Dobrý den, dnes se mi stala velice podivná věc, pracoval jsem pod win XP, měl otevřeno několik programů, včetně Paragon partition manager (jen jsem se díval na funkce programu), poté mi pc ve win zatuhl a musel jsem ho klasicky resetovat.
PC naběhl jen za BIOS až k černé obrazovce s výpisem HDD,pamětí,periferii, CD a dole pod tím pořád bliká cursor , dál se pc nehne,
když v BIOSU nastavím boot z CD nebo floppy tak se to zasekne na úplně stejném místě (černá obrazovka s výpisem naistalovaných periperiií), CD případně flopy jen problikne ale nezačne bootovat
když ale odpojím HDD ať už fyzicky odpojením kabelu nebo deaktivací v Biosu tak bootovaní z CD jede v pohodě a normálně mi naběhne HIRENs boot, akorát se nedostanu na HDD nebot je odpojen nebo deaktivován
zkoušel jsem všechny možné postupy, vyndání baterky,reset biosu, výměnu kablíků, přehazování master a slave atd
bohužel nemám druhý HDD na vyzkoušení jestli by to bootování z CD blokoval i jiný HDD
jsem už opravdu zoufalý, nedávno jsem měl menší problémy s základní deskou (ECS75S, občas přestala chodit integrovaná LAN karta)
mohlo by to divné chování způsobovat vadná deska? vadný HDD? nebo nějaká spojitost s resetem? nebo úplně něco jiného? třeba se někdo setkal s podobným problémem
předem děkuji za jakoukoli radu
Připojený HDD blokuje BOOT z CD
Re: Připojený HDD blokuje BOOT z CD
zkoušel jsi to nahodit v nouzovém režimu?
cicero:
Nesmysl – protože problémy dělá BIOS, zatímco nouzový režim jsou Windows, neboli až za BIOSem.
Albertus
Vítám tě na PC-HELPu.
Disk je PATA nebo SATA?
CD (DVD) je PATA nebo SATA?
Josu-li oba PATA, jsou na stejné kšandě, nebo koždý na své?
Máš v počítači ještě jiné disky (mechaniky)? (vyjma disketové)
Nesmysl – protože problémy dělá BIOS, zatímco nouzový režim jsou Windows, neboli až za BIOSem.
Albertus
Vítám tě na PC-HELPu.
Disk je PATA nebo SATA?
CD (DVD) je PATA nebo SATA?
Josu-li oba PATA, jsou na stejné kšandě, nebo koždý na své?
Máš v počítači ještě jiné disky (mechaniky)? (vyjma disketové)
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Vypadá to jako by "klekl" disk. Všechno co bych ti poradil už jsi udělal. Nezbývá než sehnat a zkusit jiný.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
HDD JE ZŘEJMĚ SATA, PŘIPOJENÝ 80 žilovou kšandou
CD klasicky 40 žilovou, každý má svůj vlastní kabel
jinde jsem vyčetl že by to mělo být vadnou deskou, i když nechápu proč bez připojeného HDD boot z CD jede v pohodě a s připojeným HDD se to kousne za BIOSEM na výpisu hardware
pokud fakt odešel disk tak jsem v pěkný bryndě
CD klasicky 40 žilovou, každý má svůj vlastní kabel
jinde jsem vyčetl že by to mělo být vadnou deskou, i když nechápu proč bez připojeného HDD boot z CD jede v pohodě a s připojeným HDD se to kousne za BIOSEM na výpisu hardware
pokud fakt odešel disk tak jsem v pěkný bryndě

- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Pokud je připojený 80 žilovou kšandou tak je ATA (PATA, IDE, EIDE)...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Je-li disk na 80žilové kšandě, je to PATA (IDE), protože SATA mají tenké kabely, ne kšandy.
Máš ještě nějaký disk, který bys na zkoušku připojil namísto tohoto konfliktního? Jde jen o to, jestli ti boot z CD blokuje tenhle konkrétní disk, nebo je-li chyba jinde.
Máš ještě nějaký disk, který bys na zkoušku připojil namísto tohoto konfliktního? Jde jen o to, jestli ti boot z CD blokuje tenhle konkrétní disk, nebo je-li chyba jinde.
tak mám VYNIKAJICI zpravu
problém byl způsoben poškozenou MBR na pevném disku, zřejmě nešťastná kombinace resetu a spuštěných programů při zamrzlém pc
v BIOSU jsem odpojil HDD , nabotoval z Hiren's BootCD 9.6 a náhodou tam narazil na GENIALNI programek Test Hard Disk Drive 1.0, který byl schopný detekovat HDD který byl v BIOSU vypnutý, pak tam byla možnost CLEAR MBR, tak jsem zkusil tuto destruktivní operaci a ejhle HDD už neblokoval boot z CD,
vedlejším produktem bylo že se mi hlásil jako totálně prázdný, což mi už šedivěli vlasy
ovšem zase mě zachránil Hiren's BootCD 9.6 a program Partition Table Doctor 3.5, kde jsem zkusil restore MBR, nevím odkud ten program vytáhl zálohu MBR nicméně po resetu disk naběhl v pořádku se všemi daty
nyní mě čeká dlouhá noc s NERO BURNING, po dnešních zkušenostech už vím že stačí pouhý blbý reset a člověk může přijít o celý HDD
problém byl způsoben poškozenou MBR na pevném disku, zřejmě nešťastná kombinace resetu a spuštěných programů při zamrzlém pc
v BIOSU jsem odpojil HDD , nabotoval z Hiren's BootCD 9.6 a náhodou tam narazil na GENIALNI programek Test Hard Disk Drive 1.0, který byl schopný detekovat HDD který byl v BIOSU vypnutý, pak tam byla možnost CLEAR MBR, tak jsem zkusil tuto destruktivní operaci a ejhle HDD už neblokoval boot z CD,
vedlejším produktem bylo že se mi hlásil jako totálně prázdný, což mi už šedivěli vlasy

ovšem zase mě zachránil Hiren's BootCD 9.6 a program Partition Table Doctor 3.5, kde jsem zkusil restore MBR, nevím odkud ten program vytáhl zálohu MBR nicméně po resetu disk naběhl v pořádku se všemi daty
nyní mě čeká dlouhá noc s NERO BURNING, po dnešních zkušenostech už vím že stačí pouhý blbý reset a člověk může přijít o celý HDD
Gratuluju k vyřešení.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Windows 11 update blokuje instalaci driverů. Příloha(y)
od kellne » 09 dub 2025 17:45 » v Windows 11, 10, 8... - 7
- 3978
-
od MonikaVavrova
Zobrazit poslední příspěvek
11 dub 2025 11:07
-
-
- 2
- 1824
-
od Luk4579
23 úno 2025 22:39
-
- 5
- 8506
-
od Stenatko
03 dub 2025 21:42
-
-
ASUS PRIME Z790-A WIFI - Intel Z790 + Samsung 990 PRO (Nefunguje Boot & Instalace Win 10) Příloha(y)
od Polkiking » 14 srp 2024 15:50 » v Problémy s hardwarem - 6
- 4672
-
od Zivan
15 srp 2024 09:16
-
Zpět na “Problémy s hardwarem”