Své výpalné chtějí i zvukaři

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Své výpalné chtějí i zvukaři

Příspěvekod Myloš » 18 led 2009 21:19

mmmartin píše:Komu kolik plyne samozřejmě není OSA oprávněna sdělovat.
Ale to je imho špatně. Nejde mi o závist, toho jsem opravdu dalek, ale jestliže někdo nakládá s takto vybíranými penězi, pak si myslím, že mi do toho něco je.
Krom toho se mi těžko věří tomu, že za rok 2007 vybrali jen 705 330 korun; odhadem kolik se jenom vybralo z výpalného za datové nosiče, když za jednu 2gigovou flashku (v roce 2007 běžný obchodní artikl) měli 28,56?
I kdyby se v celé ČR za celý rok 2007 prodalo jen 10 000 2GB flashdisků, výpalné z nich by činilo 285 600.
Kde je výpalné za další nosiče, peníze z veřejných produkcí, peníze z televizí v restauracích, peníze za televize v hotelových pokojích… Zkrátka se mi tomu číslu opravdu těžko věří.

Kdyby zveřejnili, od koho kolik vybrali a kolik komu zaplatili, byla by pak opravdu jednoduchá kontrola.
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

Reklama
karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 19 led 2009 15:24

Souhlasím, že poplatky zvukařům jsou poněkud zvrácené (i když v tomto bodu jdu trochu i proti sobě :wink: ). Nicméně se vrátím k OSE. Opravdu si myslíte, že jsou tak silnou loby, která nemusí finančnímu úřadu dokladovat své příjmy a výdaje? To je ta veřejná kontrola. Pokud bychom to chtěli zpochybnit, musíme mít důkazy, nikoli doměnky a pokud důkaz nemáme...
Pokud truhlář udělá stůl, dostane zaplaceno. Pokud muzikant, pro příklad David Koler, složí hitovku, kterou složí pro sebe a tato hitovka se hraje v rádiích a kopírují jí jiné kapely, jak mu za to zaplatit? On jí neskládal na smlouvu o dílo a určitě ne, aby jí dal druhým zadarmo, vždyť se tím živí a ti druzí by bez poplatků OSE jen bezplatně parazitovali na jeho talentu a schopnostech. A o tom ty poplatky jsou.
Neobhajuji poplatky z prázdných nosičů, ale jednou naši námi volení přijali zákon, který to tak stanovil, tak to tak je. A pokud se nám zákon nelíbí, nenadávejme tomu, komu vyhovuje, ale těm kteří jej vytvořili. Minimálně jim předložme stejně silné argumenty, proč by tomu tak nemělo být. Jinými slovy všichni brečí dobře, ale na úplně blbém hrobě (dokonce na jiném hřbitově).
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

rockforpeople
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod rockforpeople » 19 led 2009 16:20

Magnat píše:Tak máme tu další "volavku". No dokuď budeme platit organizacím jako OSA nesmyslné poplatky a dokuď bude zábavní průmysl bezohledně rejžovat velké prachy, tak se bude stahovat ve velkém. Až si budu moci stáhnout album kapely "za euro", tak už takových zákonů nebude třeba.

A co myslis ze bude driv?Prestane se stahovat nebo začnou hrát umělci za hubičku? Ani jedno se není v Čechách proveditelný, je to uzavřenej kruh, kde jeden hází vinu na druhýho a "brání" svý zájmy....nikam to nevede....
Intel Core 2 Quad 6600 4x2.4, Asus P5K Deluxe, 2x2GB A-Data 800mhz DDR2, Ati x1900xt 512 MB DDR3, Samsung 750 GB, Kworld DVB-T atd atd

Magnat
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Magnat » 19 led 2009 17:44

No neříkám, že to je proveditelné během krátké doby, ale je. Za prvé většina peněz, které ty zaplatíš ani muzikantům nejde, nejvice vydělávají manageři. Neříkám, že jich není třeba, ale zase ne až tolik. Za druhé, nevadí mi za CD s vyšší kvalitou nahrávky a bookletem zaplatit více ( to znamená 100 až max 300 za speciální edici), ale většinou mi stačí stažená muzika v komprimovaném formátu 320. A za tu tolik platit snad nemusím ne? Tam neplatím za médium, neplatím za reklamu (teda aspoň já si ji nevyžádal) a neplatím za distribuci (odpadávají manageři a distribuční společnosti). Tedy platím muzikantovi a nahrávací společnosti + řekněme poplatky za web a nebo i distribuci přes net, ale ta je mnohem levnější než její dnešní konkurenti. Tím pádem se dostaneš na to 1 až 2 eura za album. To samé se dá naposat i o knížkách, ale tam je ještě problém s drahými cyberbooky. Stejně i tak spoustu peněz utratím za konzerty a reklamní předměty (oblečení apod).

