Pomalý počítač, sekání, kolabování

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Hurvajz.
Level 2
Level 2
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Kontakt:

Pomalý počítač, sekání, kolabování

Příspěvekod Hurvajz. » 28 kvě 2008 14:55

Prosím o radu, něco se děje s mým PC a já nevím co...
Před nedávnem jsem k PC připojil nový disk, protože už mi starý (jen 80Gb) nestačil. Nainstaloval jsem nový (250Gb) a naházel tam spoustu dat, které jsem měl uloženy ještě na jiném PC. To píšu jen pro úplnost, netuším zda to má s mým problémem něco společného... :eh:
V podstatě se dost dlouho nic zvláštního nedělo, ale v poslední době mi přijde počítač o dost pomalejší. Mnohem dýl trvá taky nabíhání aplikací, někdy nenaběhnou vůbec (tohle mi začalo dělat hlavně u mozilly - kliknu na ikonu, chvíli vidím přesýpačky, pak zmizí a nic se neděje, mozilla se nespustí...). A co je úplná novinka - začal se mi dost často sekat, a někdy úplně vytuhne. Jde hýbat myší, ale nic víc, nejde dát ani ctrl+alt+del, musím PC natrvdo vypnout. A tohle se děje i 3x denně... :mad:
Přitom PC pravidelně uklízím, občas pošlu i log na HJThis...
Prosím o radu, pokud někdo tuší, čím to :inlove:

Reklama
cicero
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Pomalý počítač, sekání, kolabování

Příspěvekod cicero » 28 kvě 2008 16:04

Zkontroluj teplotu procesoru jestli se ti nepřehřívá + stav ventilátoru na chladiči. Kolik máš paměti? nakonec by to chtělo provést kontrolu zdroje.To je vyfoukat.hlavně napiš jaký typ máš,kolik Watů a jak je starý -- nemusí stačit zásobovat PC energií.To bývá problém starších lavných zdrojů.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 28 kvě 2008 16:33

Otestuj paměti programem Memtest a pokud máš tu možnost otestuj s jiným zdrojem (třeba jen půjčeným od kamaráda, ale s na 100% dobrým zdrojem).
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Hurvajz.
Level 2
Level 2
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Hurvajz. » 28 kvě 2008 23:46

Teplota je v normálu. Pokud jsi myslel RAMku, tak mam gigovku. A u toho zdroje nevím, kde najdu údaj, kolik má watů a jak je starý? Jsem na compy docela lama, tak kdyžtak poraď pls.

memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod memphisto » 29 kvě 2008 01:48

Stáhni si program Memtest (odkaz v podpise) spusť jej a nech bežet alespoň hodinu a půl. musí být bez chyb, aby s vyloučila možnost se špatnou pamětí. údaje o zdroji najdeš na štítku zdroje. otevřeš case a vlevo nahoře máš zdroj a opiš z něj informace sem
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji

Hurvajz.
Level 2
Level 2
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Hurvajz. » 29 kvě 2008 17:41

Tak Memtest nic neodhalil. Na tom štítku paměti je napsáno jen model PX-350 a max 220W. O stáří zdroje se tam nepíše...

guest

Příspěvekod guest » 29 kvě 2008 17:50

Podívej se na ten štítek zdroje a opiš to pořádně, není tam spíš PX350-220V? Tys ten HDD vyměnil anebo přidal. Předepokládám že přidal abys mohl přetahat data. Pokud jsou tam nyní 2 HDD, pak by to tím zdrojem mohlo být.

obin
nováček
Stav:

Příspěvekod obin » 29 kvě 2008 19:26

Tenhle problém může být klidně i v softwaru. Jaký používáš firewall, antivir? Kdy si naposledy defragmentoval disk. Jak dlouho už běží PC s tímhle systémem (kdy si naposledy formátoval). Mě se osvědčilo, nastavit PC tak, aby jeho zformátování a opětovná reinstalace i se všema programama netrvalo dýl než 2 hodiny. Formát mě pak většinou zbaví veškerých problémů.

Nodon
Level 3.5
Level 3.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Nodon » 29 kvě 2008 19:28

Nemůže mít třaba na tom disku nastaveny režim PIO?

obin
nováček
Stav:

Příspěvekod obin » 29 kvě 2008 21:01

Není nic jednoduššího než ten disk odpojit a kouknout, jestli pc pojede v pohode. Pokud nepojede, je to nejspis tim diskem

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 29 kvě 2008 21:53

Nodon píše:Nemůže mít třaba na tom disku nastaveny režim PIO?

Může být.

Zkontroluj ve správci zařízení zda ti jedou disky v UDMA režimu nebo PIO (to je špatně) Jak vrátit režim DMA je tu popsáno mnohokrát.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Hurvajz.
Level 2
Level 2
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Hurvajz. » 30 kvě 2008 11:46

Blue Spirit píše:Podívej se na ten štítek zdroje a opiš to pořádně, není tam spíš PX350-220V? Tys ten HDD vyměnil anebo přidal. Předepokládám že přidal abys mohl přetahat data. Pokud jsou tam nyní 2 HDD, pak by to tím zdrojem mohlo být.

Opsal jsem to dobře, ale neopsal jsem všechno, takže aby nebyla mýlka, tak jsem štítek nafotil.
obin píše:Tenhle problém může být klidně i v softwaru. Jaký používáš firewall, antivir? Kdy si naposledy defragmentoval disk. Jak dlouho už běží PC s tímhle systémem (kdy si naposledy formátoval).

Firewall mám comodo, antivir NOD, defragmentuju průběžně. Neformátoval jsem uz asi docela dlouho no... :shock:
El Diablo píše:
Nodon píše:Nemůže mít třaba na tom disku nastaveny režim PIO?

Může být.

Zkontroluj ve správci zařízení zda ti jedou disky v UDMA režimu nebo PIO (to je špatně) Jak vrátit režim DMA je tu popsáno mnohokrát.

Radši jsem udělal opět PrintScreen, aby bylo vše jasné. Jak vidno, režim přenosu PIO je jen u zařízení 1 primárního kanálu. Tak nevím zda je to OK či špatně...

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • sekání, trhání CS2...
    od Elbeckho » 06 úno 2025 20:40 » v Hry
    1
    3089
    od Mety Zobrazit poslední příspěvek
    15 úno 2025 09:57
  • Externí SSD pomalý přenos.
    od JHH1977 » 02 bře 2025 17:48 » v Problémy s hardwarem