petr22 : Ty notebooky, u kterých odešla grafika, byly špatně používané. Nejspíše se na nich hrálo bez omezení FPS a nekontrolovala teplota.
Dnes už nestačí někomu říct, aby si v nastavení zapnul Vsync, když má notebook 120 hz panel (FPS se v podstatě neomezí když se bude vynucovat 120 FPS) .
Proto automaticky lidi učím, jak obsluhovat ovládací panel Nvidia a kde naleznou omezení FPS.
Za další, občas se stane, že se aplikace /hra spustí přes Intel grafickou kartu, tzn. teploty CPU poletí při tom nahoru a hrozí poškození.
Co se týče podložky, tak ventilátor rozhodně notebook nepoškodí. Mám Lenovo Y50-70 s kovovým šasi, a podložka dokáže CPU i GPU udržet do 80 °C i v zátěži.
V roce 2012 jsem kupoval multimediální notebook Lenovo G580, na kterém jsem 6 let renderoval videa, streamoval na Youtube a hrál náročné hry. Samozřejmě s podložkou. Notebook funguje dodnes a nemá žádný problém.
Ventilátor na podložce zapínám pouze když jdu dělat něco náročnějšího nebo hrát hry. Jinak se notebook dokáže uchladit sám.
Ventilátor by měl být buď jeden velký uprostřed, nebo menší v místech žebrování notebooku.
Momentálně mám tuto
https://www.softcom.cz/eshop/chladici-p ... 31804.html kvůli nestandardní šířce notebooku, ale zaujme hlavně třemi režimy pro ventilátory (buď se spustí dva v zadu, dva vepředu nebo všechny naráz) .