Nvidia GPS funkce v biosu = kazítko na spotřebitele? Lenovo Y50-70

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

SGvagon
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Nvidia GPS funkce v biosu = kazítko na spotřebitele? Lenovo Y50-70

Příspěvekod SGvagon » 09 říj 2020 02:32

Zdravím,

vím, že to bude znít asi divně, ale poslední dobou jak jsou některé hry náročnější na hardware, tak se mi začal mírně přehřívat a ztrácet FPS na mém notebooku Lenovo Y50-70.

OT: V notebooku problém již není, řešil jsem kolem něj nejenom zde, hromadu věcí ohledně chlazení, základní desky a ovladačů. Měnil jsem v něm celou základní desku, ventilátory, chlazení/pastu a teplovodivé gumy i DC kabel. Teploty CPU v IDLE i hraní jsou nižší ( 35-37 °C IDLE a 84°C při hraní) než při koupi.

Teď k věci, v biosu je funkce NVIDIA GPS ( Enabled / Disabled ) , je v základu nastavená na Enabled . Dnes jsem ji vypnul a náhle mám při hraní nárůst výkonu při mnohem nižších teplotách!

Před tím jsem měl maximální teploty CPU při hraní 81-84 °C a nyní jsem na 72-74 °C max. GPU drží občas do 70 max 75°C , tam takový rozdíl není, ale o 2-3 °C dolů ano.

Co jsem četl, tak funkce NVIDIA GPS má sloužit k nějakému scalování (přizpůsobování obrazu) za účelem nižší latence při hraní. Na redditu to někdo vysvětlil latencí z 0,60 na 0.80 ms , tzn. rozdíl by snad poznal maximálně nějaký progamer CS:GO nebo jiné esport hry.

Vypnutím této funkce by se o scalování měla starat Intel grafika.

Jedná se tedy o nějaké kazítko , ehm kurvítko ze strany Lenova, co má uživatele donutit si koupit po čase nový stroj? Rozdíl 0.2 ms je při normálním hraní lidským okem nepostřehnutelný. Hraju opravdu velmi často hru Rocketleague a s vypnutým Nvidia GPS nevidím absolutně žádný rozdíl. Spíše naopak, když jsem hrál právě zmiňovaný Rocketleague v borderless režimu, tak jsem ztrácel 20-30 FPS . S vypnutým N GPS to klesá v borderless o max 10 FPS.

Předem děkuji za odpověď.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: Nvidia GPS funkce v biosu = kazítko na spotřebitele? Lenovo Y50-70

Příspěvekod petr22 » 09 říj 2020 08:13

Obavam se v tom je jedine kur-tko a tim je bezolovnaty cin, ktery teplotnimi cykly znici
kazdy tepelne namahany spoj.

- herni notebook z roku 2015, tedy s prekrocenou obvyklou zivotnosti zakladni desky
- dedikovana grafika, jejiz pajeny spoj u hernich notebooku praska doslova pravidelne
- vymena zakladni desky, ktera je ovsem take z roku 2015 a trpi stejnymi problemy

Zivotnost 5 let je u hernich notebooku, zvlaste tech lacinych, pomerne dlouha, casto
se graficka karta upece vyrazne drive, nekdy nevydrzi ani zaruku.

Nvidia GPS, v zapnutem stavu, bude za urcitych okolnosti snizovat frekvenci gpu - coz
je pricina problemu. Resi se to prakticky v kazde diskuzi, co ze to je to Nvidia GPS.

SGvagon
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod SGvagon » 09 říj 2020 12:06

Právě že Google mi vyhodil pouze několik diskuzí, ale přesný popis Nvidia GPS jsem nikde nedohledal. Notebook není používaný 5 let, ale po výměně základní desky je v podstatě pouze 6 měsíců v provozu (s praskáním grafických karet nebo jiných komponent jsem se nikdy nesetkal) . A hraju na něm snad pouze zmiňovaný Rocketleague.

No každopádně nyní už tolik netopí a to je hlavní :-) .

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 09 říj 2020 12:20

Nikdy zadna elektronika neodesla timhle zpusobem - graficka karta, zaklladni deska, herni konzole ?

Je to naprosta vetsina vsech zavad elektroniky, popraskaji vodive spoje pod komponentou co nejvic
topi coz je v pripade notebooku gpu.

Ty zakladni desky se deli na funkcni a nefunkcni, i kdyz koupis "novou" nepouzitou je vyrobena 2015.

SGvagon
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod SGvagon » 09 říj 2020 12:59

V mém případě topí vždy více CPU. Jak jsem psal, GPU vše zvládá většinou do 70°C . Chápu že to někdy tak jako tak odejde, ale vždy se snažím aby se tak nestalo (pravidelným čištěním a používáním ventilátoru do usb kterým notebook podkládám. Šlo mi pouze o to Nvidia GPS, nechám to tedy vypnuté a případně ještě napíšu pokud bych si něčeho všiml.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Problémy s hardwarem”