DOCX vs DOC Vyřešeno

Programy pro práci v kanceláři (Word, Excel, Access…=>Office)

Moderátor: Mods_senior

MirekL
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: DOCX vs DOC

Příspěvekod MirekL » 02 pro 2008 23:39

mike007:
Co s dokumentem v PDF bude dotyčný podle tebe dělat?

Přečte si ho ;-)
Rači bych poslal dokument (jedno jestli text, tabulku nebo prezentaci) ve stavu, v jakym jsem ho udělal, než aby si to uživatel na druhý straně otevřel v něčem, co mu můj výstup zobrazí jinak / zkomoleně. Tohle dělám hlavně u lidí, u kterých nemám info, v čem to budou otevírat. Originál souboru můžu dát případně přímo do PDF jako přílohu.

mike007:
Nikdo je nikdy nepotřeboval, dalo se bez nich obejít, tak proč by to nefungovalo dál.

Silné a hodně subjektivní tvrzení, ale snad k němu máš pádný důvod.

mike007:
Že verze03 má jen tři podmínky podmíněného formátování ještě neznamená, že se nedají další podmínky přidat jiným způsobem ...

No otázkou je, kolik % lidí umí v nižších verzích Excelu ve VBA ty podmínky nadefinovat. Podle mých zkušeností mizivé procento.

Tomina: Myslím, že by na instituci jako škola (nepíšeš jaká) měl být interní předpis, kde by bylo popsáno v jakých formátech se studentům materiály předávají. Pokud např. na učebnách jsou Office 2007, pak je používání nových formátů myslím ok. Každopádně by to mělo být sjednoceno. Jinak nevidím důvod pro používání nelegálního sw, pokud nepotřebuješ něco, co umí konkrétně jen aplikace od MS. Třeba OpenOffice.org ve verzi 3 umí s formáty docx, xlsx, pptx adalšími pracovat bez problémů. Samozřejmě, že 100% kompatibilitu ti to asi nezaručí.

Reklama
melior
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod melior » 03 pro 2008 11:53

Plus jak jsem zminil existuje Compatibility Pack pro Office 2003 - primo od MS, zadara, a umoznuje praci s novymi formaty souboru ve starsich Office.

Nehelde na to ze jestli u vas na skole poskytuji studijni materialy ve formatech DOC, DOCX, je to zverstvo te skoly. Za mych studentskych let se zasadne vsechno publikovalo v PDF, prip, PostScript; kdyz byly nejake sablony apod tak byly vzdycky ve 3 variantach - TeX, dot, OpenDocument Template
if (count(legs)==6) bug
else feature;

Dvě monarchie v nejednotné Evropě...
Dvě koloniální říše v neklidném světě 23. století...
Jaderné mocnosti s historií osmi vzájemných válek...
Federativna kraljevina Jugoslavija a Císařství České

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mike007 » 03 pro 2008 12:04

Zvěrstvo je, když někdo pošle XLSX, DOCX atd. člověku, který používá starší verze Office ...
O nějakém Compatibility packu též hromada lidí neví. Nevěděl jsem to ani já a to s Office pracuji téměř 18h denně!

A ještě větší zvěrstvo je, když někdo pošle Excelový dokument v PDF ...
Nejlepší hra je Excel!
Pravidla fóra PC-helpJak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy pište do fóra. Od toho tu je.

melior
Level 3.5
Level 3.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod melior » 04 pro 2008 12:33

mike: pouzivas 18 hodin denne? pak bys mohl vedet ze uplne stejne zverstvo bylo kdyz clovek s Office 2003 poslal dokument cloveku s Office 2000 - a neotevrel to protoze tam byly zase nejake zmeny. akorat ze se to podle pripony nepoznalo.

Osobne bych ten novy format oznacil za velky krok k lepsimu a dovolim si uvest nekolik objektivnich duvodu:
1. zalozen na XML - snadnejsi prenositelnost, zpracovatelnost softwarove (import / export do databazi apod.)
2. snadnejsi "zachranitelnost" dokumentu - muzes dokument rozzipovat, vymaznout z tama XML definujici vlastnosti tisku, formatovani apod, prip. obrazky, makra nebo jine objekty, a ciste data znovu zabalit a otevrit. polovina "poskozenych" dokumentu je vlivem prave spatnych formatovacich apod. vlastnosti
3. je to standard, je dukladne popsany a dokumentace je verejne dostupna - jednak opet lepsi a snadnejsi prace pro ruzne importy / exporty do DB a IS, druhak konecne slusna moznost aby ostatni vyrobci softwaru udelali solidni podporu pro ten format - viz podpora v OpenOffice 3.
if (count(legs)==6) bug
else feature;

Dvě monarchie v nejednotné Evropě...
Dvě koloniální říše v neklidném světě 23. století...
Jaderné mocnosti s historií osmi vzájemných válek...
Federativna kraljevina Jugoslavija a Císařství České

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mike007 » 04 pro 2008 14:28

Já neříkám, že nový Office není krok k lepšímu, to samozřejmě je krok k lepšímu. Jen se zde snažím říct, že je prasárna posílat dokument vytvořený v novější verzi někomu, kdo si to nemůže otevřít. Jak zde již bylo řečeno, ne každý má na nové Office a krást se taky nemá ...

