Seagate SATA 500GB HDD - Zabraňuje bootovani

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Roztog
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Seagate SATA 500GB HDD - Zabraňuje bootovani

Příspěvekod Roztog » 05 led 2009 18:59

Zdravim všechny.

Mám motherboard Gigabyte GA 56S-S3, Dual Core Athlon 64 4800+, Gforce 8800GT, 2 DDR2 800 RAM moduly a 3 HDD (200GB ATA, 250 a 500 GB SATA).

Objevil se u mne následující problém.

Zapnul jsem počítač který před pár hodinama bez problémů fungoval a zmrznul na logu Gigabyte (nebral ani přechod do BIOSu ani jinou z funkcí tý desky), zkusil jsem restart.. nic. Zkusil jsem postupně vyndat DDR moduly, nic. Zkusil jsem jumperem restartovat nastaveni BIOSu.. nic. Až když jsem vyndal ten 500GB disk, normálně se počítač nabootoval z tý 250tky. (Zkusil jsem tu 500ku bootovat ze stejnýho kabelu jako tu 250tku a ten samej problém.)

Takže závěr je ten, že se ten počítač nechce nabootovat dokud je ta 500ka jakkoliv připojená. Zkusil jsem na ní dát pin kterej omezuje přenos. rychlost na 1/2 a žádná změna. Ten disk se normálně točí a ani necvaká, když je zapojenej. A ani dřív nic nenasvědčovalo tomu, že by byl nějak poškozenej.

Takže, je nějaká možnost, že by to bylo něčim jiným než požkozeným HDD? Né že by byla požkozená motherboard o tolik lepší, ale mám na tom disku asi 400 GB dat o který bych nerad přišel. A kdyby ne, nevíte orientační cenu za data restore takovýhleho rozsahu, pokud je to vůbec možný? :-(
Naposledy upravil(a) Roztog dne 05 led 2009 22:46, celkem upraveno 1 x.

Reklama
hroch123
Level 4
Level 4
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Seagate SATA 500GB HHD - Zabraňuje bootovani

Příspěvekod hroch123 » 05 led 2009 19:31

zapoj ten 500 hdd v jiným pc, pokud to bude stejné tak bohužel, pokud ne, tak si zazálohuj data
PC XT 8086, 640 Kb ram, 20mb hdd, Hercules monochrome, 14" Philips monochrome, 5/4 fdd 360kb.

Weslo
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Weslo » 05 led 2009 20:47

1GB stojí 8000,- - 25000,- podle poškození disku
E2180 | DFI LP UT ICFX 3200 TR2/G | 2x 1GB DDR2 800Mhz A-Data | ASUS HD 3650 512MB | WD 200GB | Corsair VX450 450W | Windows Vista Ultimate
Intel Little Falls 2 | 256MB DDR2 | 2x400GB | Fortron 250W | FreeNAS

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 05 led 2009 21:33

Nějak tomuto nerozumím: "(Zkusil jsem tu 500ku bootovat ze stejnýho kabelu jako tu 250tku a ten samej problém.)". Píšeš, že první je ATA a druhý SATA, tak jak jsi je mohl dát na stejný datový kabel.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Roztog
nováček
Stav:

Příspěvekod Roztog » 05 led 2009 22:36

Je tam 200 ATA, 250 SATA a 500 SATA... myslel jsem tím, že kabelem to neni, protože když přes ten samej kabel bootoval tu 250tku tak v pohodě.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Seagate SATA 500GB HDD - Zabraňuje bootovani

Příspěvekod Pic » 05 led 2009 23:54

Na kterým disku máš vlastně systém?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!

Roztog
nováček
Stav:

Příspěvekod Roztog » 06 led 2009 15:48

Systém mam na obou dvou SATA discích. Jak na 500 tak na 250. Právě pro tyhle případy, když se něco podělá.

Ale řek bych, že tohle bude spíš hardwarovej problém... Celej počítač zmrzne ještě před začátkem bootovaní. Takže z toho disku ani nemůžu přetáhnout data. Když je připojenej, nedá se to nabootovat ani z tý 250tky. Když ho odpojim, normálně ta 250tka naběhne.

Odstraněny zbytečné citace. Pic

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 06 led 2009 16:07

Nevím proč cituješ, když na to bezprostředně (na předchozí příspěvek) odpovídáš. Jen to roztahuje topic.
Vím, že na některých fórech se to užívá, ale zde používáme je tehdy, když je opravdu potřeba.
K věci - disk má pravděpodobně poškozenou elektroniku. Můžeš zkusit to zjistit pokud jemně na disk položíš prst (při spouštění)
a neucítíš mírné chvění roztáčení disku, tak je pravděpodobně vadná elektronika. Jinak se disk chová,
je-li chyba v poškozeném záznamu na disku. Poškozená elektronika - disk se netočí - je v podstatě neopravitelná.
Jen speciální firmy jsou schopné stáhnout uložená data, ale za drahé peníze. Ve druhém případě lze data, alespoň
částečně zachránit speciálními programy, jsou ale placené. Např. R-Studio, nebo GetDataBack a další, ale zachráněná data je třeba ukládat na jiný disk.

Roztog
nováček
Stav:

Příspěvekod Roztog » 06 led 2009 17:44

Fajn díky za info.. už jsem na ty citace zvyklej od jinud. Každopádně ten disk se točí, když je zapojenej.. asi je to problém čistě toho disku. Jen jsem chtěl vědět, jestli nenapadá někoho něco jinýho.

Existuje nějakej způsob jak ten disk zapojit až po startu windows tak, aby ho ten počítač našel? Nejsem expert ale mám dojem, že nabootovanej windows na zapojení disku nereaguje.

Koja
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Koja » 06 led 2009 17:53

Nabootovanej windows na zapojení disku možná nereaguje, ale zapojenej disk na něj reaguje ve většine případů docela dobře .. tím, že si ho krásně odpálíš :lol:
Disk ani žádná jiná vnitřní součástka PC (HDD, RAM, CD/DVD-ROM, ...) se NIKDY nezapojuje za chodu počítače :mad:

// Jestli si to už zkoušel, tak se nedivím, že nefunguje a můžeš ho s klidným srdcem vyhodit :)
Everybody lies so don't trust anyone. :)

hroch123
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod hroch123 » 06 led 2009 17:55

nejjednodušší způsob je disk vzít a dát ho úplně do jinýho pc a zkusit ho, už jsem to psal, tak to zkus
PC XT 8086, 640 Kb ram, 20mb hdd, Hercules monochrome, 14" Philips monochrome, 5/4 fdd 360kb.

Roztog
nováček
Stav:

Příspěvekod Roztog » 06 led 2009 18:08

Já ten disk za chodu zapojovat nezkoušel.. zas takovej technickej antitalent nejsem.

No každopádně to zapojení do jinýho počítače mě taky napadlo, bohužel můj druhej počítač podporuje jen ATA disky, tak čekám co na to řekne známej ze servisu.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • SATA disky idú všetky na SATA 2 nie na SATA 3
    od Laces » 10 dub 2025 10:13 » v Problémy s hardwarem
    6
    3310
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    10 dub 2025 19:50

Zpět na “Problémy s hardwarem”