Nejde formát disku
Nejde formát disku
Zdravim. Mam po tatkoj disk...má poškozený některý sektory v prostředku. Říkal jsem si že bych ho naformátoval, ale formát se zastavil na 47%. Nevíte někdo jak dokončit formát? Nejlepší by asi bylo zakázat vadné sektory nějakým programem (který by je i zjistil). HD Tune objevil tušim asi 4% sektorů vadných, což není moc a jak říkám je to v prostředku. Dík za pomoc 

Core i5 4570, 8GB DDR3, msi gtx1070 8GB, 240GB SSD Kingston, 550W Zdroj
Re: Nejde formát disku
Zkusil bych „rychloformát“ pomocí programu Fat32format.
Sice to udělá Fat32 (asi chceš NTFS), ale protože to formátuje v opravdu „zrychleném režimu“, je šance, že bude disk opravdu naformátovaný.
Pak bych zkusil nějaký program na zablokování vadných sektorů a potom buď konverzi na NTFS, nebo zrychlené formátování ve Windows jako NTFS.
Sice to udělá Fat32 (asi chceš NTFS), ale protože to formátuje v opravdu „zrychleném režimu“, je šance, že bude disk opravdu naformátovaný.
Pak bych zkusil nějaký program na zablokování vadných sektorů a potom buď konverzi na NTFS, nebo zrychlené formátování ve Windows jako NTFS.
Jaký program na zablokování vadných sektorů existuje? Zjistí si je sám nebo je nejdříve musím něčím zjistit?
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Doporučuji si pořídit nový disk. 4 % už je dost a vadné sektory mají tendenci se množit. Domnívám, že je to zbytečná práce.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Ikdyby měl takto fungovat například půl roku, bude to pro mě mít cenu
. Tedka mám 80Gb disk a s tímhle (ikdyby fungovalo místo 50Gb) je to pro mě dostačující. O ztrátu dat se nebojím...co potřebuju, to vypálim.

No já myslím, že i windowsowský chkdsk by to měl udělat
(Jestli se mýlím, tak mě nekamenujte. Jen mi – u přepínače /F – text „Opraví chyby na disku“ jiný smysl nedává, protože na obnovu dat z vadných sektorů je přepínač /R; leda by se pokoušel vadné sektory léčit, ale tomu nevěřím a bylo by to hazardérství.)
Každopádně k Picově radě se přidám – současné disky mají totiž schopnost přemapovávat vadné sektory samy od sebe;
pokud tam jsou vadné sektory, znamená to chybu firmware anebo že náhradní sektory už došly, a je tam tedy spousta vadných bloků.
(Jestli se mýlím, tak mě nekamenujte. Jen mi – u přepínače /F – text „Opraví chyby na disku“ jiný smysl nedává, protože na obnovu dat z vadných sektorů je přepínač /R; leda by se pokoušel vadné sektory léčit, ale tomu nevěřím a bylo by to hazardérství.)
Každopádně k Picově radě se přidám – současné disky mají totiž schopnost přemapovávat vadné sektory samy od sebe;
pokud tam jsou vadné sektory, znamená to chybu firmware anebo že náhradní sektory už došly, a je tam tedy spousta vadných bloků.
Tak jsem to (nejspíš) vyřešil...zrušil jsem minulý oddíl a nastavil nový (50Gb) a ten se naformátoval. Takže už asi problém nebude...prozatím. 

- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Kdo chce kam, pomozte mu tam. Nic jsi nevyřešil, však to poznáš.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Uvidím mno...kdyžtak se ozvu. zatím si na to hodim linux, trochu se v něm zaučím...na to mě bude disk stačit 
// Odeslal jsi omylem dvakrát, duplicitní mažu.
// Myloš

// Odeslal jsi omylem dvakrát, duplicitní mažu.
// Myloš
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 8
- 3229
-
od sabrik
Zobrazit poslední příspěvek
06 pro 2024 15:35
-
- 3
- 5070
-
od petr22
27 úno 2025 11:31
-
-
Reinstal Win 11 a formátování disku Příloha(y)
od Kemot » 06 říj 2024 18:53 » v Windows 11, 10, 8... - 7
- 3182
-
od šulda
06 říj 2024 20:58
-
-
- 3
- 1962
-
od Jirka88