Zdravím. PC, které chodí bez problému několik let, si postavilo "hlavu" a nechce bootovat. Objeví se světle modrá obrazovka s dobrými radami - PC je třeba opravit, chybí bootovací soubor, pokud nemáte opravné CD, navštivte odborníky. Já opravné CD mám, v BIOSu nastavím bootování z CD a - nic. Znovu se objeví světle modrá obrazovka...Tak jsem prohodil paměti (2x4), zkusil jen jednu, nepomohlo. Pak mě napadlo zadat jako bootovací systémový disk (SSD). A vida, Windows se normálně nabootovaly. Myslel jsem, že je vyhráno, ale ouha. Při příštím bootování opět světle modrá obrazovka a nutnost v BIOSu znovu zvolit systémový disk. Znovu boot bez problému a tak pořád dokola. BIOS si nepamatuje zvolené bootování, navíc boot z CD mechaniky také nejde. Přitom když změním v BIOSu nějaké nastavení a uložím, tak si to zapamatuje. Počítač používá můj devítiletý vnuk a po něm nemůžu chtít, aby ho spouštěl tímhle způsobem. Poradí někdo?
Windows 10 PRO, deska ASUS F2A85-M, procesor APU series A.
Problém s bootováním.
-
- Pohlaví:
Re: Problém s bootováním.
Není v PC více disků?
Opravné CD (nic takového neexistuje) může být špatné. Takže vyzkoušet libovolné bootovací CD např. s live linuxem (ověřit, že jinde bootuje v pořádku).
Vyzkoušet boot z flash disku.
Opravné CD (nic takového neexistuje) může být špatné. Takže vyzkoušet libovolné bootovací CD např. s live linuxem (ověřit, že jinde bootuje v pořádku).
Vyzkoušet boot z flash disku.
Opravne CD Windows existuje (pokud neobsahuje i Windows filesystem, na CD se vejde).
"Počítač používá můj devítiletý vnuk a po něm nemůžu chtít, aby ho spouštěl tímhle způsobem."
Toto by mohla byt pricina problemu - rozhaseny BIOS pocitace. Budto se v tom nekdo vrtal,
nebo baterie napajejici CMOS je KO a pri kazdem vypnuti se to vyresetuje do vychoziho
nastaveni, kdy to nebootuje spravne.
Je treba nastavit spravne bootovani, je to na 2 mistech:
1. poradi bootovacich zarizeni (kde disk by mel byt na prvnim miste)
2. poradi samotnych disku pro bootovani (kde ten disk s OS byt na prvnim miste musi)
Pokud 2. neni nastaven spravne, chova se to presne takto.
"Počítač používá můj devítiletý vnuk a po něm nemůžu chtít, aby ho spouštěl tímhle způsobem."
Toto by mohla byt pricina problemu - rozhaseny BIOS pocitace. Budto se v tom nekdo vrtal,
nebo baterie napajejici CMOS je KO a pri kazdem vypnuti se to vyresetuje do vychoziho
nastaveni, kdy to nebootuje spravne.
Je treba nastavit spravne bootovani, je to na 2 mistech:
1. poradi bootovacich zarizeni (kde disk by mel byt na prvnim miste)
2. poradi samotnych disku pro bootovani (kde ten disk s OS byt na prvnim miste musi)
Pokud 2. neni nastaven spravne, chova se to presne takto.
-
- Pohlaví:
upřesním ad2)
Nikoli disk s OS, ale disk s boot sektorem. Wokna klidně mají boot sektor na jiném disku, než soubory OS.
Nikoli disk s OS, ale disk s boot sektorem. Wokna klidně mají boot sektor na jiném disku, než soubory OS.
Pánové, díky. Chtělo to, jak píše Petr, nastavit na tom druhém místě. Jsou tam dvě možnosti (option 1 a 2). Pod jedničkou systémový disk vidět nebyl, pod dvojkou ano. Zeťovi se podařilo nějak dostat ten disk z dvojky na jedničku a už to frčí.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 3395
-
od lukas222
Zobrazit poslední příspěvek
05 lis 2024 13:36