Však to už bylo dávno v nějakém tom leaku, že ten Cinebench je hodně Intel friendly a rozhodně nemáme ččekat,že ten výkon bude až tak vysoký, spíš tak na úrovni R9 5950X, někde právě asi i dokonce pod a spíš tak mezi 5900X. Uvidíme jak s tím multicore pohne ta přidána V-chace u Zen 3+ a jestli trochu zas neodskočí, i když z toho budou brát asi hlavně hry.
Řekl bych, že to bude zas hodně silné hlavně v mainstreamu, kdy i5 12600K tu R5 5600X asi slušně prožene, ale v high endu furt bude vládnout asi spíš Ryzen si troufnu už teď tvrdit, už jen kvůli té spotřebě, ale už to nebude až tak dominantní, dokud nebude Zen 4. Ale ten výkon je stejně každopádně docela překvapení, osobně jsem původně moc nevěřil tomu, že by se toto hybrid 16jádro dokázalo tak vyrovnat 16jádru Zen 3.
Jsem zvědav ještě na výkon v těch hrách, podle těch testů by latence mezi jádry měly být taky o dost lepší než RL, který byl v tomto ohledu dost zpackaný, takže by to mohlo být dost vyrovnaný s tím o 15% vyšším IPC (těch 20% tomuto marketingu moc nežeru, toto bude asi dost selektivní a nadhodnocené, je to Intel...) - čili o 15% vyšším výkonem na jádro, protože frekvence mají být zhruba podobné.
https://wccftech.com/intel-core-i9-1290 ... ock-speed/AMD prý s těmi 15% ake údajně zas trochu mlží a schválně dává ten horší výsledek, údajně má být v průměru vyšší výkon i o 20%, tak na to jsem už taky hodně zvědav, jestli to tak opravdu bude, to by si možná mohlo udržet i ten nejvýkonnější herní procesor.
Upřímně furt nevím, pro co se rozhodnout - jestli to je úspěch nebo spíš zklamání - oproti RL to je sice paráda, ale to byl taky slušný fail, takže to takto vypadá, že se to na Zen 3 se zpožděním spíš akorát dotáhlo a jen z části překonalo a kde to bude ztrácet trochu víc už obratem stáhne za chvíli refresh. Pokud to nakonec dopadne tak, že Zen 3+ to bude jen šlapat na paty a v průměru bude zas všude jen na takovém chvostu, tak moc obrovský úspěch bych od toho raději neočekával, nemá to zas čím nějak extra přesvědčit, ještě když tomu nasadí asi i stejnou cenu..., můžem tady sice jásat nad tím, že Intel se už dotáhl, ale tímto způsobem se reálně toho vlastně asi stejně moc nemění, AMD si opravdu furt vystačí se Zen3, pak bude Raptor což bude de facto tady AL a tomu už asi dost zpenetruje prdel Zen 4, slyšel jsem už nedávno něco i o 24jádru, o 20% zvýšené IPC, bohužel ale i trochu vyšší spotřeba, ale taky zvýšené takty, takže to bude výkonově asi docela masakr, mělo by si to už ponechat i tu V-cache, takže oproti Zen 3 bude ve hrách rozdíl třeba 40%, což zní až trochu neuvěřitelně.