Napajení notebooku aneb přežije to baterka?
- sakul
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Napajení notebooku aneb přežije to baterka?
Ahoj, mám takovej dotaz. Sousedka mi dala noťas, abych jí tam nainstaloval offisy, jenže to napájení co mi k němu dala je asi moc slabé. No prostě teď je ta baterka úplně mrtvá a když strčim do noťasu napájení tak LEDka s obrázkem baterky jen bliká, ale v manuálu píšou že při nabijení má svítit a když napájení vytáhnu tak přestane blikat. Na tý nabiječce jsou tyto hodnoty output: 12V....1.5A a když jsem hledal nabiječky pro ten noťas tam jsem našel toto. nedávno jsem jsi koupit univerzální napájecí zdroj, ale netušim jaký mám nastavit hodnoty abych tu baterku nějak nepoškodil. Jinak ten noťas je ACER Aspire 5310. Děkuju
-
- Pohlaví:
Re: Napajení notebooku aneb přežije to baterka?
Nad tím není co přemýšlet, samozřejmě musíš nastavit těch 12V, ale myslím, že na nabíjení je to dost slabý. Zkusit můžeš, uvidíš. Otázkou je jestli baterka už není úplně v háji a jestli tudíž půjde nabít.
- sakul
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Tím univerzálním zdrojem to asi nepude, protože jeho výstupem je stejnosměrný proud. V manuálu jsem našel toto: Používáte-li prodlužovací kabel, nesmí jmenovitá proudová kapacita napájeného výrobku překračovat jmenovitou proudovou kapacitu prodlužovacího kabelu. Sice to moc nechápu, ale prada je, že to napájení strkám do prodlužováku kde mám zapojenej ještě PC. Že by to nešlo kvůli tomu?
-
- Pohlaví:
To s tím nemá nic společného Kdyby noťas odebíral několikrát více, než snese kabel, pak by se ten kabel přepálil - nic víc.
Ten stejnosměrný proud tam samozřejmě být musí, spíš jestli nebude dávat málo, originál má 1,5A a zdroj 500mA - tedy 3x delší doba nabíjení. Zaměř se na tu baterku, původní zdroj funguje.
Bylo by to podobné, jako kdybys na kabel od stolní lampičky (6A) připojil nějaký motor který žere 25A. Jen by se z drátu začoudilo.
Ten stejnosměrný proud tam samozřejmě být musí, spíš jestli nebude dávat málo, originál má 1,5A a zdroj 500mA - tedy 3x delší doba nabíjení. Zaměř se na tu baterku, původní zdroj funguje.
Bylo by to podobné, jako kdybys na kabel od stolní lampičky (6A) připojil nějaký motor který žere 25A. Jen by se z drátu začoudilo.
- sakul
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Takže ta baterka nechce střídavý proud, i když v manuálu pořád melou o adaptéru střídavého proudu? Jo a jak je to s tou polaritou? U toho univerzálního zdroje se dá měnit u konektoru (+) a (-). Jinak mám celou dobu ten noťas na tom starým adaptéru 12V a 1.5A a pořád žádná LEDka nesvítí a nejde ani zapnout a když jsem ten noťas dostal, tak v baterce bylo cirka 10% a vydržela asi 30min.
-
- Pohlaví:
Takže jinak
AC adapter, Converts mains power to low voltage DC to power a portable device
Tohle melou o střídavém proudu v originále. a znamená to: Adaptér střídavého napětí převede střídavé napětí (myšlěno to,co máš v zásuvce) na nižší stejnosměrné napětí potřebné k provozu přenosného zařízení.
Nas té vidlici, co strkáš do zásuvky je střídavých 230V a na tom čudlu co strkáš do stroje je 12V stejnosměrných /ono tam je ve skutečnosti víc-ale to nechme být./
Polarita zpravidla - na tom těle je - minus a na té špičce + plus.
Víš vůbec jestli ten zdro jde? Nemáš ho doma na čem vyzkoušet? Walkmen atd?
Jestli je tam přepinač, tak to přepni.

AC adapter, Converts mains power to low voltage DC to power a portable device
Tohle melou o střídavém proudu v originále. a znamená to: Adaptér střídavého napětí převede střídavé napětí (myšlěno to,co máš v zásuvce) na nižší stejnosměrné napětí potřebné k provozu přenosného zařízení.
