jak dostat do pc ScanDisk

...

Moderátor: Mods_senior

Prkp
Level 2
Level 2
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod Prkp » 28 úno 2006 19:34

doufam , ze to byla ironie ! nedokazu si predstavit , ze tak jak mluvim s tebou bych mluvil s 36+ clovekem, at uz online ci primo.
Ty ploche tam mam, ale nedokazu si sam sebe predstavit jak to tam zapojuju :D Jinak bych od tebe jeste potreboval poradit jak mam nastavit , aby se mi kontrolovat pc stylem ScanDisku po kazdem nabihani wins

Jinak teda bych byl vdecny za jakoukoli radu ohledne koupi RAM a podle ceho se mam ridit

Reklama
mijaja
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mijaja » 28 úno 2006 19:51

Neboj, nebyla to ironie, protože těch 36 už bylo sakra dávno... Ale tohle nechme stranou - prostě mysli si že mám 18 pryč a hotovo. K těm kabelům - tak, jak jsou zapojené v kompu, i v tom pořadí na koncovkách to jenom přehodíš. Každá koncovka a každý disk nebo mechanika mají uprostřed vylisovaný výstupek (kabel) anebo výřez (disk či mechanika), které do sebe zapadnou a nedá se to otočit naopak - tady není co pokazit (ještě tam může být i zaslepená dírka kvůli orientaci). Takže jde jen o to, že na kabelu jsou tři koncovky - jedna samostatná na jednom konci kabelu a dvě blíže u sebe na druhém konci. Ta samostatná jde do základní desky (opět se nedá otočit obráceně) a ty dvě blízko sebe půjdou tak, že do prostředního konektoru zapojíš mechaniku (nebo druhý disk Slave podle toho co tam máš) a na konec káblu disk (systémový - Master).

Prkp
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Prkp » 28 úno 2006 20:09

dobre, ale potreboval bych vedet jak mam nastavit to automaticke kontrolovani

mijaja
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mijaja » 28 úno 2006 20:17

Mělo by to být v BIOSu v kartě Advanced Chipset Features - nevím, co tam máš ty, ale mohlo by to být něco jako je ta poslední tučně vypsaná položka.

* Configure SDRAM Timing by - volba Enable povoluje nastavení časování paměti.
* SDRAM Frequency - nastavení rychlosti paměti. Při výběru HCLK se frekvence paměti automaticky přizpůsobí procesoru, SPD zjistí maximální rychlost pro danou paměť. HCLK+33 (-33) přidá (ubere) 33 MHz na rychlosti pamětí.
* SDRAM CAS# Latency - nastavení počtu cyklů tvořících prodlevu mezi reakcí modulů při čtení. Čím nižší hodnota je zde nastavena, tím rychlejší je přístup do paměti. Hodnoty se pohybují od 2 do 3, pokud je provoz operačního systému stabilní, je možné zkusit nastavit menší hodnotu.
* SDRAM Bank Interleave - funkce prokládaného zpracování paměťových banků. Při vypnutí funkce se do pamětí zapisuje lineárně, efektivnější je nastavení čtyřcestného čtení/zápisu (4-way), pokud toto nastavení paměti zvládají.
* SDRAM 1T Command - synchronizace pamětí s taktem sběrnice FSB. U pamětí rychlejších než FSB sběrnice toto nastavení nemá význam.
* SDRAM RAS-to-CASE delay (Precharge Time) - určuje počet přístupů do paměti, mezi nimiž se provádí obnova paměťových modulů. Méně přístupů do paměti počítač urychlí, není-li však nastaven dostatečný čas, obnova nemusí být úplná a SDRAM nemusí být schopna udržet data.
* DRAM Integrity Mode - podle typu paměti se v této nabídce volí korekce chyb (ECC, jednobitová korekce a vícebitová detekce chyb). Opravování chyb mírně zpomaluje systém, navíc dnešní paměti jsou většinou natolik spolehlivé, že stačí zadat volbu NON-ECC, kdy je detekce chyb vypnuta. ECC-Only chyby pouze detekuje, ale neopravuje.