Třeba jako inspirace by mohl posloužit tento článek.
"Pro zdravé jsou největším nebezpečím nemocní, silným hrozí zkáza nikoli od silnějších,nýbrž od těch nejslabších"

-Friedrich Nietzsche-

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 19 led 2009 19:26

Myloš píše:
mmmartin píše:Komu kolik plyne samozřejmě není OSA oprávněna sdělovat.
Ale to je imho špatně.
Kdyby zveřejnili, od koho kolik vybrali a kolik komu zaplatili, byla by pak opravdu jednoduchá kontrola.

Tobě by nevadilo, kdyby tvůj zaměstnavatel vycedulil na internetu, kolik dělá tvůj měsíční plat? Mně tedy ano (v případě vycedulení mého platu :smile: ). Už z principu nikomu není nic do toho, jaká je moje měsíční mzda, stejně tak jako mně není nic do toho, jaká je ta tvoje. Ochranné svazy zveřejňují kolik vybraly, kolik z toho rozdělily mezi své "klienty", kolik padlo na režii a kolik uložily do rezervního fondu. Ale jaký podíl z té rozdělené částky připadne jednotlivým konkrétním osobám, do toho skutečně nikomu nic není.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 19 led 2009 19:36

Je vidět, že v diskusi padají jablka a hrušky do jedné ošatky a až na drobné vyjímky diskutující nevědí co vlastně ochranné svazy autorské jsou, koho a proč zastupují a že se nejedná o české specifikum, ale běžnou celosvětovou praxi, možná blbou, ale jedinou fungující. Já osobně jsem pro "vyřešení"...

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 19 led 2009 19:39

mmmartin: Poplatky od OSY nejsou měsíčním platem skladatelů. Jestliže opravdu vybrali za rok jen 700 tisíc (a z toho 100 tisíc padlo na náklady), pak je (při počtu skladatelů) vůbec otázka, jestli má provoz takové organizace vůbec smysl. S takovým hospodařením by bylo opravdu s podivem, kdyby někomu za rok zaplatili víc jak 20 000 – a v takovém případě by mi vůbec (být tím vypláceným) nevadilo, kdyby údaje o mé odměně byly veřejné.
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 19 led 2009 20:02

Tobě by nevadilo, kdyby někdo vycedulil na internetu, kolik dělají tvoje příjmy? Mně tedy ano (v případě vycedulení mých příjmů. :smile: ). Už z principu nikomu není nic do toho, kolik si vydělám, stejně tak jako mně není nic do toho, kolik si vyděláš ty.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 19 led 2009 20:21

mmmartin:
Asi jsem se špatně vyjádřil.
Pokud by někdo vycedulil, kolik měsíčně pobírám od svého zaměstnavatele a pokud by někdo vycedulil, kolik dostanu od OSY není totéž.
Jestliže platí čísla, která OSA uvádí, pak by skladatel žijící pouze z těchto poplatků velice brzo umřel hlady.

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 19 led 2009 21:00

Proč to není totéž? To, co je pro tebe zaměstnavatelem pravidelně vyplácená mzda, je pro autora platba, kterou mu poukazuje OSA. V obou případech je to odměna za vykonanou práci. Je otázka, do jaké míry je ta či ona odměna spravedlivá, resp. do jaké míry jsou spravedlivá pravidla, na základě kterých je výše té či oné odměny stanovována. To už je ale zcela jiná zahrádka.

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 20 led 2009 16:31

Jen tak mimochodem, kamarád ("objevitel" Dana Bárty) pobírá na tantiémách cca 20.000 měsíčně. Respektive, když se ten měsíc Bártič hodně hraje :lol:
Myloši, přečti si ještě jednou ročenku OSA za rok 2007 a podívej se na poznámku nad tabulkami. Je tam napsáno v tis. korun. Pak je snad každému jasné, že pokud vyplatila OSA autorské odměny ve výši 508 482, nejedná se o půl mega, ale půl miliardy. A to vše rozděleno mezi 5 849 nositelů autorských majetkových práv, dělá pro mnohé z nich slušný měsíční příjem a do toho opravdu nikomu nic není.

rockforpeople
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod rockforpeople » 20 led 2009 16:46

Teda ne ze bych tu rozvahu OSy četl, ale evidentne by si tu nekdo mel zopakovat zaklady ucetnictvi....mno nic zpatky k tematu...zvukarum rozhodne rikam ne!za sebe osobne si myslim, ze rozhodne nemaji pravo pozadovat zadnou financni kreaci za to, ze se jednou na necem podileli....jak uz tu padlo....to by se muselo platit i divakum atd atd...jine nazory...
Intel Core 2 Quad 6600 4x2.4, Asus P5K Deluxe, 2x2GB A-Data 800mhz DDR2, Ati x1900xt 512 MB DDR3, Samsung 750 GB, Kworld DVB-T atd atd

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”