Nas té vidlici, co strkáš do zásuvky je střídavých 230V a na tom čudlu co strkáš do stroje je 12V stejnosměrných /ono tam je ve skutečnosti víc-ale to nechme být./
Polarita zpravidla - na tom těle je - minus a na té špičce + plus.
Víš vůbec jestli ten zdro jde? Nemáš ho doma na čem vyzkoušet? Walkmen atd?
Jestli je tam přepinač, tak to přepni.
- sakul
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Už to chápu. Ten prodlužovák funguje v pohodě, jedině jak říkáš ty nefunguje napájení. Zkusim sehnat někoho kdo má podobnýho noťase a vyzkouším jeho napájení. Jen mi neleze do hlavy, proč když jsem to strčil do noťase tak ta LEDka blikala a když jsem to vytáhl tak přestala.
Stalo by se něco baterce, kdybych tu polaritu omylem prohodil? Jinak Děkuju moc za odpovědi :)
Stalo by se něco baterce, kdybych tu polaritu omylem prohodil? Jinak Děkuju moc za odpovědi :)
-
- Pohlaví:
Ten zdroj je relativně v pohodě, je tam jen prošvihlej usměrňovač. Kdo ví co tam je, asi nějaký tříkorunový diody anebo nějakej patnáctikorunovej stabilizátor. T.J. ze zdroje šlo střídavé napětí - LED potřebovala stejnosměrné, takže když tam šla ta správná (dejme tomu kladná půlvlna) tak se LED rozsvítila, při té špatné zhasla.
Tenhle zdroj ti každý slušný šlověk opraví za pajdu. Na vyzkoušení můžeš použít každej obyč. zdroj který má každý doma. Na nabíjení už ne. S těmi zdroji co jsou k Walkanům bys to nabíjel měsíc.
Tak tenhle nepřepínej, nemá to smysl. ale obecně ho přepnout můžeš - pokud ten stroj není nějaká chrůna vyrobená kdesi v garáži, tak je chráněnej proti přepólování.
Tenhle zdroj ti každý slušný šlověk opraví za pajdu. Na vyzkoušení můžeš použít každej obyč. zdroj který má každý doma. Na nabíjení už ne. S těmi zdroji co jsou k Walkanům bys to nabíjel měsíc.
Tak tenhle nepřepínej, nemá to smysl. ale obecně ho přepnout můžeš - pokud ten stroj není nějaká chrůna vyrobená kdesi v garáži, tak je chráněnej proti přepólování.
- sakul
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Díky moc, já si půjčím ten jinej zdroj a zkusím to. Kdyby byla baterka zničená, šel by noťas zapnout, kdyby byl napájenej? Ještě mě tak napadá, snad tam není nějaká pojistka proti nabíjení/napájení 

- sakul
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Tak jsem jsi půjčil zdroj 19V...3.42A, strčil do noťase a LEDka zas bliká ale jde to zapnout, takže jsem rád že to chodí. A když juknu ve winech na stav baterky, tak se nenabijí, asi kvůli tomu, že ta baterka chce míň.
-
- Pohlaví:
Vyndej ji a dej zpět, možná nesedí. Pokud to nepomůže tak ji vyhoď a už sháněj jinou. Noťas půjde i bez ní.
- sakul
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
No jo, budu muset, protože ten zdroj vůbec nenabijí baterku. Když ho vytáhnu noťas se ihed vypne. Takže mám hledat zdroj přibližně s 12V a 1.5A?
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 10
- 4475
-
od Dolpi
Zobrazit poslední příspěvek
13 srp 2024 18:07
-
-
Po výpadku napájení notebook nechce nabootovat do Win Příloha(y)
od Grander » 09 led 2025 16:55 » v Problémy s hardwarem - 7
- 3269
-
od petr22
14 led 2025 22:40
-
-
-
Ikona napájení v oznamovací oblasti nejde zapnout Příloha(y)
od Minapark » 17 pro 2024 20:48 » v Windows 11, 10, 8... - 6
- 4006
-
od petr22
09 led 2025 21:48
-
-
- 3
- 2200
-
od Villentretenmerth