Prkp
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Prkp » 28 úno 2006 21:20

aha.. a nejde to nekde ve woknech ? Nerad lezu do Biosu (sledujes tu rymovacku? :D)

mijaja
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mijaja » 01 bře 2006 06:22

Ve Windows se na testování paměti používá Memtest, ale nevím, jestli se dá nastavit spouštění a kontrola při startu - je free, tak ho vyzkoušej. Ještě jsem ho nepoužíval, takže s výsledky se budeme muset poprat.

Ještě se vrátím k té paměti. Jestli tvoje deska podporuje Dual channel - to poznáš tak, že by na ní měly být 4 sloty a vždy dva a dva barevně odlišené(modré a černé) - je to výhoda v tom, že je rychlejší zápis (a tím i komp) do paměti a menší zatížení (a tím i teplota) jednotlivých slotů. Takže je lepší kupovat to po těch dvojičkách, než jednu větší nyní a druhou později.

Prkp
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Prkp » 01 bře 2006 14:13

jeste pred tim nez jsem naformatoval pc tak mi scandisk (vim , ze v xp se to jmenuje jinak , ale let it be) kontroloval pc pri kazdem najizdeni. Jak mam docilit toho , aby se to delo znova?

mijaja
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mijaja » 01 bře 2006 19:00

Vzpomínej co to bylo, protože ať hledám jak hledám, ani nápověda pro XPčka slovo scandisk nezná. Jediné co v souvislosti s kontrolou disku se zmiňuje je CHDISK, ale ten běží z příkazového řádku a mám dojem, že se nedá nastavit ke spuštění při bootu. Nebyl to nějaký jiný program, než součást Winů? Neměl jsi něco staženého na opravy?

Prkp
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Prkp » 02 bře 2006 13:38

co to bylo si fakt nepamatuju. Bylo to to same jako kdyz dam vlastnosti C:/ nastroje a zkontrolovat. Jen to bylo pri kazdem najizdeni wins.
Jinak vcera mi pc zamrzl az v 21 hodin zhruba. Takze by to asi melo byt tim prehrivanim i kdyz nejsem si jisty. A kdyby tak se mi nechce mit porad otevreny stroj... Jak to mam resit ?

mijaja
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mijaja » 02 bře 2006 13:48

No já ho mám otevřený oboustranně pořád a na discích mohu smažit řízky. A to mám komp na stole u otevřeného (v létě) okna. Nenajdeš pro něj lepší umístění, než pod stolem v uzavřeném prostoru? Zkus i disk přemístnit co nejdál od pamětí (níže) a co nejvíce uvolnit prostor kolem procesoru a pamětí.

Prkp
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Prkp » 02 bře 2006 14:26

a taky muzu zkusit vyrobit vlastni auto...... :?
to vazne neni zadne jine reseni nez abych zasahoval do samotne konstrukce pc? Bylo by to poprve co bych sahal dovnitr pc. Zadne dalsi zkusenosti s HW nemam. Obecne s pc nemam moc zkusenosti, protoze jsem vice mene nemel jak je ziskat. Tohle je jeden z 1. vetsich problemu co s pc resim. Predtim jsem akorat tak crackoval hry a vypaloval cdcka....

mijaja
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mijaja » 02 bře 2006 15:36

No ono to jednou muselo přijít. Chladit lépe se nedá softwarově ale zásahem do HW. Tohle už se dá těžko na dálku posoudit, tohle se musí vidět. Možná by se ještě daly koupit výkonnější větráčky, nebo dát vodní chlazení, ale těžko radit, když nevím co tam máš za komponenty. Opravdu nemáš blízko někoho známého s alespoň trochou povědomí o složení kompu? Totiž tohle řešit tím, že odvezeš komp někam na opravu asi nemá cenu, protože podmínky, které máš doma a mohou to ovlivňovat u jiného být nemusí. U něj tvůj komp pojede a pak tu budem za blázny.

Co se disku týká - tam jde jen o 4 šroubky, vysunutí a zasunutí do přihrádky co nejníže ve skříni. Tolik, co ti kabeláž dovolí.

Zpět na “Vše ostatní (sw)”