Své výpalné chtějí i zvukaři

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Své výpalné chtějí i zvukaři

Příspěvekod El Diablo » 25 lis 2008 11:58

V Hospodářských novinách se objevil článek o vzrůstající aktivitě jakési „OAZA“, která požaduje pro „mistry zvuku“, jak se sami označují, placení poplatků z televizí, rádií i samotných reproduktorů od hospodských a provozovatelů restaurací.

http://www.cdr.cz/a/25827
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Reklama
Magnat
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Re: Své výpalné chtějí i zvukaři

Příspěvekod Magnat » 25 lis 2008 16:06

To je taková blbost. Mám zato, že asi jako malí málo dostávali na zadek. Už OSA je naprostý nesmysl, natož tato organizace. Ale asapoň OSA se ohání nelegálním užíváním, což je dost diskutabilní, ale tito, hm za chvíli budeme platit továrnám za to, že můžeme dýchat znečištěný vzduch apod.
"Pro zdravé jsou největším nebezpečím nemocní, silným hrozí zkáza nikoli od silnějších,nýbrž od těch nejslabších"

-Friedrich Nietzsche-

N!cholai
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod N!cholai » 25 lis 2008 16:23

Přesně tak :wink:
Nedávno jsem na netu četl článek, že OSA si nechává platit autorský poplatek i za paměťovky. Prý je to nějaká prevence, kdybychom chtěli mít na své kartě nějakou fotku od jiného autora nebo nějaký song. Ale platí se za to hodně nechutně :evil: Co jsem se dočetl :evil: Za kapacitu 512mb zaplatíme autorský poplatek 7kč (to není hodně) :D Ale co třeba toto:
16GB - 228kč
100GB - 1428kč (a to už je pálka)
Opravdu je to vyděračství... Co víc dodat :idea:
Pravý smysl úspěchu je v pomoci druhým.
NICOLAS CAGE

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 15 led 2009 20:00

PETICE ZA ZRUŠENÍ AUTORSKÝCH POPLATKŮ
Každý má právo sám nebo společně s jinými obracet se na státní orgány se žádostmi, návrhy a stížnostmi ve věcech veřejného nebo jiného společného zájmu, které patří do působnosti těchto orgánů.

http://www.stoposa.cz/
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Magnat
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Magnat » 18 led 2009 12:12

Tak máme tu další "volavku". No dokuď budeme platit organizacím jako OSA nesmyslné poplatky a dokuď bude zábavní průmysl bezohledně rejžovat velké prachy, tak se bude stahovat ve velkém. Až si budu moci stáhnout album kapely "za euro", tak už takových zákonů nebude třeba.
"Pro zdravé jsou největším nebezpečím nemocní, silným hrozí zkáza nikoli od silnějších,nýbrž od těch nejslabších"

-Friedrich Nietzsche-

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 18 led 2009 12:52

Asi k vám už dorazilo, že výpalné z flashek, o kterém výše psal N!cholai, kleslo na únosnou mez. Sláva za to.
Nevím, jak se to teď přesně počítá, ale za 1GB flashku jsou to 2 koruny (vč. DPH), oproti původním 14 Kč.
U 16GB je to 29 Kč oproti 228 Kč a u 64GB flashky 107 Kč oproti nehorázným 913 Kč.

Sám princip výpalného mě – při zákonné možnosti zkopírovat či stáhnout z netu – nikterak nepohoršuje.
Pohoršuje mě, že peníze vybírá organizace typu OSA, která naprosto neprůhledně přerozděluje tu něco sobě, tu něco Gottovi a Vondráčkové (jejichž hudbu nestahuju a nekopíruju, protože se mi hnusí) a nikomu z toho neskládá účty.

Nemluvím o novinkách, ale až budou hudební CD k dostání za stejnou cenu jako filmová DVD – do 50 korun (za balení v krabičce, s fotkama a texty si připlatí ten, kdo po tom bude toužit), až nebudu muset nikde nic složitě shánět, ale buď si zajdu do kamenného obchodu, nebo koupím přes net a nechám si to poslat, respektive koupím MP3 ve slušné kvalitě (anebo jako FLAC) jedno album za 1–2 €, pak se mi nevyplatí vyhledávat kdovíkde a kdovívjaké kvalitě.
Do té doby bych byl ale (s prominutím) magor, kdybych nevyužil legální možnost stáhnout co chci.

