Start USB klávesnice při startu PC a zvukový výstup Vyřešeno

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Start USB klávesnice při startu PC a zvukový výstup  Vyřešeno

Příspěvekod mike007 » 28 pro 2008 11:56

Ahoj chlapi,

Momentálně řeším dva problémy na které bych chtěl od někoho zkušeného dostat odpověď (řešení):

1)

Potřebuji, aby mi hned po zapnutí počítače fungovala USB klávesnice, tj. abych se pomocí ní mohl dostat do biosu, zrušit případnou kontrolu disku atd.
V biosu jsem zapnul USB legacy a stejně to nejde. Jediné co funguje je USB myš (wtf...?).

2)

Na počítači jsou dva audio výstupy, klasicky jeden vzadu a jeden vepředu. Audio výstupy vzadu fungují, jak pro sluchátka, tak pro mikrofon ... Přední panel ale nefunguje. Je potřeba nějaké nastavení v biosu? Jaké?

Předem díky za odpovědi :bigups:
mike007
Nejlepší hra je Excel!
Pravidla fóra PC-helpJak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy pište do fóra. Od toho tu je.

Reklama
mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Re: Start USB klávesnice při startu PC a zvukový výstup

Příspěvekod mmmartin » 28 pro 2008 12:19

Ad 2: Jsou přední výstupy spojené s základní deskou? Zvuková karta má většinou jednu sadu vstupů / výstupů, které jsou zapojeny tak, že (pokud jsou přední výstupy spojené s základní deskou) signál jde do předních konektorů, které jsou rozpojovací a přes ně prochází zpět na desku a z ní pak na zadní konektory. Pokud se do předního konektoru připojí např, sluchátka, přeruší se cesta zpět na desku a přestanou hrát reproduktory, píchnuté do zadního výstupu. Pokud přední konektory nefungují, je možné, že nejsou vůbec propojené s deskou a na desce je pouze propoj mezi odchodem do předního panelu a návratem z něj, přes který fungují pouze zadní konektory.
Přílohy
desdka.xls
(36 KiB) Staženo 49 x
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

Owner
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Owner » 28 pro 2008 12:23

2) Tyto audio výstupy/vstupy fungují v předu jenom v tom případě ,že je máš zapojené do desky.
Jinak kdyby si chtěl používat oba dva najednou (vzadu a vepředu),tak to není možné. Vždy ti pojede ten jeden. :bigups:

EDIT: Tak už si mě předešel , hold nemám nechávat rozepsané příspěvky ,když jdu obědvat :D .

1) Flash biosu si zkoušel? (na nejnovější verzi)
Fallout fan | HJT | MWAV | CCleaner | Provozuji Minecraft server Minecore.cz | Osobní blog
Notebook: Thinkpad X200s - 12", Core2Duo L9300, 9cell, 240GB SSD, 5GB DDR3
PC: AMD Phenom II X6 1055T, 12GB DDR3, AMD 6870, 500GB Seagate 7200.12

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 28 pro 2008 12:28

Ad 1)
Abys mohl s klávesnicí do BIOSu, musíš to v BIOSu povolit.
Jenže jak se tam dostat, když to není povolené, hm?
Půjčit si od někoho klávesnici s konektorem PS2, nebo si půjčit (případně koupit) redukci PS2/USB.

Kde to pak v BIOSu najdeš – jak v kterém, ale určitě najdeš.
Například Kapesní přehled od J. Horáka uvádí tuto volbu pod Integrated Peripheral jako USB Keyboard Support.

Owner: Flashovat BIOS kvůli podpoře USB klávesnice? Pitomost.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 28 pro 2008 12:39

mike007 píše:V biosu jsem zapnul USB legacy a stejně to nejde.

To nebude ono – podle výše uvedené knihy ta volba znamená podporu starších USB myší a klávesnic.

zao
Level 6.5
Level 6.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod zao » 28 pro 2008 12:44

já se zas při zapojování zvuku setkávám s tím pokud je integrováná zvukovka že zapojím na desce HD Audio konetktor od předních výstupů do desky tak nejde zvuk a potom v biosu musím zapnout HD Audio a nebo to můžeš přepojit na ten druhej konetkor co vede od výstupů ve předu a nemusíš nic přepínat v biosu většinou bývá jako druhej v pořadá tj. po HD Audio

doufám že to je srozumitelný
Jsem tu abych vám poradil s výběrem jakéhokoliv HW a klidně vám udělám sestavu na míru za peníz jakej si řeknete a samozřejmě pomůžu i z něčím jiným když budu vědět.

cicero
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod cicero » 28 pro 2008 13:11

nevím teda co máš za desku a bios ale zkus v Integrated Peripherals zapnout pokud to tam teda máš ..USB keyboard Support a potom v Power Management setup zapni Power On By keyboard....zadej ...Any key.....to znamená že PC budeš startovat libovolnou klávesou....tak bude možná makat klávesnice hned po zapnutí
Zvuk spíše nastav přímo v software zvukovky já to mám takhle
zvukovka.jpg

Owner
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Owner » 28 pro 2008 13:46

Myloš píše:Ad 1)

Owner: Flashovat BIOS kvůli podpoře USB klávesnice? Pitomost.