O posílání Excelových dokumentů v pdf radši už mluvit nebudu, protože mi z toho rozčilením tepe žíla na čele.

Co se týče verze Office 2000. Ta už je svým způsobem mrtvá. Většina podniků již používá v.2003
Nejlepší hra je Excel!
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

MirekL
nováček
Stav:

Příspěvekod MirekL » 05 pro 2008 14:36

Moc to nechápu:
Proč používat starší verzi souborů, když si můžou
a) uživatelé starší verze nainstalovat výše zmíněný Compatibility Pack
b) může kdokoliv kdo nechce kupovat ani krást pořídit OO.o 3

Co máš proti zobrazení přesné podoby výsledku tabulky v PDF (poměr čtenářů/editorů je myslím celkem jasný) + možnost si otevřít xls nebo xlsx soubor přiložený k PDF v případě potřeby?
Přijde mi to lepší než poslat uživateli zkomolený nebo nefunkční soubor.

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mike007 » 05 pro 2008 16:46

MirekL:

a) zeptej se koho chceš, ale je mizivé procento, že ti někdo řekne, že o nějakém packu ví.
b) ve firmě si těžko můžeš jen tak něco nainstalovat. To samé platí pro pack.

Ty pořád píšeš o otevření dokumentu v pdf. Ale já ho nechci jen otevřít. Já ho také potřebuju editovat. Potřebuju, aby v excelovém dokumentu fungovalo všechno jak má. Fungovaly makra a vzorce. Jak tomu chceš docílit když takový sheet bude v pdf? Na pouhé prohlížení, dejme tomu, ale jinak určitě ne. Člověka, který by mi poslal excelový dokument v pdf bych okamžitě a s chutí poslal tam, kde slunce nesvítí, protože takový člověk evidentně moc rozumu nepobral ...
Naštěstí za těch 7 let co jsem v pracovním procesu jsem se z žádným takovým hlupákem nepotkal ...

Nejlepší cesta je poslat dokument v takové verzi, aby to ten druhý otevřel a mohl editovat. Office07 mají tu možnost uložit ve verzi 03, tak proč vymýšlet kraviny a převádět to do pdf, kde s dokumentem neprovedu vůbec nic a na čtení mi je k ničemu.
Nejlepší hra je Excel!
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

MirekL
nováček
Stav:

Příspěvekod MirekL » 05 pro 2008 18:20

Nerad bych vyvolal nějaký spor, který navíc nepatří do tohoto vlákna, ale stručně:
Do PDF můžeš připojit přílohu, stejně tak, jako to např. děláš s e-mailem. To neznamená, že by příjemce e-mailu nemohl přílohu e-mailu otevřít a editovat (i se všemi náležitostmi jak píšeš). Příloha PDF funguje obdobně.
PDF může zobrazit tvůj výsledek, do přílohy můžeš dát klidně xls i xlsx a nikoho to nebude obtěžovat (protože je to pořád jeden soubor) a nikoho ani neomezíš tím, že by nemohl soubor editovat resp. přišel o funkce Office 2007.

Jestli jsi možnost připojit k PDF přílohu neznal, tak doporučuju vyzkoušet i další možnosti PDF. Při tvojem pracovním vytížení by se ti to mohlo hodit ;-)

Hezký víkend

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mike007 » 05 pro 2008 18:58

Jsi na omylu. O možnosti vložit nějaký dokument jako přílohu do pdf dávno znám. Toto lze udělat i ve wordu, excelu, powerpointu. To co jsi ale napsal je snad vrchol všeho. Vzít xlsx dokument, který ten druhý nedokáže ve starší verzi office pořádně otevřit a vložit ho do pdf jako přílohu mu nijak moc nepomůže. Spíš bude kroutit hlavou nad tím, čeho všeho jsou lidi schopní. Jestli něco podobného někde aplikuješ, tak doufám, že nikdy nebudu s tebou spolupracovat, protože by mě asi brzy odvezli ...

Stále nechápeš, že je daleko jednodušší dokument uložit pro starší verze než vymýšlet nějaké takové hlouposti, které jsou naprosto k ničemu.

Jelikož by jsme si tu mohli vyměňovat názory ještě v novém roce, zamykám toto téma. Další spamování zde není potřeba. Máš-li ještě něco ke mě, uvítám SZ.

Taky přeji hezký víkend.
Nejlepší hra je Excel!
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

Zpět na “Kancelářské balíky”