Dotazy začínajícího programátora

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

!_UK@$
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Dotazy začínajícího programátora

Příspěvekod !_UK@$ » 31 bře 2009 20:37

Zdravím,
chtěl bych se naučit základy programování, a na doporučení jednoho uživatele z tohoto fóra jsem si pořídil Učebnici jazyka C od Pavla Herouta. No a chtěl bych vás poprosit o rady. Budu sem průběžně psát dotazy, co mi není jasný. Děkuju moc. A ještě upozorňuju: jsem uplnej NOOB, tak mějte prosim strpení.

Pro začátek: Co to jsou datové typy? Co je to char, int, float?
CPU: AMD Athlon A64 X2 6000+ & Cooler Master Hyper 212, MB: Gigabyte GA-MA790X-DS4, GPU: ATI Powercolor Radeon HD4850 512 MB & Accelero S1 rev.2, RAM: A-DATA DIMM 4096MB, HDD: Samsung SpinPoint F1 640 GB, Zdroj: Enermax Pro 82+ 425W, OS: Windows XP Professional

Reklama
Tomina
Level 5.5
Level 5.5
Stav:
Kontakt:

Re: Dotazy začínajícího programátora

Příspěvekod Tomina » 31 bře 2009 20:41

Tak na tvé dotazy výborně odpoví Google, popř. Wikipedie, či každá lepší knížka o programování. Je to základ, čili nechtěj po nás, abychom ti psali, že 1+1 jsou dvě..tento a další podobné dotazy si zvládneš určitě najít sám..
Sem přijď jen s příklady, které ti nejsou jasné či ti hází chybu..omáčku kolem toho se nauč prosím samostudijně..

!_UK@$
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod !_UK@$ » 31 bře 2009 20:46

Já vim že mi na to odpoví google, ale to bys moh říct o všem co tady na fóru je. Prostě myslel jsem, že by jste mi to mohli usnadnit, abych každou blbost nemusel sáhodlouze hledat přes google. Třeba představ si, že by se někdo chtěl naučit počítat, a hledal by na googlu, jak na to. Třeba se najde někdo jinej, komu nebude dělat problém odpovědět pár větama na nějaký otázky.
Naposledy upravil(a) !_UK@$ dne 31 bře 2009 20:49, celkem upraveno 1 x.
CPU: AMD Athlon A64 X2 6000+ & Cooler Master Hyper 212, MB: Gigabyte GA-MA790X-DS4, GPU: ATI Powercolor Radeon HD4850 512 MB & Accelero S1 rev.2, RAM: A-DATA DIMM 4096MB, HDD: Samsung SpinPoint F1 640 GB, Zdroj: Enermax Pro 82+ 425W, OS: Windows XP Professional

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mike007 » 31 bře 2009 20:48

Nic proti tomuto fóru a jeho uživatelích, chraň bůh, ale přeci jenom mistry programování najdeš zde: http://programujte.com/ Ptal bych se být tebou spíše tam.
Nejlepší hra je Excel!
Pravidla fóra PC-helpJak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy pište do fóra. Od toho tu je.

CZechBoY
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod CZechBoY » 31 bře 2009 20:53

datovej typ třeba integer, flot, boolean a další, vybíráš podle využití, ale to by v tý knížce mělo být napsané...
takže třeba integer ten je v jazyce C 32tisíc plus/minus myslim, takže datová hodnota nabývá hodnot od -32tisíc do 32tisíc v plusu
takže to se třeba nevyužívá, když ta proměnná udává např. věk, to je lepší datový typ byte, ten nabývá hodnoty až 255, takže zabírá méně prostoru v paměti
ještě něco ?
jinak delkarace proměnné bylo v C++ myslim nějak int "proměnná" kdy "promměnná" si dáš třeba x takže pak to je int x, nebo bool x atd.

jina na programujte.com teďka studuju taky, dobrej web, ale maj tam někdy chyby, myslim grafický nebo překlepy ;)
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW

!_UK@$
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod !_UK@$ » 31 bře 2009 20:55

Jo tak dík. V tý knížce to právě nebylo.

!_UK@$
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod !_UK@$ » 02 dub 2009 19:09

Tak mám další dotaz, nějak se mi zatim nepodařilo zjistit, co má za význam to "int", který se píše před hlavním programem "main". A potom proč jsou za tim závorky "()"? Díky za ochotu a trpělivost.

Stene
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Stene » 02 dub 2009 22:03

Strýčet google to ví.. Obrať se na něj.. Hledej, hledej a čti..

!_UK@$
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod !_UK@$ » 03 dub 2009 07:09

Prosím, pište sem, jenom pokud chcete poradit. Chytračení se strýčkem googlem je mi úplně k ničemu.

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 03 dub 2009 08:13

Nechci se tě nijak dotknout, či ranit tvé trýzněné srdce :wink: , ale dovolím si malý příklad z mého života. V roce 1985 se mi na stole ocitl první počítač v mém životě. Atari 600XL. Tehdy se tu nedal sehnat ani hajzlpapír, natož nějaké programy, nebo učebnice programování. Chodil jsem tedy každý týden do vědecké knihovny v Praze (předesílám, že jsem již tenkrát bydlel na Domažlicku a do Prahy jezdil pracovně) a studoval zahraniční časopisy s počítačovou tématikou. Byly psané pochopitelně anglicky a tak jsem se já, mladý muž, vyučený ruštině, prokousával každou větou se slovníkem v ruce a vše zajímavé si psal. Včetně výpisů programů, protože kopírky nebyly. Respektive dalo se objednat kopírování, jedna A4 za 10,-Kčs za týden, nebo A4 ihned za 40,-Kčs a to byly tenkrát nějaký peníze! Krabička cigaret byla za osm a pivo něco přes dvě koruny.

Přijde mi od tebe dost pohodlné, ptát se na každou prkotinu a čekat, že ti všichni ochotně obětují svůj čas, když ty sám nejsi ochotný ani kousek času věnovat hledání.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

Stene
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Stene » 03 dub 2009 11:39

Přesně tak..
A jestli se chceš programování věnovat měsíc, 2... Tak ani nezačínej..! :evil:

melior
Level 3.5
Level 3.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod melior » 03 dub 2009 12:00

Asi se budu opakovat, ale jednak, knizka od Pavla Herouta je dobra pokud uz mas zakladni povedomi o programovani. Druhak, timhle Ti opravdu ale opravdu nikdo nepomuze, tohle si musis nastudovat a pochopit sam...

Odpoved na Tvoji posledni otazku se nachazi zde:
http://docs.linux.cz/programming/c/c_saloun/kap05.htm

nicmene doporucuji zacit od zacatku.
http://docs.linux.cz/programming/c/c_saloun/obsah.htm

Karlos: ja si pamatuji, jak jsem na svem prvnim XT 8086 s mocnym 1MB RAM hral na cernozlutem monitoru KingQuest II a se slovnikem v ruce mlatil prikazy jako look, open door apod. do prikazove radky :-D
if (count(legs)==6) bug
else feature;

Dvě monarchie v nejednotné Evropě...
Dvě koloniální říše v neklidném světě 23. století...
Jaderné mocnosti s historií osmi vzájemných válek...
Federativna kraljevina Jugoslavija a Císařství České

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Programování a tvorba webu”