Pokud má jeden z nejstarších BIOSŮ ke své desce ,tak ten BIOS ho třeba neobsahuje.
Proč by se jinak asi vyvíjely nové BIOSY ,kdyby nepřidávaly další funkce ,podporu procesorů a nevylepšovaly výkon PC :idea: ? :bigups:
Fallout fan | HJT | MWAV | CCleaner | Provozuji Minecraft server Minecore.cz | Osobní blog
Notebook: Thinkpad X200s - 12", Core2Duo L9300, 9cell, 240GB SSD, 5GB DDR3
PC: AMD Phenom II X6 1055T, 12GB DDR3, AMD 6870, 500GB Seagate 7200.12

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 28 pro 2008 16:28

Owner: Tady bych řekl, že střílíš naslepo. To by musel být opravdu, ale opravdu stařičký BIOS, protože tohle umožňovala už i deska Kudoz 7E/333 od QDI (mám ji ještě schovanou), deska z roku v nejlepším případě 2002.
Mimochodem – znáš nějakou desku, která původně vstup z USB klávesnice neumožňovala, ale po update ano?

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mike007 » 28 pro 2008 20:54

Díky všem za komentáře.

Vzadu jsou audio konektory z integrované zvukovky a vepředu je akorát nějaký panel, ze kterého vede kabel, který co jsem letmo koukal byl zapojený kamsi do desky. Zítra až se k tomu počítači dostanu, podívám se na to a případně dodám fotky a model desky. O tom, že může fungovat jen jedna strana též dávno vím. Snažím se právě o to, aby šly výstupy na přední straně počítače. Ty vzadu prý nejsou tak důležitý.

Co se týče toho USB. V Biosu USB keyboard Support opravdu není. Ani Power On By keyboard tam nelze najít. Vím to, protože jsem obě tyto možnosti hledal. Klávesnici s PS/2 shánět nemusím, protože jich doma mám asi šest. Kdybych ji neměl k dispozici, do biosu bych se přeci nedostal... ;) Takže jediné řešení je flashovat Bios?
Nejlepší hra je Excel!
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 28 pro 2008 21:56

Jestliže v současném BIOSu opravdu není možné povolit vstup z USB klávesnice (pak by mě opravdu zajímalo, z kterého roku ta deska je) a jestliže nová verze BIOSu tuto volbu přináší, pak samozřejmě update BIOSu pomůže.

Spíš bych ale řekl, že tam ta volba bude, akorát pod jiným jménem. Hledal jsem a našel následující:
http://www.microsoft.com/whdc/archive/usbcompat.mspx píše:Enable/disable USB host controller – USB keyboard and mouse will not work during boot phases.
Enable/disable legacy USB support – USB keyboard should work during POST (except for some early BIOS implementations). However, neither USB keyboard nor USB mouse will work during other phases controlled by the BIOS.

http://bonusweb.idnes.cz/hardware/jak-nastavit-bios-pocitace-d01-/clanek.A070408_bios130408_bw.idn píše:Připojíme klávesnici a z hlavní nabídky vybereme položku ADVANCED CHIPSET FEATURES. Poté vyhledáme položku USB Keyboard support. Pokud zde nastavíme hodnotu Enabled, BIOS zařídí, že se klávesnice připojená přes port USB bude až do startu systému tvářit, jako by byla zapojena na PS2. S takovouto klávesnicí již pracovat můžeme i bez Windows například pokud budete chtít na vlastní kůži vyzkoušet staré prostředí MS-DOSu.
Takže tady to není pod Integrated Peripheral, nýbrž pod Advanced Chipset Features.

http://www.debian.org/releases/stable/amd64/ch03s06.html.cs píše:Pokud nemáte k dispozici standardní AT klávesnici, ale pouze USB model… Hledejte položky jako „Legacy keyboard emulation“ nebo „USB keyboard support“.

Na základě těchto odkazů bych ti doporučil nejprve opravdu podrobně projít veškerá zákoutí BIOSu a hádám, že kýženou volbu nakonec najdeš.

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mike007 » 28 pro 2008 22:15

Ale ano, našel jsem USB legacy support (píšu o tom hned v prvním příspěvku), nastavil jsem to na ENABLED a klávesnice stejně nefunguje. Takové to jednoduché věci jsem prošel. Nejsem nováček co se týče výpočetní techniky...
Musí v tom být něco jiného. Deska bude stará tak 5-6 let, víc ne.
Asi to vyřeší aktualizace biosu nebo ještě mrknu na desku, zda to nebude chtít někde jumperovat.

Každopádně zítra zjistím model desky, verzi biosu a dám vědět.
Zatím všem díky.
Nejlepší hra je Excel!
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Start bez klávesnice
    od zik9 » 06 čer 2025 14:12 » v Windows 11, 10, 8...
    2
    1702
    od zik9 Zobrazit poslední příspěvek
    07 čer 2025 12:38
  • Překousané kabely reset sw, tlačítko start na case
    od Speedhack » 22 kvě 2025 00:04 » v Problémy s hardwarem
    12
    4824
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    29 kvě 2025 09:07
  • Pc někdy při startu nedetekuje dvd mechaniku
    od Luk4579 » 30 dub 2025 20:22 » v Problémy s hardwarem