SATA RAID 0 - Western Digital

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

MikeMaster
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

SATA RAID 0 - Western Digital

Příspěvekod MikeMaster » 10 bře 2009 15:50

Shodou okolností jsem si včera pořídil stejný disk jako už instalovaný v mém současném PC. Jedná se o Western Digital 320GB, SATA, 16MB Cache. Jediné v čem je rozdíl mezi disky je revize. Ale zrovna u tohoto kusu znamená novější revize pouze jednu plotnu, za to starší revize plotny dvě. Ale pokud se nemýlím, na funkčnost RAIDu by to nemělo mít žádný vliv.
Jde o to, že mě napadlo, že bych mohl stejných kusů HDD využít a poprvé vyzkoušet diskové pole RAID. Po přečtení několika článků a recenzí zabývajících se problematikou RAID, se mi nejvíce zamlouval typ RAID 0, kvůli narůstu rychlostí zapisování a čtení. Riziko s tím spojené jsem ochoten akceptovat, protože doposud jsem pracoval vždy s jedním diskem a ten když by se podělal, tak je taky všechno pryč.
Ale protože nemám doposud žádné praktické zkušenosti s tímto zapojením, tak bych měl pár dotazů, an které jsem zatím nenašel odpověď.
1) V počítači používám už rok starší z HDD. Je rozdělený na 2 části, 60GB pro OS a programy a 260GB pro zbylá data. Systém souborů NTFS, OS Win XP SP3. Prostě Standard. Jenže nevím, pokud bych chtěl připojit druhý disk a zprovoznit RAID 0, jestli je potřeba mít oba disky čistě naformátované nebo jestli naopak můžu připojit druhý disk a zapnout RAID 0 bez jakéhokoliv formátování původního (staršího HDD s OS) disku.

2) Zajímalo by mě, jestli je možné, aby RAID 0 fungoval pouze s novým diskem a třeba jen s jedním oddílem od staršího disku. Jestli lze zprovoznit RAID 0 na dvou a více stejných HDD pouze u vybraných oddílů těchto disků ?

3) Pokud všechno půjde dobře a RAID 0 zprovozním, jak se projevuje to zapisování a čtení z více disků najednou přímo na souborech a složkách disků ??? Když budu chtít uložit nějaký soubor z internetu cca o velikosti 1GB do nějakého konkretního adresáře, tak kde vlastně fyzicky ten soubor bude ??? Část na jednom a část na druhém ? A kam se ta automaticky zvolená část ukládá na ten nový disk ??? Logicky mi přijde, že tam pak musí být hroznej bordel na discích, tak abych se v tom vyznal.

Zatím vše, snad budete vědět... :D
PS: Desku mám ASUS MN2 SLI Deluxe, tam by s RAIDem taky neměl být problém...
MB: ASUS M2N SLI Deluxe
CPU: AMD Athlon 64 X2 4000+(@2520Mhz)
VGA: ATi Sapphire Radeon X1950Pro(@GPU 621Mhz, MEM 770Mhz)+Accelero S1 Rev.2
RAM: 2x1GB A-Data EE 800+(@840Mhz, CL 4-4-4-12)
HDD: 2xWD Caviar 320GB SATA 16MB
DVD: LG-DVD RW
CASE: Acutake-Acu BlueLine ROHS
POWER: Fortron Blue Storm II 400W

Reklama
zao
Level 6.5
Level 6.5
Stav:
Kontakt:

Re: SATA RAID 0 - Western Digital

Příspěvekod zao » 10 bře 2009 17:47

1) musíš začít od znovu teda oba naformátovat v biosuva nastavid požadovaný raid pole a nainstalovat win protože jak si četl tak kůli rychlosti se část dat zapisuje a na jeden a část na druhej
2)teoreticky by to mělo být ale větší disk by se zmenšil na kapacitu menšího
3) teoreticky by rychlost zápisu a čtení měla vzrůst 2x proti jednomu HDD ale v praxi tom utak není lae i tak se rychlost rapidně zvýší a poznáš při práci se soubory a vůbec při načítání winů programů atd...nikdy sem to neviděl běžet v praxi ale myslím že v pc by se ti měl zobrazovat jenom jeden disk který by šlo zase teoreticky rozdělit no prostě musíš experimentovat
Jsem tu abych vám poradil s výběrem jakéhokoliv HW a klidně vám udělám sestavu na míru za peníz jakej si řeknete a samozřejmě pomůžu i z něčím jiným když budu vědět.

Unholy
Level 3.5
Level 3.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Unholy » 10 bře 2009 18:39

1) disk uvidíš jenom jeden, ale s kapacitou obou disků...
2) Budeš na 90% potřebovat při reinstalaci systému (pokud máš XP) disketu s driverem pro ten RAID řadič co máš. Po nabootování z CD budeš mačkat F6 před tím než se začnou zavádět ovladače
3) riziko poruchy raid 0 pole je ještě dvakrát větší než u jednoho diku.. Pokud odejde jen jeden, můžeš se rozloučit s daty na obou
Jsi-li bez miny, hoď kamenem...
V nebi je lepší vzduch, ale v pekle lepší společnost :twisted:

MikeMaster
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod MikeMaster » 10 bře 2009 18:47

Hm, tak do toho reinstalu zatím nepůjdu... vše potřebné kromě času bych měl... ale až bdue reinstal OS nezbytný, tak ten RAID 0 zkusím, abych poznal rozdíl... Ale zatím díky :wink:
MB: ASUS M2N SLI Deluxe
CPU: AMD Athlon 64 X2 4000+(@2520Mhz)
VGA: ATi Sapphire Radeon X1950Pro(@GPU 621Mhz, MEM 770Mhz)+Accelero S1 Rev.2
RAM: 2x1GB A-Data EE 800+(@840Mhz, CL 4-4-4-12)
HDD: 2xWD Caviar 320GB SATA 16MB
DVD: LG-DVD RW
CASE: Acutake-Acu BlueLine ROHS
POWER: Fortron Blue Storm II 400W

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • SATA disky idú všetky na SATA 2 nie na SATA 3
    od Laces » 10 dub 2025 10:13 » v Problémy s hardwarem
    6
    3266