tvoji skříň Fractal Design CORE 2500, která má perforaci v bočnici, která narušuje průtok vzduchu. Pak jsou tam další věci jako třeba aktivní chlazení GPU (tvoje je pasivní a moc netopí) nebo mi chybí celkový setup ventilátorů (většina lidí má 2 in a 1 out někdy i 2 out) a jejich CFM.

Je tam prostě XY dalších proměných, které výsledné měření můžou dost zásadně ovlivnit, ale když to vezmu kolem a kolem, tak já osobně jsem předtím měl zdroj ventilátorem do skříně (dolní pozice) a byl hlučný, evidentně se přehříval (Seasonic EnergyKnight 500W), pak jsem ho otočil ventilátorem dolů a vůbec jsem o něm nevěděl a kupodivu byl i čistý a niajk se nepřehříval. To samé mám teď s aktuálním zdrojem, kdy je ventilátor dolů a nevím o něm (je ted pravda, že ventilátor v tomhle konkrétním zdroji je sám o sobě tichý).
► Zobrazit spoiler

Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:

Příspěvekod Michael850 » 07 črc 2020 08:12

Tak samozřejmě záleží na stylu použití, jaké máš komponenty atd... Ale obecně pasivní zdroj obracíš pochopitelně logicky ventilátorem nahoru, jinak to ani nedává smysl. Pokud ani nedisponuješ žádným pasivním režimem a aktivně se musí chladit vždy, tak je to asi jasné, ventilátorem už samozřejmě dolů, tady už nemá moc smysl dávat obráceně. No a pokud běží semipasivně a v zátěži se už neuchladí, tak ho dáš podle toho, jestli většinou poběží v idle nebo v permanentní zátěži.
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

atari
Level 6
Level 6
Stav:

Příspěvekod atari » 07 črc 2020 08:36

Skeleton: Však já jsem to napsal, při jiné konfiguraci by výsledky mohly být byly jiné.

Při mém měření, jsem horní perforaci zakryl, v bočním krytu byla odkrytá.

Samozřejmě že přesnou vypovídací hodnotu by mělo přesné měření za jasně definovaných podmínek. Npříklad druhé moje měření za týden, bylo za podstatně vyšší teploty v místnosti, proto také vyšší teploty v klidu.

Můž záměr však byl, abych zjistil, zda rozdíly jsou značné nebo zanedbatelné. Jak je vidět, tak v mé konfiguraci jsou rozdíly zanedbatelné. U CPU je teplota o cca 3 stupně nižší při ventilátoru dole, u desky to je dá se říci bez stejné v obou variantách (v jednom případě to zase bylo naopak o 2 stupeň lepší při ventilátoru nahoře). Takže pro mě rozdíly v podstatě žádné.

Takže proto mám ventilátor směrem nahoru, protože ve spodní pozici dělal rámus při nasávání vzduchu přes ty mřížky. Mě se nechce věřit tomu, že u tebe ten hluk byl větší při pozici ventilátoru nahoře. To fyzikálně nemá logiku.

Skeleton
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Skeleton » 07 črc 2020 12:28

Ten hluk u mě byl tí, že v onom zdroji byl nekvalitní noname ventilátor, který měl špatná ložiska a ty 2 roky záruky ventilátor nevydržel.
► Zobrazit spoiler

cadworker
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod cadworker » 07 črc 2020 14:40

Boční perforaci určitě zakrýt, to už je poslední dvě dekády v moderní skříni přežitek, je to zlo. Horní bych osadil ventilátorem, nezakrýval.

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 07 črc 2020 16:14

atari píše:Při mém měření, jsem horní perforaci zakryl, v bočním krytu byla odkrytá.
A proč to? Aby teplý vzduch zůstal ve skříni a neměl kudy odejít?
Horní perforaci odkrýt, případně podpořit ventilátorem foukajícím ven. A pak zkus měřit.

atari
Level 6
Level 6
Stav:

Příspěvekod atari » 07 črc 2020 22:16

Jenom jsem chtěl vyzkoušet, jak to zvládne ten jeden ventilátor na výfuku.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Slabý zdroj pro GK
    od dnlycz » 30 črc 2024 13:16 » v Problémy s hardwarem
    1
    2467
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    30 črc 2024 13:26
  • Zdroj Corsair RM
    od petan320 » 03 bře 2025 15:46 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC