Problemy s pevnym diskem

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Problemy s pevnym diskem

Příspěvekod El Diablo » 19 lis 2008 21:12

Prověř disk utilitou od výrobce, ať se s ním zbytečně nepachtíš...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Reklama
Shooter
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod Shooter » 19 lis 2008 21:14

El Diablo píše:Prověř disk utilitou od výrobce, ať se s ním zbytečně nepachtíš...

Jasny, za chvily mi dojede ten Low level format, tak pak to proverim.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 19 lis 2008 21:22

Nízkoúrovňové formátování? Neplaš hada bosou nohou. V současnosti pro to běžný uživatel nemá sebemenší důvod. A na rychlosti ti to beztak nepřidá.

Chyba by mohla být v nefunkčním režimu DMA toho disku. Nejede jen v PIO? (najdeš ve správci zařízení u ATA řadičů (pro každý kanál a zvlášť).

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 19 lis 2008 21:37

Běž do Správy disků a tam klikni na tento disk (pozor ať se nespleteš) a vyber odstranit oddíl, pak znovu vytvořit oddíl a teprve potom naformátovat na NTFS. Pokud se to povede, může disk fungovat. Pak si stáhni prográmek ze stránek výrobce toho disku a zkontroluj jej. Jestliže kontrola dopadne dobře, můžeš jej dále používat. Jinak je zbytečné cokoliv jiného s ním dělat. Psal jsem to již včera a výrazně barevně.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Shooter
nováček
Stav:

Příspěvekod Shooter » 19 lis 2008 21:58

Pic píše:Běž do Správy disků a tam klikni na tento disk (pozor ať se nespleteš) a vyber odstranit oddíl, pak znovu vytvořit oddíl a teprve potom naformátovat na NTFS. Pokud se to povede, může disk fungovat. Pak si stáhni prográmek ze stránek výrobce toho disku a zkontroluj jej. Jestliže kontrola dopadne dobře, můžeš jej dále používat. Jinak je zbytečné cokoliv jiného s ním dělat. Psal jsem to již včera a výrazně barevně.

Jasny, ja vim. Dneska kdyz jsem mel cas, tak jsem si hral s tim zapojenim (ani byste netusily jake jsem s nim mel problemy, nez mi to nakonec fungovalo)
Ok, zitra zkusim presne jakto pises.
Neni nastaven na PIO, ale na Ultra DMA 5 - Ultra 100

Jinak mam s nim jeste jeden takovy problemek. A to taky, ze obcas (vetsinou po kontrole chyb nebo i ted po tom low formatovani) mi disk zmizi v ikone tento pocitac (ani ve spravce disku neni zobrazeny, ale dolejs je napsany a je u nej - Neprirazeno! , co to znamena?). V Biosu normalne zobrazeny je. No a jediny co pomaha, tak je ho odpojit, pustit PC bez nej, vypnout pocitac a znovu ho pripojit, pak se zobrazi i v PC.

Prosim jeste mi odpovezte na tuto otazku + nektere predesle (treba to bootovani, to je pro me zazrak ze to nejede).
THX moc...

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 19 lis 2008 22:27

No bodejť aby po low-level formátu nezmizel z „tohoto počítače“, když není naformátovaný systémem (nadto na něm není ani žádná partition).

Ještě jednou – proč formátuješ nízkoúrovňově? K čemu ti to je dobré?
http://cs.wikipedia.org/wiki/Formátování píše:LLE (Low Level Format – nízkoúrovňové formátování) je základní formátování, které provádí výrobce pevného disku ihned po jeho fyzickém vytvoření. Nejprve se vytvoří značky na začátku a konci stopy, následně se označí začátek sektoru a nahrají se do něho zkušební data, je označen konec sektoru a nakonec jsou všechna data na pevném disku zkontrolována testovacím programem. Tuto volbu obsahovaly převážně starší verze BIOSu; nedoporučuje se s ní experimentovat, protože hrozí ztráta dat či přímo nevratné poškození disku.

Když už disk opravdu musíš fortmátovat (a opravdu je i tohle nutné?), naformátuj ho systémem.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Formátování píše:Formátování prováděné z OS Windows nebo MS-DOS, příp. z jiného operačního systému, není "nízkoúrovňové", nýbrž "formátování vysoké úrovně" – při něm se vytvoří logické struktury disku: Master Boot Record (MBR), Partition Table (PT), Boot Sector (BS) a systém souborů jako je například FAT, NTFS a mnohé další.

Zcela na okraj – nízkoúrovňově jsem formátoval naposledy snad 120MB disk, když jsem zkoušel prokládání sektorů. A to už je opravdu hodně dávno.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 19 lis 2008 22:35

Musíš vytvořit oddíl (partion) a pak naformátovat na NTFS a to ve správě disků (Ovládací panely - Nástroje pro správu - Správa počítače - Správa disků - klik pravým myšítkem na disk a vybrat vytvořit oddíl a pak naformátovat). Čili bootuješ normálně z původního hard disku.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!

Shooter
nováček
Stav:

Příspěvekod Shooter » 20 lis 2008 13:55

Pic píše:Musíš vytvořit oddíl (partion) a pak naformátovat na NTFS a to ve správě disků (Ovládací panely - Nástroje pro správu - Správa počítače - Správa disků - klik pravým myšítkem na disk a vybrat vytvořit oddíl a pak naformátovat). Čili bootuješ normálně z původního hard disku.

Sem Vam vdecny za pomoc pri reseni.
Nemusite ale psat neco jako "kliknete pravym mysitkem", tak zas az na tom blbe nejsem, jeste k tomu "mysitkem" :D
Fakt s HDD jsem si nikdy nehral, takze i s temi prislusnymi datovymi kabely.

Zkousel jsem to jak si mi rikal, dal format NTFS, atd... Potvrdil jsem to. Pri spusteni jakekoliv aplikace na PC, zamrzla a nikde ani nic nebezelo (jako stav toho formatu, akorat pri najeti na to byly presipaci hodiny).A byla tam akorat hneda cara (u puvodniho je modra). Kdyz se nic nedelo, tak jsem to za hodinu prerusil. No a ted pri spousteni PC s tim zapojenym druhym diskem se mi to sekne u uvodni obrazovky, tusim "nacitam windows" nebo neco takoveho, ani v nouzovem rezimu to nejede.
Takze co s tim? A nebo co jsem tam udelal spatne? Chtel jsem Vam to vyfotit, ale jak jsem psal vyse, vzdy vsechno zamrzlo.

Ad.Myloš - No myslel jsem ze kdyz pujdu pres to LOW level format, ze to bude zformatovany kvalitneji, ted uz vim ze jsem se mylil, diky tobe.
Thx za to info o tom formatovani.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 20 lis 2008 14:01

Udělej co sem ti psal...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 20 lis 2008 14:19

Vytvořil jsi nejprve oddíl a pak teprve formátoval? Podle barvy asi ne. Nebo je disk definitivně v háji.

Shooter
nováček
Stav:

Příspěvekod Shooter » 20 lis 2008 14:31

Pic píše:Vytvořil jsi nejprve oddíl a pak teprve formátoval? Podle barvy asi ne. Nebo je disk definitivně v háji.

Ano vytvoril, presne jak jsi psal. No ted jsem nabootoval windows z CD a vytvoril jsem oddil pres bios (respektive pres instalaci OS), no a zacal formatovat. Ale zase je to divne. Po asi uz pul hodine je tam neustale 0%.
Takze jestli se tam do dvou hodin neobjevi alespon jedno procento (nebo jak dlouho trva zformatovat prazdneho 250GB disku ???), tak ted disk budu proverovat nejakou tou utilitkou, jak psal Diablo. Napisu sem pak kdyztak chybu. Jinak ho treba prodam, vyhodim.
Thx za odpoved

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 20 lis 2008 16:11

Co to je vůbec za disk - značka a další označení na disku. Pokud jsi vytvářel oddíl, co ti to vypsalo po jeho vytvoření?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Problémy s hardwarem”