Vřele doporučuji ruský server grammy.ru (pro ty, kdo nevládnou azbukou, pak ještě odkaz na poněkud anglickou verzi).
Málokdy jsem tam potkal bitrate 128 kb/s a nižší.
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 18 led 2009 19:04

a nikomu z toho neskládá účty.

Ale skládá. Svým členům, zastupovaným OSA. Staň se autorem, staň se za poplatek 500,-Kč zastupovaným autorem a budeš vědět, kolikrát kdo tvou skladbu, nebo text hrál a kde. Podle toho uvidíš, kolik dostaneš.
A jen tak mezi námi, Gott ani Vondráčková od OSY nepobírají ani korunu, oni jsou interpreti, nikoliv autoři... Asi by nebylo od věci, dříve než plivneš, vědět alespoň malinko o poplivaném.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

mopik
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod mopik » 18 led 2009 19:25

na tohle téma se už popsalo mnoho monitorů. Já za sebe dodám, živí mě výroba nábytku, za svoji práci dostanu zaplaceno v okamžiku odevzdání na základě předešlé dohody. Ale ještě mě nenapadlo nechat si platit dál, za sezení u stolu který jsem vyrobil. Třeba časem...................

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 18 led 2009 19:38

Karlos píše:Ale skládá. Svým členům, zastupovaným OSA. Staň se autorem, staň se za poplatek 500,-Kč zastupovaným autorem a budeš vědět, kolikrát kdo tvou skladbu, nebo text hrál a kde. Podle toho uvidíš, kolik dostaneš.
To nepovažuji za dostatečně průhledné. Nejsem autor, kterého hrajou.
Když ale nějaká organizace vybírá (i moje) peníze, považuji za nepřípustné, aby neexistovala kontrola nad tím, kam a komu kolik plyne.

Pokud jde o Gotta a Vondráčkovou, dobrá, tak na ně nevybírá OSA, nýbrž Intergram; nedělám si ale iluze o průhlednosti plateb – kde je jaká veřejná kontrola?

Mám obavu, že většina z níže uvedených od těchto výběrčích neuvidí ani korunu; namátkou:
Andršt Luboš, Andrtová Dagmar, Art Bears, B-52's, Black Sabbath, Blue Effect, C&K Vocal, Cocteau Twins, Combo FH, D'agostino Peppino, de Lucia Paco, Dead can dance, Deczi Laco, di Meola Al, Dixie Dregs, Djam Karet, Emerson Lake Palmer, Fermáta, Garbarek Jan, Genesis, Hackett Steve, Jarrett Keith, Jazz Q, Jethro Tull, King Crimson, Lockwood Didier, Lush, Mahavishnu orchestra, Mahogany Rush, McLaughlin John, Mišík Vladimír, News From Babel, Pink Floyd, Plastic People Of The Universe, Plíhal Karel, Police, Ponty Jean-Luc, Progres 2, Prokop Michal, Queen, Rush, Spálený Jan, Sting, Stromboli, Sweet, Třešňák Vlastimil, Ursiny Dežo, Vega Suzanne, Viklický Emil, Vollenweider Andreas, Yes, Zappa Frank
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 18 led 2009 20:15

Kam kolik plyne se bez problému dozvíš na http://www.osa.cz, kde je kromě jiného i výkaz zisku a ztrát, zpráva auditora a rozúčtovací řád. Komu kolik plyne samozřejmě není OSA oprávněna sdělovat. Pravda, autoři, uvedení ve tvém příspěvku, pravděpodobně nebudou muset dávky od OSA přehazovat vidlemi, aby se jim nezapařily, to bude ale tím, že - bohužel - nepatří k těm nejhranějším.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 18 led 2009 20:15

Nedávno byla založena organizace diváků, kteří také chtějí vybírat poplatky za účast, tleskot, ... od autorů, herců, zpěváků :D

mopik
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod mopik » 18 led 2009 20:30

trochu jste utekli od tématu, asociace zvukařů z hlediska autorů je zvrhlost. Jaké to je autorství, to je i výrobce nástrojů a světel také autor? Celkem se mi líbí pro hec založená asociace diváků jak tady bylo vzpomenuto, protože pokud je zvukař autor, tak divák který dokresluje živé koncerty je jím také. A kruh se uzavře. :D

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”